Slik gjør de det

>>> Tilbake til innledningen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klikk deg videre til neste: Politimann bedro forretningsmann


Regnskapsjuks


Regnskapsføreren som hjalp flere hundre drosjeeiere i Oslo med å snyte på skatten ble i september i år dømt til åtte års fengsel. I perioden 1998-2003 har han hjulpet 300 drosjeeiere med selvangivelsene og det ble her oppført for lave inntekter. Det unndratte beløpet utgjør til sammen 200 millioner kroner.

Kilde: NTB

Klikk deg videre til neste: Advokaten stjal fra klienten


Bedrageri


En tidligere politimann ble i 2006 dømt til seks års fengsel for bedrageri av 10 millioner kroner.

I 2003 ble datagründeren Troxel forledet til å investere 10 millioner dollar i politimannens selskaper. Firmaet skulle da få en avkastning på utrolige 300 prosent i løpet av ett år.

Kilde: NTB

Klikk deg videre til neste: Stjal 90 millioner kroner fra Oslo-skolene


Underslag


En advokat ble i oktober i år fradømt retten til å jobbe som advokat etter å ha blitt siktet for grovt økonomisk utroskap. Saken kom fra da en enke på egen hånd oppdaget at advokaten holdt tilbake 300.000 kroner, som hennes avdøde ektemann hadde fått utbetalt fra forsikringsselskapet etter hans død. Kvinnen oppdaget forholdet da hun mottok ligningsoppgaven fra forsikringsselskapet. Fra før er advokaten tiltal for grovt økonomisk utroskap av 3,2 millioner kroner.

Kilde: NTB

Klikk deg videre til neste: Med håp om fem prosent i gevinst


Murud-saken


Undervisningsbygg har drifts- og vedlikeholdsansvar for alle skolene i Oslo. Omsetningen per år er 1 milliard kroner. I mars 2006 siktes tre personer for korrupsjon i forbindelse med utdeling av oppdrag for Undervisningsbygg, hvorav den ene er prosjektleder i Oslo kommune, Frank Murud. Innkjøpsrutinene i Undervisningsbygg blir gransket og man oppdager at Frank Murud og en håndverker siktes så for økonomisk utroskap for nesten 90 millioner kroner. I oktober i år blir Frank Murud dømt til sju års fengsel.

Kilde: NTB

Klikk deg videre til neste: Stjal fra jobben, brukte dem opp i spill


T5PC Invest AC


The 5 Percent community ble stiftet i Norge i 2003 og gikk konkurs ett år etterpå. 70.000 personer kjøpte aksjer for 370 millioner kroner. Det ble solgt 100 millioner flere aksjer enn det som var utstedt. Økonomidirektøren ble dømt for brudd på regnskapsloven og en ekstern regnskapsfører har fått en tingrettsdom for brudd på regnskapsloven.

Slik unngår du fem prosent-tabbene

Klikk deg videre til neste: R

Klikk deg videre til neste: Stjal fra kasse til kristen bistandsorganisasjon


Utro tjener


Tre personer etterforsker nå for å ha svindlet transportselskapet DHL for 1,1 millioner kroner. En av DHLs ansatte hjalp de tre med å skrive fakturaer for fiktive transportoppdrag. Pengene er borte og ifølge de tre er pengene spilt bort på automater.

Kilde: NTB

Klikk deg videre til neste: Bankefunksjonær stjal kundenes penger


Fra kassa til kristen fattigdomsbekjemper


Strømmstiftelsen har som mål å utrydde fattigdom og har ifølge dem selv et bibelsk syn på mennesket. Den bibelske forståelsen av mennesket forhindret ikke stiftelsens regnskapsfører fra å unndra til sammen 140.000 kroner i en periode på 10 år. Pengene tok han nokså enkelt fra kontantkassen, som ellers skulle brukes til rekvisita, frimerker og blomster. Deretter forfalsket regnskapsføreren bilag. En kollega avdekket forholdet og regnskapsføreren ble i 2006 dømt til 45 dagers ubetinget fengsel.

Kilde: NTB

Klikk deg videre til neste: Statsråd med interesser


Bankfunksjonær tok kundenes penger


En høyt tiltrodd funksjonær i Sparebanken Sogn og Fjordane skal ha tappet kundekontoer for til sammen 1,5 millioner kroner. Tyveriene begynte da mannen, som hadde vært ansatt i banken i 28 år, begynte å handle aksjer. Da han tapte penger i denne handelen, hentet han penger fra kundekontoene. Ettersom mannen hadde god anseelse blant både kollegaer og kunder, sjonglerte han mellom kontoene i sju år før forholdet ble avdekket. Kundene har fått tilbake pengene sine.

Kilde: Firda.no

Klikk deg videre til neste: Brukte jobbtelefon til spådomstjenester


Tore Tønne og BA-HR


Advokatfirmaet BA-HRs største klient i 2002 er Kjell Inge Røkke. Advokaten Kari Breirem får den høsten en faktura fra den den tidligere helsestatsråden Tore Tønne på 1,5 millioner kroner. Det er Røkke-selskapet Aker RGI som skal betale Tønne, men selve betalingen gjøres gjennom advokatbyrået slik at forbindelsen statsråden hadde med selskapet ble skjult. Breirem nekter å signere fakturaen, og uttaler senere at hun skulle få en klapp på skulderen da hun sa fra om at det var feil i fakturaen. Og får senere sparken fra advokatfirmaet. Tønne tar sitt liv da Økokrim vil tiltale ham for grovt uaktsomt bedrageri. Kari Breirem jobber i dag som direktør ved Borgarting lagmannsrett og kom med boken på BA-HR bakke i september i år.

Kilder: NTB, Dagbladet

Klikk deg videre til neste: Kommunekorrupsjon


Kommunen betalte spåkone


En kommuneansatt i Tana brukte kommunens mobiltelefon for å ringe spåkoner. Personen forbrukte spådomstjenester for 60.000 kommunale kroner.

Rådmannen vil ha personen sparket, men var i januar i år fortsatt ansatt i kommunen.

Kilde: NTB

Klikk deg videre til neste: Politiker unndro penger fra beskatning


Familien fikk jobben


En 42 år gammel mann fra Asker innrømte i vinter at han har brukt sin stilling i kommunen til å gi sine to brødre og en nevø håndverksoppdrag. Disse oppdragene ble overfakturert, og til sammen fikk håndverkerne 15 millioner kroner - og kommunens mann flere hundre tusen kroner i bestikkelser for tjenesten.

En ligningsfunksjonær i Lier kommunen oppdaget at det var utført store maleroppdrag av malermesteren, men her var ingenting som tydet på at det var kjøpt inn maling.

Klikk deg videre til neste: Norges største finansskandale


Polikere


Ordfører i Oslo i perioden 1995-2007, Per Ditlev-Simonsen, gikk nylig av etter at Oslo-avisen Dagens Næringsliv avslørte at han på 1990-tallet hadde en bankkonto i den sveitsiske banken som da het Schweizerische Kreditanstalt. Dette hadde han ikke oppgitt til norske skattemyndigheter, og Ditlev-Simonsen erkjente dette samme dag. Kontoen ble ifølge ham selv avsluttet før han ble ordfører i Oslo. Han ble av Høyres leder Erna Solberg oppfordret til å trekke seg fra Oslo Høyres valgkamp fram mot kommunestyrevalget 10. september 2007, fordi saken satte søkelyset på hans private økonomi og skattejuks, og ikke på partiets politikk. Som følge av medieoppmerksomheten annonserte Ditlev-Simonsen sin avgang fra ordførervervet 22. august. Ditlev-Simonsens avskjedssak ble behandlet og innvilget på møte i Oslo bystyre 29. august 2007.

Per Ditlev-Simonsen er far til Cecilie Ditlev-Simonsen, tidligere informasjonsdirektør i Norsk Hydro, og Sverre Ditlev-Simonsen. De innrømmet begge 20. august 2007 at de også har hatt hemmelige konti i Sveits, hver på 750.000 kroner.

Klikk deg videre til neste: Vannverkssaken


1,5 milliarder kroner opp i lufta


Finance Credit-konsernet er kanskje Norges største bedragerisak. Torgeir Stensrud og Trond Kristoffersen kjøpt fordringer og drev inn inkasso. Ved hjelp av fiktive regnskap lånte selskapet 1,4 milliarder kroner av norske banker. Selskapsstrukturene gjorde vanskelig for kreditorene å kontrollere regnskapstallene. Da selskapet gikk konkurs gikk pengene tapt og Kristoffersen ble i 2003 dømt til ni år fengsel.

Klikk deg videre til neste: Vannverkssaken


Vannverket

Vannverkssjef Ivar Henriksen og sønnen Pål H. Henriksen driver et økonomisk samrøre med de offentlige selskapene Nedre Romerike vannverk og Sentralrenseannlettet. Sønnen, som er ansatt i Vannverket, har tjent penger på en borerigg som vannverkene har betalt for. I tillegg har Peab, vannverkets entreprenør, fått oppdrag for 100 millioner kroner uten anbud og en mellommann krever oppgjør for oppdragsfiksing. Senere oppdages det at vannverkene har betalt private eiendommer. Når rettsaken startet den 8. oktober i høst vil det fremmes krav på 70 millioner kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!