<strong>S-V-I-N-D-E-L:</strong> Flere Facebook-brukere har fått denne meldingen i innboksen. Be avsenderen om å bytte passord fortere enn svint. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
S-V-I-N-D-E-L: Flere Facebook-brukere har fått denne meldingen i innboksen. Be avsenderen om å bytte passord fortere enn svint. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Facebook-svindel

Slik forsøker svindlere å lure til seg Facebook-en din

Ikke trykk på lenken, slett meldingen og be avsenderen om å bytte passord.

Publisert
Sist oppdatert

«OMG, er du den i denne videoen Facebook?»

Du er ikke alene hvis du har mottatt denne kryptiske meldingen fra en av vennene dine på Facebook den siste uka. Igjen verserer det som kan virke som virus, på Facebook, men det er faktisk ikke det. Datahjelperne forklarer at det er snakk om spam, altså søppelpost, hvor bakmennene forsøker å lure til seg brukernavn og passord. I 2018 skrev vi om en liknende svindel.

«Dette er ikke et virus, som mange påstår, men dette er et phishing-forsøk på å lure til seg brukernavn og passord fra brukere mot at de skal få se en video av seg selv», forklarer Jørund Heimholt i Datahjelperne overfor Dinside.

«Disse genereres i store mengder så jeg antar bakmenn kjører noen verktøy eller apper for å spre disse raskt i stor skala», legger han til.

<strong>SØPPELPOST:</strong> Slik ser svindelmeldingen ut. Foto: Skjermdump
SØPPELPOST: Slik ser svindelmeldingen ut. Foto: Skjermdump Vis mer

Falsk Facebook-side

Trykker du på lenken i meldingen for å se på videoen, kommer du til et innlegg i en (nyopprettet) Facebook-gruppe. Innlegget inneholder lenke til det som angivelig skal være en video av deg.

Heimholt forklarer at videolenken leder til en påloggingsside for Facebook der du blir bedt om å taste inn brukernavn og passord. Siden er selvsagt falsk, men fremstår som ekte for å lure brukeren til å oppgi påloggingsinformasjonen sin.

Adresselinjen avslører at dette åpenbart er lureri. URL-en består av mange tegn etterfulgt av «blogspot.com», og ikke facebook.com som er naturlig når du skal logge inn på det sosiale nettverket.

Dette bør du gjøre

Det er ikke farlig å trykke på noen av lenkene i meldingen du har mottatt på Facebook, men har du tastet inn påloggingsinformasjonen din på den falske Facebook-siden, må du bytte passord umiddelbart.

Du kan også få hjelp av Facebook hvis du mistenker at uvedkommende har fått tilgang til kontoen din. Det gjør du på facebook.com/hacked.

Overfor Dinside forklarer Heimholt av personer som sprer meldingen har fått kontoen overtatt av andre. Hans klare anbefaling er:

- Bytt passord, logg av ukjente økter og aktiver tofaktorautentisering.

Slik logger du av øktene:

  • Logg på Facebook og gå til innstillinger
  • Trykk på Sikkerhet og innlogging

Under «Hvor du er innlogget» ser du en liste over alle enhetene du er pålogget. Nederst i denne listen kan du trykke «Logg ut av alle økter» for å logge av samtlige enheter Facebook-kontoen din er pålogget. Hvis du ikke ønsker å logge av samtlige, kan du i stedet logge av enhetene som virker mistenkelige.

I videoen under kan du se hvordan du aktiverer tofaktorautentisering på Facebook og andre kontoer – noe vi sterkt anbefaler at du gjør.

TOFAKTOR: Når du logger på en tjeneste må du godkjenne påloggingen i en app. Det øker sikkerheten betraktelig. Foto: Pål Joakim Pollen. Video/Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer