Slik gjør du barnet smartere

Ekspertene sier at boklig lærdom ikke er alt når det gjelder å oppdra barn som blir smarte. Følelsesmessig utvikling spiller en minst like viktig rolle.

Publisert
Sist oppdatert

- Følelsene våre er ikke bare drivkraften bak vår sosiale adferd. De har også mye med utviklingen av intelligensen vår å gjøre, sier doktor Stanley Greenspan, som forsker på barns utvikling ved George Washington universitetet.

Greenspan sier til CNN at barns gener spiller en rolle for hvor intelligente de blir, men at fremtiden til barnet ikke er skrevet i dets DNA.

- Uansett IQ-historie i en familie, hvis jeg ser foreldre som viser varme, leser følelsesmessige signaler lett og lar barnet komme til orde og være med å bestemme - da ser jeg vanligvis glade og smarte barn.

Ved siden av nære bånd mellom foreldre og barn har flere metoder for å øke barns hjernekapasitet vært i fokus i det siste.

Amming
Amming er sunt for barnet, og nesten alle eksperter er enige i at det også er bra for utviklingen av barnets hjerne. Barn som er blitt ammet i syv til ni måneder scorer høyere på IQ-tester enn de som er blitt ammet i én måned eller mindre, i følge en studie som ble publisert i tidsskriftet til the American Medical Association i mai.

Musikk
Eksperter tror at barn som hører på musikk blir flinkere i matematikk.

Tegnspråk
Forskning viser at barn kan lære litt tegnspråk før de lærer å snakke, og at disse barna blir litt klokere enn snittet. Noen eksperter tror det er på grunn av økt samhandling mellom foreldre og barn.

Lesing
Bøker for barn øker i popularitet. De som lager videoer og bøker for veldig unge barn sier at noen 2-åringer klarer å lese enkle bøker selv. De får støtte av noen eksperter, mens andre forkaster resultatene.

- Det kan være bra å kikke litt på bøker sammen med barna - hvis du samtidig leker og engasjerer deg følelsesmessig. Du kan inspirere barna til å bli nysgjerrige på bildene og hva ordet betyr, uten å begi deg inn på strukturert læring for tidlig. Da får du det beste av begge deler, sier Greenspan.

Mozon.no, 17.11.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer