Slik forfalsker norsk ungdom ID-kort

Disse metodene bruker norsk ungdom for å lure seg inn på utesteder før de er gamle nok.

<b>JUKSER:</b> Flere tenåringer bruker nåler for å skrape vekk deler av fødselsåret, slik at de kommer inn på utesteder eller kan kjøpe alkohol selv om de ikke er gamle nok. Foto: AKSEL RYNNING
JUKSER: Flere tenåringer bruker nåler for å skrape vekk deler av fødselsåret, slik at de kommer inn på utesteder eller kan kjøpe alkohol selv om de ikke er gamle nok. Foto: AKSEL RYNNINGVis mer

Mange ungdommer skulle nok ønske at de var litt eldre, spesielt hvis resten av vennegjengen har fylt 18 år og har begynt å dra ut på byen.

Da kan det fort bli fristende å jukse med legitimasjonen sin, selv om konsekvensene er store dersom man blir tatt.

Hjelp får de uansett på internett. Enten gjennom grundige «oppskrifter» som forteller hvordan man kan endre fødselsdatoen på ID-kortet sitt, eller gjennom salg av tilsynelatende ekte førerkort.

LES OGSÅ: Så enkelt lagde vi falske telefonnumre, e-post-adresser og tekstmeldinger

Høytid for forfalskninger

SETT DET MESTE: Utested-eieren vi har snakket med, har gjennom syv år som dørvakt sett mange mindreårige med falsk legitimasjon. Foto: SHUTTERSTOCK
SETT DET MESTE: Utested-eieren vi har snakket med, har gjennom syv år som dørvakt sett mange mindreårige med falsk legitimasjon. Foto: SHUTTERSTOCK Vis mer


Vi pratet med en utested-eier og dørvakt i en større norsk by. Han ønsker å være anonym, siden han frykter at uttalelsene skal føre til konsekvenser fra skjenkekontoret.

Hver helg avslører han 16- og 17-åringer med falsk legitimasjon, som ønsker å være med de eldre vennene sine inn på nattklubben.

- Det er faktisk sjelden at folk låner andres ID-kort. Det er mye vanligere å forfalske dem, sier han og utdyper:

- Den aller vanligste metoden å jukse med ID-en på, er å skrape vekk deler av det siste årstallet på bankkortet.

På bare etpar minutter kan en altså gå fra å være mindreårig, til å for eksempel bli 19 eller 22 år gammel. Slike forfalskninger går veldig i perioder, men akkurat nå er det høytid.

- Nå er det for eksempel mange født i 1998 som har begynt å dra på byen. Da er det veldig enkelt å fjerne litt av 8-tallet med en nål, så ser det kjapt ut som et 6- eller 3-tall, sier utested-eieren.

- Av og til er det lett å avsløre, andre ganger er det vanskeligere. Hver helg tar vi i gjennomsnitt et par stykker.

LES OGSÅ: Fyllekjøring med ståhjuling kan føre til fengselsstraff

Deler «oppskrifter»

Har du noen gang brukt falsk legitimasjon? (Avsluttet)
Nei, det hadde jeg aldri tatt sjansen på.(66%) 5904
Ja, det har hendt. (34%) 2987
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


På forskjellige fora på internett er forfalskning av identitetskort et populært samtaletema.

Der legges det ut «oppskrifter» på hvordan man kan manipulere fødselsdatoen på ID-kortet sitt.

Vanlige verktøy som brukes er nål og svarte tusjer med tynn spiss.

Mer avanserte taktikker går ut på å bruke neglelakkfjerner for å fjerne fødselsdatoen, for å så erstatte den med laserprintede teip-biter. Den siste finishen legges visstnok med litt hårspray.

LES OGSÅ: Slik oppdager du et ID-tyveri

Forsøker seg også hos Vinmonopolet

Halvor Bing Lorentzen. Foto: EIVOR ERIKSEN/VINMONOPOLET
Halvor Bing Lorentzen. Foto: EIVOR ERIKSEN/VINMONOPOLET Vis mer


At mange unge prøver seg på slike metoder, underbygges også av en undersøkelse gjort av Vinmonopolet for et par år siden.

Den viste at 13 prosent av norsk ungdom hadde brukt falsk legitimasjon for å skaffe seg alkohol, enten på utesteder eller i butikker.

Selv om bare rundt 3 prosent sa at de hadde brukt falsk ID hos Vinmonopolet, ser de definitivt også problemet.

- Ja, det hender at noen bruker falsk legitimasjon hos oss for å skaffe seg alkohol før de er gamle nok, sier kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen.

- Vi snakker her både om ungdom som låner ID av eldre venner og søsken, og de som endrer fødselsdato på egen legitimasjon.

- Alderskontroll er en av våre aller viktigste oppgaver, og vi tror at færre prøver seg med falsk legitimasjon hos oss, enn for eksempel i dagligvarebutikker, fordi vi er generelt strengere med vår kontroll, sier Lorentzen.

LES OGSÅ: De sjekker alderen via fingeravtrykk

Kjøper falske førerkort

LETT Å KJØPE: Falske førerkort, slik som dette fra filmen «Superbad», selges til mindreårige i stor skala på internett. Foto: AMAZON
LETT Å KJØPE: Falske førerkort, slik som dette fra filmen «Superbad», selges til mindreårige i stor skala på internett. Foto: AMAZON Vis mer
SER EKTE UT: Selgerne sier de tilbyr «tulle-legitimasjon», som er lovlig å eie, men ulovlig å bruke. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SER EKTE UT: Selgerne sier de tilbyr «tulle-legitimasjon», som er lovlig å eie, men ulovlig å bruke. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis merMen det finnes også andre forfalsknings-alternativer for ungdom med penger - eller bitcoins - i lommeboken, som synes nål og neglelakkfjerner blir for primitivt.

- Vi har faktisk sett en liten økning av ungdommer som bruker utenlandske førerkort, helst amerikanske eller engelske, som legitimasjon, sier den anonyme dørvakten og utested-eieren.

- Da er det snakk om tenåringer som tydelig er helt norske, og som snakker helt perfekt norsk. Dette kjøper de på internett og får det tilsendt i posten, mener han.

Etter en kort søkerunde ser vi fort at det både finnes et stort marked for slike falske førerkort, og at det er svært lett å bestille.

Førerkortene som selges er aller helst amerikanske, og er nesten fullverdige kopier med alt av hologrammer, UV-merker og fungerende strekkoder.

De bestilles på nettsider hvor man fører inn persondetaljer og laster opp bilder av seg selv og signaturen sin, før det printes og sendes via posten i en umerket konvolutt. Disse førerkortene kan koste fra et par hundre opp til 1000 kroner, og betales anonymt med bitcoins.

I forskjellige internettfora frister selgere med tilbudskampanjer og konkurranser, mens kjøpere deler brukeromtaler og historier om hvordan de har brukt førerkortene for å lure seg inn på utesteder eller kjøpe alkohol. Mange legger også ut bilder av sprit- eller ølflasker for å vise «fangsten».

LES OGSÅ: Derfor bør du skaffe deg et (lovlig) internasjonalt førerkort

- Ikke verdt konsekvensene

DOKUMENTFORFALSKNING: Ifølge Straffeloven kan bruk av falsk legitimasjon føre til bøter og prikk på rullebladet, eller i verste fall fengsel. Foto: NTB SCANPIX
DOKUMENTFORFALSKNING: Ifølge Straffeloven kan bruk av falsk legitimasjon føre til bøter og prikk på rullebladet, eller i verste fall fengsel. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Oslo-politiet kan ikke komme med noe tall på hvor mange saker de mottar om mindreårige som forfalsker, manipulerer eller låner ID-kort. De fraråder uansett mindreårige sterkt mot å prøve seg.

- Manipulering av ID-kort er dokumentforfalskning og et alvorlig lovbrudd som kan ødelegge mye for fremtiden din, sier Morten Haukeland i utelivsgruppen ved Oslo Politidistrikt.

- Å slippe inn på et utested noen måneder før man er gammel nok er ikke verdt de konsekvensene det kan få.

Heller ikke dørvakten og utested-eieren tror noen klarer å komme seg forbi han.

- Som oftest er det veldig lett å avsløre det, spesielt når man har litt erfaring. Vi vil alltid bruke magefølelsen og kjenne godt på kortet med fingrene, for å se om det har blitt tuklet med eller skrapt på, sier han og fortsetter:

- Vi er også strenge på hvilke typer bevis vi godkjenner, og godtar bare førerkort, pass eller Visakort med bilde. Vi har nulltoleranse på mindreårige som vil inn, og det finnes ikke noe slingringsmonn. Konsekvensene for oss er såpass drøye.

LES OGSÅ: Slik vasker du Converse-skoene