Aldersgrenser på spill og film – vold, sex eller narkotika?

Slik finner du ut hva film og spill faktisk inneholder

Du kan raskt finne ut hva PEGI-ikonene på spill innebærer, og hvorfor filmen har fått 18-årsgrense.

VANSKELIG: Å vite hva slags filmer og spill barn og ungdom skal få tilgang til kan være vanskelig for mange. Å sjekke nøyaktig hva bakgrunnen for aldersgrensen er, kan være en god start. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VANSKELIG: Å vite hva slags filmer og spill barn og ungdom skal få tilgang til kan være vanskelig for mange. Å sjekke nøyaktig hva bakgrunnen for aldersgrensen er, kan være en god start. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldersgrenser på filmer og spill er ikke nødvendigvis som aldersgrenser på alkohol og stortingsvalg. Grensene skal først og fremst hjelpe voksne med å velge hva barn og ungdom skal se og spille.

Det betyr at du som voksen ikke nødvendigvis nekte en 16-åring å spille et TV-spill med 18-årsgrense, men at du bør tenke deg nøye om.

For aldersgrenser kan være satt ut fra helt ulike vilkår. For eksempel amerikanerne rykte på seg for å regulere seksuelt innhold strengere enn vold, men om du vil at barn heller skal se halvnakne enn blodige kropper er selvfølgelig opp til deg.

Derfor er det nyttig å ikke bare vite hva aldersgrensen er, men sjekke hvorfor filmer og spill får disse grensene.

#1: Aldersgrenser på kino

Aldersgrensene på kinofilmer i Norge settes av Medietilsynet. Og kinoene sørge for at de følges.

Grensene er A for alle, 6, 9, 12, 15 eller 18 år – som er ganske selvforklarende. Alle barn kan se filmer med 6-årsgrense med voksne, og du kan ha med barn som er inntil tre år yngre enn grensene på 9-, 12- og 15- årsgrensene. Men barn som skal gå på kino alene, møte grensene.

MORSOM LESNING: Også IMDB byr på foreldreinformasjon. Her nevnes alle tenkelige «faremomenter», her fra Star Wars: The Force Awakens, med sine forførende romvesener. Du kan også sjekke om filmen har lavere eller høyere aldersgrenser i andre land. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke
MORSOM LESNING: Også IMDB byr på foreldreinformasjon. Her nevnes alle tenkelige «faremomenter», her fra Star Wars: The Force Awakens, med sine forførende romvesener. Du kan også sjekke om filmen har lavere eller høyere aldersgrenser i andre land. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Du kan selv sjekke hvorfor filmen har fått aldersgrensen ved å søke den opp på Medietilsynets database.

Her kan du for eksempel lese at Justice League har fått 12-årsgrense fordi filmen har «actionscener og voldshandlinger i et tydelig fantasiunivers», mens The Villainess har 18-årsgrense på grunn av «svært grove, kyniske og blodige volds- og drapsskildringer».

Husk at grensene kun settes ut fra potensiell «skadevirkning» på barn – ikke hvorvidt barn faktisk vil like filmen.

#2: Aldersgrenser på Blu-ray, strømming og TV

Alle filmer som Medietilsynet har vurdert etter 1. juli 2015 skal ha den samme aldersgrensen på fysiske kopier og TV som på kino. Andre filmer får en aldersgrense av distributøren, etter de samme retningslinjene som tilsynet bruker.

Mange filmer utenfor kinoene kan derfor også søkes opp i Medietilsynets filmdatabase, for å sjekke hva aldersgrensen innebærer.

Og filmer som ikke er vurdert av dem, kan for eksempel søkes opp på IMDB.

Under «parents guide»-fanen på nettsidene eller i IMDB-appen kan du lese detaljerte beskriver av hver enkelt film. For eksempel at F-ordet brukes seks ganger i Blade Runner 2049, og at kostymet til Rey i siste scene av Star Wars: The Force Awakens er «low cut».

IKONENE PÅ SPILL: Her ser du PEGI sitt system for aldersgrenser på spill. I tillegg til aldrene advarer ikonene om henholdsvis banning, diskriminering, narkotika, skrekk, gambling, sex, vold og hvorvidt spillet kan spilles med andre på nett – med alt det innebærer. Illustrasjon: PEGI
IKONENE PÅ SPILL: Her ser du PEGI sitt system for aldersgrenser på spill. I tillegg til aldrene advarer ikonene om henholdsvis banning, diskriminering, narkotika, skrekk, gambling, sex, vold og hvorvidt spillet kan spilles med andre på nett – med alt det innebærer. Illustrasjon: PEGI Vis mer

#4: Aldersgrenser på spill

Det norske Medietilsynet setter ikke aldersgrensene på TV- og dataspill. I Norge er det vanligst med PEGI-merking, som sier at spillet enten har 3-, 7-, 12-, 16- eller 18-årsgrense.

MER INFO: Hos PEGI kan du lese hvorfor TV- og dataspill får aldersgrensene. Informasjonen er noe sparsom, så ta en titt på Youtube eller ESRB, også. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke
MER INFO: Hos PEGI kan du lese hvorfor TV- og dataspill får aldersgrensene. Informasjonen er noe sparsom, så ta en titt på Youtube eller ESRB, også. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Pan European Game Information (PEGI) er blant annet ment å være enklere enn amerikanske ESRB, og bruker i tillegg til aldersgrensene en rekke ikoner for å vise hva spillet byr på. Blant annet en knyttet neve for voldsskildringer og en snakkeboble for banning.

Også spill kan søkes opp for å se hvorfor aldersgrensen ble satt, i PEGI sin database. Der kan du for eksempel se hvordan Grand Theft Auto V fikk 18-årsgrense på grunn av «motiveless killing» og «strong language».

I tillegg kan du søke opp spillet hos ESRB, som går i langt mer i detalj, og har fått med seg en del PEGI ser ut til å ha oversett. Som narkotikabruk og seksuelt innhold i Grand Theft Auto V.

Disse aldersgrensene tar ikke hensyn til hvor enkelt spillet er for barn. Det notorisk vanskelige Shovel Knight har for eksempel bare 7-årsgrense, men vi ønsker alle dagens 7-åringer lykke til på den ferden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer