Slik gikk det da familien levde på lavbudsjett i en måned

KOMMENTAR: Som forventet var det ikke lett. Her kan du lese våre erfaringer.

<b>VANSKELIG:</b> Å leve på lavbudsjett var en vekker - og kanskje vanskeligere enn vi trodde. Foto: HANNA SIKKELAND
VANSKELIG: Å leve på lavbudsjett var en vekker - og kanskje vanskeligere enn vi trodde. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lett å synse om at ingen egentlig er fattig her til lands, eller at man ikke skal bruke mer penger enn det man har. Men hvordan oppleves det på kroppen å alltid ha litt for lite penger?

For å få en bedre forståelse av nettopp dette har undertegnede med familie forsøkt å leve på lavbudsjett i juni, for å sette seg bedre inn i hva det vil si å ha et svært begrenset budsjett å leve på.

Det var vanskeligere enn vi kanskje hadde sett for oss før måneden startet.

Her kan du lese mer om våre erfaringer i løpet av måneden.

5.758 kroner til det mest nødvendige

- Men kan vi kjøpe dette, koster det ikke veldig mye?

PÅ LAVBUDSJETT: Undertegnede journalist har sammen med sin mann (som syns det holder å stille opp i prosjektet, ikke på bildet) og to sønner, Sondre (12) og Balder (6) forsøkt å leve på begrensede midler i en måned. Foto: BERIT B. NJARGA
PÅ LAVBUDSJETT: Undertegnede journalist har sammen med sin mann (som syns det holder å stille opp i prosjektet, ikke på bildet) og to sønner, Sondre (12) og Balder (6) forsøkt å leve på begrensede midler i en måned. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


I løpet av juni ble dette et gjentakende spørsmål fra seksåringen. Og ikke uten grunn:

Utgangspunktet for vårt prosjekt var den økonomien en tilsvarende familie på fire ville hatt, som kommer til landet og bor på asylmottak med selvhushold, nærmere bestemt 8.390 kroner. Dette er ett eksempel på hva det vil si å ha begrensede midler i Norge. Andre eksempler er naturlig nok minstepensjonister, uføre og de som lever på sosial stønad.

Eter å ha trukket fra faste utgifter som vi ville måttet dekket selv, som mobilabonnement, Netflix- og Spotifyabonnement og treningssenter, satt vi igjen med 5.768 kroner. Dette skulle dekke mat, forbruksvarer, klær, helseutgifter som tannlege, lege og medisiner, transport og fritid.

image: Slik gikk det da familien levde på lavbudsjett i en måned


Det uforutsette

SPARE MATUTGIFTER? Linser og bønner metter, er rimelig og sunt, og ble en gjenganger i løpet av måneden. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
SPARE MATUTGIFTER? Linser og bønner metter, er rimelig og sunt, og ble en gjenganger i løpet av måneden. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Vår erfaring er at etter 24 dager og et uforutsett legebesøk, inkludert medisiner til rundt 400 kroner, ble for mye for vårt i utgangspunktet lave utgangspunkt. Sleng på det vi trodde var relativt små transportkostnader, og det spiste opp siste rest av budsjettet.

Det var tomt på konto. Jeg skal ikke hevde at vi etter et kortvarig prosjekt, som vi visste skulle avsluttes etter en måned, skjønner hvilke bekymrer de som har en vanskelig økonomi hver dag, hele året, lever med. Men det gir likevel en påminner om hvordan det må oppleves å aldri vite om du får det til å gå rundt. Dette er en krevende øvelse, som både tar mye tid, planlegging og ikke minst - er utmattende å leve med.

Da prosjektet startet, fikk vi e-post fra en leser som påpekte at én måned ikke er nok for å få et innblikk i hvordan det er å leve med bekymringen om nettopp uforutsette utgifter - måned etter måned, og som endte opp med å knekke også vårt budsjett. Han har et godt poeng.

For når viftereima ryker på bilen, trommelen på vaskemaskina slutter å fungere eller tanna krever en ny fylling, hva gjør du da?

Dette er utgifter mange ikke har penger til der og da - og som er vanskelige å planlegge, nettopp fordi du aldri vet når de dukker opp.

Og når du allerede har prioritert bort det aller meste, kan det ikke være noen god følelse å måtte bruke det lille du har spart opp til å gjøre noe hyggelig med barna, på en ødelagt viftereim.

Går ut over livskvaliteten

Tilbake til seksåringen, som halvveis i måneden begynte å kommentere om vi egentlig hadde råd til å kjøpe selv de mest nødvendige ting.

En del barn lever med denne bekymringen hver dag. Som forelder slår det meg etter å ha prøvd å få det til å gå rundt på lavbudsjett én måned, er at det kanskje spesielt er barna den vanskelige økonomien kan ende opp med å gå ut over. Samtidig er det ingen tvil om at trang økonomi må oppleves som svært vanskelig også for enslige voksne uten barn. Men med vårt utgangspunkt som familie, blir det ekstra synlig hvordan det påvirker de små.

At andre, jevngamle barn får ny iPhone til jul, mens du såvidt har råd til å gi barna enkle gaver, setter ting i et nytt perspektiv.

INGEN AKTIVITETER? Barnas fritidsaktiviteter koster - men forhåpentlig kan barn fra familier med dårlig råd, muligheten til å delta, dersom et nytt samarbeid blir en realitet. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
INGEN AKTIVITETER? Barnas fritidsaktiviteter koster - men forhåpentlig kan barn fra familier med dårlig råd, muligheten til å delta, dersom et nytt samarbeid blir en realitet. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Også det å ikke ha muligheten til å delta på fritidsaktiviteter vil være en konsekvens av familiens dårlige råd. Med budsjettet vi hadde som utgangspunkt, ble det fort en realitet at våre utgifter til aktiviteter og trening for hele familien var for høye.

Å måtte si til barna dine at de ikke kan gå på fotball, kulturskole eller annen aktivitet de interesserer seg for, fordi familien ikke har råd, er noe ingen foreldre ønsker å utsette barna sine for. I tillegg kommer kjøring til aktiviteter - som fort spiser opp det lille ekstra som er igjen av budsjettet.

Den generelle opplevelsen av å måtte prioritere alle utgifter - og at det likevel ikke er nok, ga en vekker.

Det er lite lys å spore i enden av tunellen, når du vet at beløpet du har å leve av, nok en gang ikke kommer til å strekke til.

Å måtte forholde seg til dette hver dag, hele året, og i noen tilfeller i lange perioder av livet, står det respekt av. Og det er en god påminner om å ikke ta for gitt hvor bra mange av oss faktisk har det.

LES OGSÅ: Matvarene du får til halv pris


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!