Slik gjør du vasken hvit

Det er ikke vanskelig å unngå svart arbeid i hjemmet.

Svart arbeid er fy-fy, og det å få det hvitt er enklere enn du tror. Foto: COLOURBOX.COM / PER ERVLAND
Svart arbeid er fy-fy, og det å få det hvitt er enklere enn du tror. Foto: COLOURBOX.COM / PER ERVLANDVis mer

En næringslivsleder ble dømt til 30 dagers betinget fengsel, og fikk 20.000 kroner i bot, etter å ha benyttet seg av svart arbeid i hjemmet, melder Dagens Næringsliv.

Vaskehjelpen hadde da jobbet for familien i åtte år.

Den dømte kvinnen skyldte på at ektefellen tok seg av det praktiske rundt ansettelses- og lønningsforholdet, og viste til at vaskehjelpens timepris ikke indikerte svart arbeid.

Håndskrevne fakturaer uten organisasjonsnummer burde imidlertid ha vært en indikasjon.

Betaler de egentlig skatt? Slik sørger du for å ha alt ditt på det tørre

Slik blir vasken hvit

 Foto: SKATTEETATEN
Foto: SKATTEETATEN Vis mer


Det er ikke vanskelig å sørge for at vaskehjelpen har et ordentlig ansettelsesforhold hos deg. Så lenge du totalt ikke betaler ut mer enn 60.000 kroner i året i lønn, slipper du arbeidsgiveravgift.

I tillegg må følgende vilkår være oppfylt:

  • Arbeidet skjer hjemme, i hagen, på hytta eller på bilen
  • Utbetalt lønn ikke utgjør mer enn 60 000 kr i året
  • Du betaler som privatperson
  • Den som utfører jobben ikke har firma i samme bransje
Alt du trenger å gjøre er å fylle ut en forenklet oppgjørsblankett RF-1049 (se bilde) for private arbeidsgivere. Du kan selv velge om du vil levere elektroniks via Altinn, eller printe ut og fylle ut manuelt. Du må da printe ut tre eksemplarer, ett til deg, ett til vaskehjelpen og ett til skatteetaten.

Leverer du elektronisk vil du få et KID-nummer som brukes ved senere innbetalinger, bruker du papirskjema må du lage et på Skatteetatens nettsider.

Når du så skal betale ut lønn til vaskehjelpen trekker du skatt, og betaler denne inn til ligningsmyndighetene i din kommune, merket med KID-nummeret.

Leid inn et firma?

Du er medansvarlig for at de betaler skatt, riktignok med en liten rabatt: beregningsgrunnlaget skal ikke settes høyere enn 75 prosent av det du opprinnelig betalte personen.

Hyrer du inn en bedrift eller et enkeltmannsforetak betyr dette at du alltid bør overføre penger, ikke betale kontant, og merke fakturaen med organisasjonsnummer.

Dette kan du trygt betale kontant

Det er imidlertid ikke alltid du trenger å sjekke like grundig. Grensen for hvor mye man kan betale til privatpersoner for arbeid i hjemmet er på 6.000 kroner.

Du kan altså trygt leie inn hjelp til julerengjøringen, så lenge ingen får utbetalt mer enn 6.000 kroner. Skulle du hyre inn til flere småjobber, går grensen for arbeidsgiveravgift ved 60.000 kroner. Det vil si at utbetalinger til privatpersoner for småjobber som barnevakt, gressklipping, husvask eller maling ikke må overstige dette beløpet totalt.