Bruk tid med barna, og finn på noe morsomt hver dag, råder ekspert.  Foto: colourbox.com
Bruk tid med barna, og finn på noe morsomt hver dag, råder ekspert. Foto: colourbox.comVis mer

Slik gjør du det lett å leve sunt

Ikke så komplisert og dyrt som man tror, mener forfatter av foreldreguide.

Det trenger slett ikke å være dyrt og komplisert å leve sunt. Det hevder ernæringsfysiolog og fysioterapeut Berit Elkjær, som er aktuell med boken "Æblekinder og kondisko - en forældreguide til sunde og glade børn", i disse dager. Det skriver danske Berlingske Tidende.

Sunn mat og mosjon kan være både fristende og morsomt, mener hun.

- Det å leve sunt skal ikke innebære at man nekter barna og seg selv seg alt man har lyst på og lyst til å gjøre. I stedet for å henge seg opp i en rekke forbud, bør man heller fokusere på alt det fine man kan gjøre sammen, sier Elkjær til den danske avisen.

Les også: Barn trenger trening

Lystbetont

Et av bokens viktige budskap er nettopp at man skal unngå tvang og forbud mot barna for å lære dem å ta sunne valg.

Bruk fantasien, og finn på aktiviteter sammen med barna.  Foto: colourbox.com
Bruk fantasien, og finn på aktiviteter sammen med barna. Foto: colourbox.com Vis mer

- Dersom det skal være naturlig for barna å velge sunne alternativer, er det viktig å lage en god stemning rundt bordet. Snakk sammen og ta dere god tid med barna, sier hun, og legger til:

- Lag en ukeplan over middagene, bli enige om hvor mye tid barna får bruke til tv-titting hver dag, og la ikke husvasken gå på bekostning av samværet med barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge forfatteren er det ofte de små endringene i hverdagsrutinene som gir seg positive utslag over tid, og hun presiserer at hun ved å utgi boken ikke ønsker å gi foreldre prestasjonsangst, i en tid som fokuserer mye på det å leve sunt.

Les også: Frisk og rask fra A til Å

- Sunnhetsbudskapet er absolutt toneangivende i dagens samfunn. Men det å ta sunne valg fremstilles dessverre ofte feilaktig som noe komplisert, dyrt og vanskelig. Man kan få inntrykk av at det er en stor utfordring å leve sunt, mens sannheten er at det er svært enkelt, sier Elkjær.

Hun vil ikke anbefale foreldre å gjøre helomvending i kostholdet over natten, men oppfordrer til å bruke fantasien, og for eksempel innføre litt flere grønnsaker til middagsmåltidet.

Små endringer


- Prøv dere frem, og variér og eksperimenter med ulike grønnsaker. Poenget er ikke å endre totalt på det man spiser, men ved enkelt å øke innslaget av flere sunne råvarer på middagstallerkenen, blir fordelingen av næringsstoffer ganske annerledes.

Ifølge Elkjær er det ingen grunn til å tråle spesialforretninger for sjeldne ingredienser.

Les også: - De har helse som pensjonister

- Man må ikke bli hysterisk. Og om man får barnet til å blande litt havregryn sammen med choco-popsen til frokost, har man kommet et steg i riktig retning. Og husk på å gå foran med et godt eksempel, ved selv å spise en sunn og god frokost.

La barna få delta i matlagingen, og eksperimenter med forskjellige grønnsaker.  Foto: colourbox.com
La barna få delta i matlagingen, og eksperimenter med forskjellige grønnsaker. Foto: colourbox.com Vis mer

Hun påpeker at det er utrolig lett å videreføre dårlige vaner til barna. Et sunt kosthold handler om et foreldre-barn samarbeide, og vi er nødt til å gå foran som rollemodeller, understreker hun.

Samarbeid er også et nøkkelord når det kommer til mosjon. Elkjær anbefaler foreldre og barn til sammen å finne ut av hva man liker å gjøre. Hvis PC-spill er det eneste som gjelder, går det for eksempel an å anskaffe spillene som fordrer at man beveger seg mens man spiller.

- Både PlayStation og Nintendo har lansert spill hvor man eksempelvis på imaginært vis kan spille badminton eller danse. Kanskje noe å prøve for hele familien, sier hun.

Les også: Ned i vekt med dataspill

Elkjærs beste råd for et sunnere og mer aktivt familieliv:

1. Fjern tidstyvene. Finn ut hvordan dere som familie kan få mer tid sammen i hverdagen. Utarbeid en matkalender, lag en innkjøpsliste, og handle stort en gang i uken. Lag klar middag til flere dager, og ta lettere på rengjøringen i ukedagene. Eventuelt kan dere gå sammen om å fjerne smuler og støvdotter, som en aktivitet.

2. Gjør noe gøy sammen hver dag. Bruk fantasien, og la barna få komme med innspill om hva de har lyst til å gjøre. Ha putekrig, lek sisten, lag mat sammen, dra på pikink. Mulighetene er mange. Forsøk å gi barna minst en halvtimes konsentrert samvær gjennom lek daglig.

3. Sett en grønnsak på menyen hver dag. Det er ikke snakk om å legge helt om på kostholdet, bare helt enkle ting som å spise en grønnsak til middagen hver dag. La gjerne barna komme med innspill og forslag.

4. Bruk årstidens deilige frukter som belønning. Press aldri barna til å spise sunt, bruk heller de sunne alternativene som belønning og gi dem positive assosiasjoner. Rasjoner frukten av og til - da vil den straks bli mer attraktiv.

5. Ikke mist motet. Gled dere over de gode dagene, og ikke føl dårlig samvittighet for dagene da målene ikke nås.