Hvordan si opp jobben

Slik går du frem når du skal si opp jobben

Oppsigelsesbrevet skal være skriftlig.

SLÅR OPP: Når man sier opp jobben, kan det føles som om man slår opp med en kjæreste. Det er ikke rart hvis noen gruer seg til å formidle beskjeden til arbeidsgiver.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SLÅR OPP: Når man sier opp jobben, kan det føles som om man slår opp med en kjæreste. Det er ikke rart hvis noen gruer seg til å formidle beskjeden til arbeidsgiver. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om det er frivillig å gå videre til et nytt kapittel i arbeidslivet, kjenner nok mange på blandede følelser. Hvordan skal man egentlig si opp jobben?

For arbeidstaker er det faktisk ingen spesielle krav til hva en oppsigelse skal inneholde, utover at oppsigelsen skal være skriftlig.

Les også: Leverte oppsigelsen på kake

«Sisteinntrykk»

På samme måte som det er viktig å gi et godt førsteinntryk i en jobbsøkeprosess, er det lurt å tenke på hva slags inntrykk man etterlater seg når man slutter i jobben.

- Dette er en gylden anledning til å takke din arbeidsgiver for muligheter du har fått. Du vet aldri når du vil treffe dine tidligere ledere igjen, råder Torunn M. Riiser i Adecco i et blogginnlegg om nettopp oppsigelse.

Oppsigelsesbrevet bør inneholde:

  • Ditt navn og adresse
  • Sted og dato
  • Hvem brevet er adressert til
  • Overskrift "Oppsigelse av arbeidsforhold"
  • Når oppsigelsen gjelder fra
  • Underskrift

I tillegg opplyser Adecco at det kan være lurt å inkludere informasjon om hvor lang oppsigelsestid du har, og eventuell utestående lønn (inkludert feriepenger, bonus og utgifter du skal ha refundert).

Her ser du et eksempel på en mal for oppsigelsesbrevet.

Les også: Dette spørsmålet må DU stille på intervju

Greit å grue seg

Yvonne Fosser startet denne uken i ny jobb som leder for HR, kultur og kompetanseutvikling i Innovasjon Norge. Og selv en dreven HR-direktør innrømmer på flekken at det er vanskelig å «slå opp» med sjefen:

NY JOBB: Yvonne Fosser er nytilsatt i Innovasjon Norge. Hun forteller at det er tøft å bryte med en arbeidsgiver man har trivdes hos.  Foto: INNOVASJON NORGE
NY JOBB: Yvonne Fosser er nytilsatt i Innovasjon Norge. Hun forteller at det er tøft å bryte med en arbeidsgiver man har trivdes hos. Foto: INNOVASJON NORGE Vis mer


- Jeg gruet meg for å si opp jobben! En oppsigelse er som et brudd der ikke begge parter er enige og det er masse følelser involvert. Jeg er veldig glad i kollegene fra HP, og det var vanskelig å si opp selv om jeg var klar for nye oppgaver, sier Fosser.

Selv valgte hun å være åpen med sin egen HR-leder om at hun var på jakt etter nye utfordringer. Sånn sett kom ikke den endelige oppsigelsen som noe sjokk på arbeidsgiver.

- Hvis du er åpen med arbeidsgiver om at du ønsker nye utfordringer, er det lurt å presisere at dette også kan gjelde muligheter internt. Hvis ikke kan du risikere at du borte fra radaren hos nåværende leder, råder Fosser.

Innkalt på intervju? Slik takler du de vanskelige spørsmålene

Får mottilbud - slutter likevel

Ikke ha dårlig samvittighet for å si opp. Før du skal si fra til sjefen din, er det imidlertid lurt å tenke gjennom grunnene til at du vil gå nye veier. Nåværende arbeidsgiver kan blir både skuffet og overrasket over at du vil slutte, og da er det lurt å være godt forberedt.

Ifølge Riisers blogginnlegg er det vanlig at nåværende arbeidsgiver vil prøve å endre meningen din. Du kan oppleve tilbud om både nye oppgaver, høyere lønn og forfremmelse. Kanskje vil kolleger også forsøke å overtale deg til å bli.

Da kan det være greit å huske på at 85 prosent av dem som takker ja til et mottilbud allikevel sier opp etter seks måneder, og 90 prosent allikevel sier opp etter ett år.

LES OGSÅ:

Her finner du de skjulte jobbene

Innen disse bransjene er jobbsjansene størst

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!