Slik finner du riktig vektklubb

På internett finnes det snart slankeklubber for en hver smak. Men hvilken er best?

Du har innsett at julekiloene ikke kommer til å forsvinne like lett som det de gjorde for både fem, ti og femten år siden. Og du har vært gjennom samtlige slankebøker du, men til ingen nytte.

Kanskje er en vektklubb på internett løsningen for deg i år?

- Jeg anbefaler at du tenker gjennom hvilken støtte og oppfølging du trenger. Gjør deg kjent med hvilke prinsipper de ulike tilbudene baserer seg på, og hvordan og hvor lenge du følges opp. Hva treffer deg? Kan noen av disse tilby deg det du trenger, sier ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan.

Hun minner om at det er i hvilken grad du klarer å opprettholde vekttapet som avgjør om du lykkes. Erfaring viser at det er de små endringene over tid som kan gi varig endring. I tillegg fraråder hun alle tilbud som lover flere kilo vekttap i løpet av få dager.

Bør unngå ekstreme dietter
- Jeg vil heller ikke anbefale tilbud som følger ekstreme dietter, for eksempel dietter med høy fett, høy protein, lavkarbo og så videre, eller som baserer seg på spesielle matvarer og produkter, sier Bjerkan.

Hun oppfordrer til å undersøke hvem og hvilke fagpersoner de ulike klubbene har knyttet til seg. Vektreduksjon krever innsats over tid, og regelmessig og tett oppfølging er viktige kriterier for å lykkes.

Hun er likevel positiv til at folk deltar i slankeklubber på internett.

- Å delta på vektklubber på nettet kan for mange være støttende og motiverende. Så jeg anbefaler å melde seg inn hvis man føler at dette er en form som passer seg, men som sagt er det den enkelte som må gjøre jobben, sier hun.

Bjerkan legger til at for mange vil kommunikasjon med andre deltagere være noe som gir hjelp og støtte underveis. Og at tips og innspill fra andre som er i samme situasjon kan være viktig for å lykkes.

Men det er ikke alle som har anledning til å delta i vektklubber. Det betyr heldigvis ikke at løpet er kjørt.

Tenk gjennom!
- Det første du bør gjøre er å tenke gjennom hva du gjør. Hva spiser/drikker du, når og hvor mye? Hvor fysisk aktiv er du? Er du villig til å justere på hva du gjør, og hvordan disponerer du tiden din? I tillegg vil du trenge støtte, så allier deg med familie, venner, kolleger eller andre. Fortell gjerne noen om hva og hvordan du vil gå frem. Dette forplikter og du vil forhåpentligvis ha noen som spør deg hvordan det går, forklarer Bjerkan.

I tillegg råder hun til å lage mål som er realistiske og oppnåelige. Lag en plan og gjennomfør den, er rådet fra eksperten.

- Unngå å tenke for langt frem, det er det du gjør i dag som kan hjelpe deg i morgen. Det er også viktig at du finner måter å gjøre ting på som fungerer for deg. Fokuser mer på hva du gjør, og hvordan det fungerer for deg, enn vekt. Og husk: Planer kan justeres underveis, oppfordrer hun.

Kjersti Bjerkans kostholdstips:
Vil du lære deg de grunnleggende rådene for å gå ned i vekt? Her er tipsene fra ernæringsfysiologen:

Kostholdstips
  
KostholdHvordan er måltidsrytmen din/hvordan fordeler du maten i løpet av dagen? Spis 3 hovedmåltider per dag og 1-3 mindre mellommåltider. Frokost/morgenmat er et must. Unngå at et måltid blir mye større enn de andre, og unngå et stort middagsmåltid sent på kvelden. Planlegg måltidene ut i fra dagens aktiviteter/gjøremål. I tillegg bør det ikke gå 3-4 timer mellom hvert måltid. Bruk mellommåltider hvis du vet det vil gå lenger tid mellom det ene og neste hovedmåltidet. Planlegg/lag lister for hva du skal ha når du handler mat. Og unngå å gå i butikken når du er sulten.
Frukt og grønnsakerFrukt, bær og grønnsaker er avgjørende for å lykkes. La fem om dagen bli et mål du kan jobbe mot. Fem om dagen betyr 2 porsjoner frukt/bær og 3 porsjoner grønt. 1 porsjon = 150 gram. Øk inntaket gradvis.
Hva drikker du?Bruk vann som tørstedrikk. Drikk gjerne også et glass vann før hvert måltid. Unngå sukkerholdig drikke.
Ikke bare ett fett!Hvordan type fett får du i deg? Vi trenger fett, men vi bør velge matvarer som inneholder umettet fett (helsegunstig fett). Ved å velge magre melkeprodukter, renskåret kjøtt, karbonadedeig fremfor kjøttdeig, fisk, hvitt kjøtt, vegetabilske oljer (som raps- og olivenolje)/plantemargariner vil du både kunne redusere inntaket av mettet fett og sikre et tilstrekkelig inntak av umettet fett.
Spis nok fiber!Få i deg nok fiber. Velg ekstra grove brød, knekkebrød og fullkornpasta. Bruk kornblandinger uten tilsatt sukker. Frukt og grønnsaker (belgvekster inkludert) er også gode kilder til fiber. Fiber virker mettende. Det er dessuten viktig for en god tarmfunksjon. Husk å drikke godt når du øker fiberinntaket.
Opp og stå!Fysisk aktivitet er helt avgjørende for å lykkes med vektreduksjon, og ikke minst for å opprettholde vekten. Hvor fysisk aktiv er du og hvordan kan du bli mer fysisk aktiv? Bruk gjerne en skritteller. Ligger du på 3-4000 skritt i dag kan målet være å øke med 1000 skritt de neste ukene. Det anbefales å ligge på cirka 10.000 skritt i gjennomsnitt per dag. Velg alltid de aktive alternativene, som trappen, gå til og fra, reduser bruken av bil, og bruk sykkel hvis mulig. Fokuser på å øke både hverdags- og treningsaktiviteter. Lag gjerne avtaler med andre for å komme deg ut/i aktivitet.