GJØRE ET BRUKTKUPP? Her er Finn.nos egne råd. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GJØRE ET BRUKTKUPP? Her er Finn.nos egne råd. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Hvordan finne et godt bruktkjøp?

Slik gjør du et kupp på Finn.no

Nøkkeltips for et godt, billig og trygt nettkjøp.

Publisert

Nettshopper du etter drømmesofaen, designervesken du har siklet etter, en god sykkel eller andre ting, er det som regel to ting som gjelder for deg som kjøper: God kvalitet og rimelig pris.

Og lærer du deg de rette triksene, kan du få i pose og sekk, ifølge Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonsansvarlig hos Finn.no.

– Ofte er det gode muligheter for å gjøre noen kupp på produkter det er dyrt å kjøpe nytt, sier hun.

LES OGSÅ: Ni ting jeg hater ved å selge ting på Finn.no

God shopping-taktikk

Under får du Kirkholms sjekkliste som kan hjelpe deg til å gjøre et kanongodt kjøp.

#1: God tid

<strong>FØLG MED PÅ MARKEDET:</strong> Kristine Eia Kirkholm
, PR- og informasjonsansvarlig hos Finn.no, råder deg å gjøre god research i forveien for å finne ut om produktet er overpriset eller ikke. FOTO: Caroline Roka.
FØLG MED PÅ MARKEDET: Kristine Eia Kirkholm
, PR- og informasjonsansvarlig hos Finn.no, råder deg å gjøre god research i forveien for å finne ut om produktet er overpriset eller ikke. FOTO: Caroline Roka. Vis mer

– Hvis det er noe du er på jakt etter, men ikke ønsker å betale full pris for, er det lurt å følge med på markedet og gi det litt tid. For eksempel kan det være fristende å gå inn på FINN dagen etter at H&M lanserer sin gjestekolleksjon for å se om det er noen som har lagt ut ett av sine feilkjøp, kun for å se at klærne ligger ute til samme eller dyrere pris.

– Etter hvert som etterspørselen avtar, er det mulighet for at prisene senkes.

#2: Smarte søk

Sikker betaling

Den sikreste måten å gjennomføre en handel på FINN er ifølge Kristine Eia Kirkhol, ved bruk av en depositumskonto

Dersom du ønsker å gjennomføre en handel uten å benytte en depositumskonto, kan det være lurt å tenke på følgende:

  • Er et tilbud for godt til å være sant, så er det ofte det.
  • Dersom en bruker er en verifisert bruker. Da har brukeren BankID - verifisert seg slik at FINN har identiteten til brukeren.
  • Du kan med fordel gjøre undersøkelser av selger/kjøper før handelen gjennomføres.
  • Har du mulighet til personlig oppmøte for å kjøpe varen, vet du at du får varen, og har mulighet til å inspisere produktet før du betaler.

– Søker du smart, kan du gjøre et kupp! Leter du etter gamle, lotusmønstrede Cathrineholm-boller, søker du «retro-boller», «emaljeboller» eller «boller». Det er ikke alle som vet at de selger et designikon.

– Det er lurt å bruke søkeord som «feilkjøp», «bomkjøp», «julegaver» (etter julaften) eller «kun brukt til visning». Det resulterer ofte i nye produkter til en lavere pris. Prøv med andre søkeord hvis du ikke finner det du leter etter.

– Selv om du ikke får opp noen treff på produktnavnet, er det ikke sikkert at det ikke er noen produkter til salgs. Det kan bety at selger ikke kjenner produktnavnet, og derfor har benyttet seg av en annen overskrift.

#3: Bruk autosøk

– Last ned mobilappen til FINN. Da får du varsler akkurat når det du leter etter dukker opp. Er det populære varer, kan du nesten garantere at andre er på jakt etter det samme, da gjelder det å være førstemann til å kontakte selger.

#4: Skavanker ved produktet

– Produkter med skrammer er gjerne rimeligere i pris på. Vurder om du enkelt kan fikse det eller om det sjenerer deg, eller om det bare gir produktet mer sjel og historie. I så fall kan du gjøre kupp på designklassikere, og kjøpe produkter som virkelig er verdt pengene.

#5: Se på næringsmarkedet

– Mange store bedrifter innreder kontorene med designmøbler, og kjøper ofte i store kvanta. Når de skal bytte ut innredningen, eller ved feilkjøp, er det mange som velger å selge det på FINN.

– Det er verdt å ta en titt på denne kategorien hvis du er på jakt etter stoler eller salongbord.

#6: Ekskludér søkeord

– Ekskludér søkeord du ikke vil ha med ved å sette – foran ordet og * etter. Hvis du leter etter bord, og vil se alt annet enn glassbord eller bord med glassplater, kan du skrive –glass*.

#7: Sjekk om produktet er overpriset

Om du lurer på om produktene som selges er overpriset i forhold til markedet, er god research i forveien alfa/omega.

– Følg med på salg i butikker og se hva lignende produkter går for på FINN. Vurder også produktets tilstand, tipser Kirkholm.

Syns du produktet er altfor høyt priset, skader det ikke å spørre selger pent om de vil vurdere å gå ned i pris.

Kjøpetips for en trygg privathandel

<strong>FLERE RETTIGHETER:</strong>  – Det er mulig å klage. Prøv først å klage til selger. Kommer du ingen vei, kan Forbrukerrådet megle i saken, sier Ingeborg Flønes, direktør ved Forbrukerservice hos Forbrukerrådet. FOTO: Forbrukerrådet.
FLERE RETTIGHETER: – Det er mulig å klage. Prøv først å klage til selger. Kommer du ingen vei, kan Forbrukerrådet megle i saken, sier Ingeborg Flønes, direktør ved Forbrukerservice hos Forbrukerrådet. FOTO: Forbrukerrådet. Vis mer

Det er flere ting som er lurt å merke seg for å forsikre deg om at handelen blir gjort ryddig og trygg, både før, under og etter kjøpet.

Ingeborg Flønes, direktør for Forbrukerservice hos Forbrukerrådet, anbefaler at du før et kjøp vurderer risikoen ved å gjøre et nettsøk av firmaet eller personen som selger varen. Slik finner du ut om andre har erfaringer med den du tenker å handle fra.

– Altfor ofte hører vi om selgere som fordufter så snart pengene er overført. En ærlig selger er en som vil ha kontakt om noe går galt, sier Flønes.

Ett stalltips som kan lønne seg om du skal kjøpe bil, er å sjekke riktig eier i Motorvognregisteret.

Skal du kjøpe sykkel kan du sjekke i Sykkelregisteret om sykkelen kan være stjålet.

– Når du kjøper dyre varer som eksempelvis bil, må du bruke kontrakt, men også for mindre gjenstander kan det være greit å få det skriftlig, tipser Flønes videre.

Forbrukerrådet har kontrakter og råd for kjøp og salg av bil, båt, campingvogn og husdyr. Du kan også bruke deres kontrakt for gjenstander når du skal kjøpe et møbel.

Du kan klage

– Det er mulig å klage. Prøv først å klage til selger. Kommer du ingen vei, kan Forbrukerrådet megle i saken. Den kan gå til Forbrukertvistutvalget om vi ikke får til en løsning, men det får vi til i 75 prosent av sakene, forteller Flønes.

Saken har vært publisert på Dinside også tidligere.

LES OGSÅ:

Slik unngår du svindel på Finn.no

Kjøpe brukt dekoder? Pass på dette

Gjør dette før du kjøper brukt bolig

Dine rettigheter som kjøper

Om du skulle bli lurt av selger, for eksempel om produktet ikke var det annonsen forespeilet, eller om du ikke mottar produktet du allerede har betalt for, har du flere rettigheter, ifølge Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Ved salg til privatpersoner på internett gjelder kjøpsloven. Her kan du lese mer om dine rettigheter ved bruktkjøp.

Du har mulighet til å klage saken inn til Forbrukerrådet hvis du ikke kommer noen vei med selger. Forbrukerrådet kan mekle i saken, men det er viktig at selger er mulig å få tak i, så vær føre var og påpasselig med å ha kontaktinformasjon på personen som selger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer