Slik fjerner du svindel fra Facebook

Ekspertene mener Facebook må skjerpe seg. Facebook ber brukerne bidra.

RAPPORTER SVINDLERNE: Både på mobil og på PC-en kan du raskt si fra til Facebook om du finner annonser som ser tvilsomme ut.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
RAPPORTER SVINDLERNE: Både på mobil og på PC-en kan du raskt si fra til Facebook om du finner annonser som ser tvilsomme ut. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide har de siste årene fortalt mange historier om svindel gjennom Facebook-annonser. Reklame for "mirakelkurer", "lettjente penger" og obskure dating-sider florerer hos norske Facebook-brukere. Nylig fortalte vi hvordan ekspertene tror brukerne snart får nok, og flykter fra den enormt populære tjenesten.

Les mer: – Mye av Facebook-hverdagen minner om en søppelfylling!

Det er først og fremst én som kan få bukt med problemet: Facebook. Men foreløpig ser de ikke ut til å ha lyktes.

– Jeg synes Facebooks arbeid har vært altfor dårlig. De burde berømme dem som holder seg innenfor reglene, og straffe dem som ikke gjør det. Da hadde det luktet mindre søppel av Facebook, sier rådgiver og sosiale medier-ekspert i Geelmuyden.Kiese, Hans-Petter Nygård-Hansen, og får støtte:

– Det at DinSide ringer meg om dette, forteller meg at Facebook ikke gjør nok, sier professor Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Pass deg: Solgte falske "Mulberry poser" på Facebook

Ber om din hjelp

– Hvor flinke synes dere selv dere er på å stanse tvilsomme annonser, Facebook?

KJAPT GJORT: Denne annonsen for Nike-sko ser i våre øyne tvilsom ut. Hvorvidt det dreier seg om svindel eller ikke, kan vi la Facebook ta stilling til ved å rapportere den med to kjappe skritt.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KJAPT GJORT: Denne annonsen for Nike-sko ser i våre øyne tvilsom ut. Hvorvidt det dreier seg om svindel eller ikke, kan vi la Facebook ta stilling til ved å rapportere den med to kjappe skritt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


– Våre systemer fanger opp mange annonser som bryter reglene, men annonsører som vil bryte reglene forsøker hele tiden å finne nye veier rundt. Facebook jobber selvfølgelig konstant med å utvikle og forbedre systemene og prosessene, for å gjøre det vanskeligere for svindlerne, svarer talsperson Frida Löwengren i Facebook til DinSide.

Men Facebook ber også om din hjelp. De har et system for rapportering av ulovlig reklame, og oppfordrer deg til å bruke det. Löwengren lover at de gransker alle rapporter de får inn, og at annonser som bryter reglene umiddelbart blir slettet. Selv så vi trolig et eksempel på dette da Facebook-siden "Helse Kvinner", som blant annet reklamerte for slankemidler, forsvant foran øynene våre nylig.

Ufrivillig tagget i et bilde på Facebook? Slik fjerner du det!

Slik gjør du det

Irriteres du av tvilsomme annonser på Facebook?

Stem her: (Avsluttet)
Ja(85%) 1120
Bare av og til(12%) 152
Nei(4%) 47
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Slik rapporterer du tvilsom Facebook-reklame:

  • Annonser som vises i høyrespalten har et lite kryss øverst i høyre hjørne. Trykk på dette, velg "Skjul denne annonsen" og velg et alternativ du synes passer. For at det skal bli rapportert som tvilsom reklame, bør du velge "Villedende".
  • Reklame som dukker opp i nyhetsstrømmen din har på samme måte en liten pil øverst i høyre hjørne. Trykk på den, velg "Jeg vil ikke se dette", trykk "Det er spam" og angi grunnen til at du tror det.
  • Du kan også rapportere tvilsom reklame fra mobilen. Trykk på pilen øverst i høyre hjørne av annonsen, velg "Rapporter/merk som spam" og angi en grunn til at du vil rapportere annonsen.

Dette kan også bli brukt til rydde opp i annonsene du får, uten at det er snakk om eventuell svindel. Om du irriterer deg over en bestemt aktør, for eksempel, kan du skjule aktøren gjennom samme funksjon. Husk da å ikke hevde at annonsen er tvilsom, men bare irriterende.

Slik fjerner du oppdateringer fra irriterende venner fra Facebook

Skal følge loven

– Annonsene du snakker om utgjør en veldig liten del av Facebooks totale annonser. Men det er ikke dermed sagt at vi aksepterer at annonsørene ikke følger annonsereglene, forsikrer Löwengren.

Reglene krever blant annet at annonsørene "overholder alle gjeldende lover".

– Vi tillater ikke annonser som strider mot markedsføringsloven, understreker Löwengren.

Likevel finnes det blant annet mange tvilsomme annonser for slankemidler på Facebook. Forbrukerombudet har advart om at disse åpenbart bryter markedsføringsloven, da de ikke kan dokumentere påstandene sine.

– Ser et produkt for godt ut til å være sant, så er det gjerne det, som forbrukerombud Gry Nergård sier.

Å bygge opptil 15 kilo med rene muskler krever ikke mye jobb ifølge "Muskel Bygge Tips 25+".
Hun ser kanskje ikke 47 år gammel ut, men leppene er ikke typisk for 26-åringer, heller.
Dette før/etter-bildet fra Kvinners Helse skal hinte om en "sjokkerende" slankemetode.
For at en frukt bokstavelig talt skal slette fett, må den være veldig rar.
"Tjen penger hjemmefra" lover annonsen, men bildet er manipulert til å se ut som norske penger.
Beklager å måtte skuffe deg, men datingforespørsel fra Kårleif er det mange som får.
Flat mage av å... spise egg?
Hudormer er ikke levende, og trenger ikke å drepes.

Her har du noen eksempler på tvilsomme Facebook-annonser:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!