Menn interesserer seg ikke for kropp og sunnhet på samme måte som kvinner, sier dansk ekspert.   Foto: colourbox.com
Menn interesserer seg ikke for kropp og sunnhet på samme måte som kvinner, sier dansk ekspert. Foto: colourbox.comVis mer

Slik går du ned i vekt, mann

Halvparten av norske menn er overvektige. Her er fire råd for å gå ned noen kilo.

En norsk 40-åring veier i dag fem kg mer enn en 40-åring gjorde rundt 1985. Over halvparten av norske 40-45-åringer er overvektige når vi legger Verdens helseorganisasjons (WHO) definisjon til grunn, ifølge Folkehelseinstituttet. Én av tre norske kvinner er overvektige.

Men: Norsk kosthold er sunnere enn antatt

Den danske ernæringseksperten Per Brændgaard Mikkelsen ved Københavns Universitet, ser flere årsaker til at såpass mange flere menn sliter med kiloene enn kvinner.

Han råder menn til å gjøre små endringer i livet, som vil bringe dem på veien til et sunnere liv.

Les rådene hans nederst i artikkelen.

Frykter fedmeepidemi i Norge

Kostbevisste kvinner

- De fleste kvinner begynner automatisk å interessere seg for hva de putter i munnen når de blir gravide, fordi de ikke vil skade barnet. På den måten får kvinnene mulighet til å gi slipp på de dårlige vanene, før de blir overvektige, forteller Brændgaard Mikkelsen, ifølge magasinet Fri.dk, som utgis av Berlingske Tidende.

Han legger til:

- Og dessuten er jo kvinneidealet mye slankere enn mannens ideal. Dette er et moteskapt og kulturelt betinget fenomen som gjør at kvinnene er mer fokusert på kroppen sin gjennom hele livet.

Menn interesserer seg ikke for kropp og helse på samme måte, uttrykker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor midje er livsfarlig

Usunne menn

Brændgaard Mikkelsen viser til danske tall som forteller at danske menn spiser 16 prosent mindre kostfiber enn danske kvinner, 39 prosent færre grønnsaker, 41 prosent mindre frukt, 29 prosent mer kjøtt og seks prosent mer fett. I tillegg drikker mennene dobbelt så mye alkohol.

Dette mangler de fleste menn

- Grunnen til at menn har så usunne vaner er at de ikke bekymrer seg for helse og utseende i samme grad som kvinner. I tillegg er de fleste helsekampanjer rettet mot kvinner, mener han.

Brændgaard Mikkelsen tror mange menn lider av det han kaller et ”supermannsyndrom” – de tror de er uslåelig, og trenger derfor ikke tenke på mat og helse på samme måte som kvinner. I alle fall inntil de får skavanker og følgesykdommer.

- Dessuten har helsekampanjene i årevis vært kommunisert ut i de fargerike bladene på en måte som preller av på mannen. Hvis man skal fange oppmerksomheten til overvektige menn, må man målrette innsatsen mot dem på en annen måte, sier han, og deler fire råd på hvordan menn kan gå ned i vekt.

Dette blir du feit av

Små endringer

For å gå ned i vekt mener Brændgaard Mikkelsen at det er små endringer som må til, samt kyndig veiledning. Her er rådene hans:

  • 1. Du skal verken løpe maraton, gå på slankekur eller bli vegetarianer for å bli sunnere. Det er vanskelig å holde ut med slike store endringer i lengden.
  • 2. Gjør de gamle usunne vanene dine en smule sunnere, men på en måte du klarer å leve med. Drikk for eksempel en øl mindre i løpet av uken, bytt ut colaen med lettbrus, kjøp potetgull i mindre poser, gå en spasertur i minst ti minutter hver dag og sykle til jobben minst en gang i uken.
  • 3. Sørg for å få profesjonell kostholdsveiledning. Her vil det tas utgangspunkt i å finne sunnere alternativer, som du kanskje ender opp med å like.
  • 4. Ta en helsesjekk hos legen. Da vil du få vite fettprosenten din og få målt blodtrykket og blodsukkernivået osv. Da vet du hva du har å forholde deg til. Legen kan også gi råd på hvordan du kan gå ned i vekt, og veilede deg hvis du for eksempel er avhengig av medisiner.