Slik handler du trygt på nett

Se etter hengelås-symbolet, og sjekk at nettbutikken virker seriøs.

Det er mange ting du bør passe på ved netthandel, for å unngå trøbbel i ettertid. Foto: Colourbox.com
Det er mange ting du bør passe på ved netthandel, for å unngå trøbbel i ettertid. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn elsker å handle på nett, og ifølge en undersøkelsen Nordic e-commerce for 2012 handlet hele 59 prosent av norske internettbrukere på nett i februar.

Selv om nordmenn i stor grad handler fra kjente og trygge nettbutikker, hender det likevel at man roter seg borti trøbbel ved netthandel, i form av svindel eller slett service.

Følger du disse rådene, kan du derimot sikre deg en så trygg netthandel som mulig.

Pass på dette ved betaling

Regel nummer én for å unngå lureri ved kjøp av varer på nett, er å sørge for at all sensitiv informasjon sendes kryptert, altså beskyttet mot innsyn. Dette er spesielt viktig ved betaling av varene. Står det https i starten av adressefeltet, og er bilde av en hengelås, er siden kryptert.

Vær også skeptisk til å tillate leverandøren å «huske» kredittkort for deg. Dette kan være trygt, men avhenger av hvordan leverandøren behandler dataene. Faren er at dine person- og kredittkortopplysninger kan komme på avveier og du kan bli utsatt for misbruk eller ID-tyveri.

Følg også med på kontoutskriften på kontoen din regelmessig og les faktura for kredittkort nøye for å se etter uautorisert uttak og bruk.

Les også: Dette gjør du om varen ble ødelagt ved levering

Se etter disse merkene

Du kan ikke vite om nettbutikk er trygg, men det fins flere merker du kan se etter på norske nettbutikker som sier noen om butikkens troverdighet. EBtrust er en merkeordning fra Det Norske Veritas (DNV), og viser at DNV har kontroller butikken i forhold til deres standard for netthandel.

Verified by Visa og MasterCard SecureCode er andre merker du bør se etter, både ved handel i norske og utenlandske nettbutikker. Disse indikerer at nettbutikken har teknologi som gjør det mulig å sende kortinformasjon over nettet uten at uvedkommende kan lese den.

Vær likevel obs på at enkelte nettbutikker misbruker slike merkeordninger, noe en rekke danske forbrukere fikk oppleve da de handlet på yasmina-elektronik.dk. Bare ti dager etter butikken ble tildelt e-mærket, den danske merkeordningen for sikker netthandel, begynte problemene for kundene, skriver Politiken.

I tillegg bør du passe på følgende når du handler på nett: