BETALT: God samvittighet kostet i vårt tilfelle nøyaktig 973 kroner. "Takk for besøket, velkommen igjen". Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BETALT: God samvittighet kostet i vårt tilfelle nøyaktig 973 kroner. "Takk for besøket, velkommen igjen". Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Slik fortoller du frivillig

Har noen skrevet "gave" på pakken, skal du fortsatt betale moms.

Da DinSide delte sine førsteinntrykk av Motorola Xoom, innrømmet vi at det ikke var betalt moms på pakken. Ebay-brukeren vi kjøpte den av, hadde skrevet på pakken at dette var en gave, og dermed smatt den rett gjennom tollen.

Les saken her: Vi pakker opp Motorola Xoom

Tanken var å være ærlig med våre lesere om hva vi faktisk betalte for produktet, men mange reagerte. Deriblant Tollvesenet.

"Lovbrudd kan koste kjøperen dyrt" fikk vi beskjed om.

Det er nemlig kjøpers eget ansvar å betale de avgifter som kreves. Så om pakken din glir gjennom tollen uten noe krav om moms, skal du likevel gå til Tollvesenet for å betale dette.

Det har vi nå gjort, og slik var prosessen.

Forvirrende nettsider

For å finne ut hvordan vi skulle gå frem, gikk vi først til Tollvesenets nettsider.

Man kan blant annet fortolle varen selv ved å møte opp hos Tollvesenet, står det der, men "varen må være ankommet Norge og lagt inn på et tollager".

Men varen vår ligger ikke på et tollager. Den ligger på kontoret. Den har jo allerede gått gjennom tollen.

Man kan også fortolle varer selv om den er verdt under 1.000 kroner. Heller ikke dette hjelper oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Vi finner derfor fram til en "Innførselsveileder". Her omtales alt fra "Prosessene i vareførselen inn til Norge", til "Deklarering ved innførsel og deklareringsplikten". Men vi klarer ikke å spore opp ett eneste ord om hva som skjer om pakken allerede har vært gjennom tollen.

Russ smuglet 2.344 liter øl - "til russefeiringen"

Derfor prøver vi på ettermiddagen å ringe Tollvesenets kundeservice, men den stenger 15.30. Og Postens kundeservice kunne ikke hjelpe oss.

Liten hjelp på nett

"Google, og få svar", heter det. Men det viser seg at frivillig momsbetaling, etter fortolling, er en smal aktivitet.

Vi finner faktisk ikke ett eneste treff på fraser som "frivillig moms" eller "frivillig fortolling". Alt vi finner omhandler hva Tollvesenet krever moms på, og tips om hvordan man slipper unna.

Morgenen etter ringer vi derfor Tollvesenets kundeservice for å få hjelp. De forteller at man kan møte opp hos dem med papirer.

- Men hvor sannsynlig det er at du får trøbbel om du ikke betaler momsen, det vet jeg ikke, innrømmer mannen i andre enden.

Ifølge han er det først og fremst firmaer som ringer og spør om frivillig momsbetaling.

MYE GREIER: Tollvesenet har mye på hjertet, og mange skjemaer. Heldigvis slapp vi å forholde oss til så mange av dem.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MYE GREIER: Tollvesenet har mye på hjertet, og mange skjemaer. Heldigvis slapp vi å forholde oss til så mange av dem. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Overrasket tollvesen

Vi skriver dermed ut de papirene vi har, og tropper opp hos Tollvesenet, som i Oslo kledelig nok ligger i Tollbugata 1A.

Tollere går aggressivt ut mot piratkopier

Ventetiden er kort, og kvinnen i skranken er hyggelig mens vi forklarer saken og leverer våre papirer. Det varer likevel ikke lenge før hun må spørre en kollega om hjelp. De kikker begge noe forvirret på papirene.

- Hvor ligger pakken nå? spør kollegaen.

- Den ligger på kontoret. Den har allerede vært gjennom tollen, men vi vil betale momsen frivillig.

- Åh! Det var ikke verst, smiler han.

Vanskelig skjema

Vi får dermed utdelt et skjema. Som skjemaer flest, er punktene kryptiske. Men kvinnen hjelper oss på stedet, og vi blir bedt om å returnere til venteværelset. En kvinne som skal importere en hest overtar plassen vår.

Et kvarter senere blir vi sendt inn igjen. Vi betaler regningen på 973 kroner med kort, der og da.

- Vær så god, sier mannen og gir oss kvitteringen.

- Tusen takk, svarer vi.

1, 2, 3

Prosessen for å betale moms frivillig er altså relativt enkel, når man først vet hvordan:

  • Skriv ut kvitteringer for kjøpet, og papirer om hvordan varen er sendt til Norge
  • Ta med disse til Tollvesenet
  • Fyll ut et skjema, vent og betal

DinSide kommer tilbake med mer informasjon om hva man risikerer om man ikke betaler moms.

Regn ut hvor mye du må betale med DinSides importkalkulator!

Har du betalt moms frivillig på pakker fra utlandet? Eller pleier du å få dem som "gaver" uten å "gjøre din plikt"? Si din mening under!