Slik fikser du nok antioksidanter

Slik fikser du nok antioksidanter

Antioksidanter er viktig for potens, hjerte og kreftforsvar. Nøtter, spesielt valnøtter, solsikkefrø og nyper er stappfulle av antioksidanter. Her får du gode råd for hvordan du kan få i deg rikelige mengder.

Av Hanna Hånes

Ville bær, særlig nyper, samt valnøtter og solsikkefrø inneholder særlig mye antioksidanter. Frukt og grønnsaker skårer selvsagt også
høyt, men det er store variasjoner. Det viser en fersk analyse av antioksidantinnholdet i matvarer, nylig publisert fra Ernæringsinstituttet ved Universitetet i Oslo.

Slik kan du spise for å få rikelig med velsmakende antioksidanter:

Frokost:

Med brød: Spis grovt brød med minst 50 prosent sammalt mel. Gjerne havrekli i brødet. Juice i tillegg.

Med korn: Kornblandinger av typen müsli (med lite sukker) og 4Korn er best. Bland gjerne inn noen solsikkefrø - de ligger på
antioksidant-toppen. Bær ved siden av høyner antioksidantmengden. Særlig ville bær er den reine skattkista, velg hvilke du liker. Men alle bær er rike på antioksidanter - blåbær, kirsebær, jordbær, bjørnebær, solbær… Hvis du ikke har bær i fryseren, er syltetøy langt bedre enn sukker. Planlegg noen ekstra bærturer neste år, særlig er ville nyper å anbefale!

Lunsj: Salat med varierte grønnsaker er bra. Bland i noen valnøtter - de er på antioksidanttoppen sammen med solsikkefrø og bær. Sverger du til matpakka, så tygg frukt ved siden av. Sitrusfrukter er best. Legg noen salatblader under pålegget, røde salatblader av typen Lollo Rosso er best.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellommåltid: Tilskudd fra en pose solsikkefrø eller valnøtter i kontorskuffen gjør underverker for energien. Noen nøtter/frø gir både kalorier og antioksidanter, du slipper å løpe til pølsebua.

Middag. Nesten unødvendig å nevne - rikelig med grønnsaker. På toppen i antioksidantinnhold ligger grønnkål, chilipepper (bare venn deg til hot mat først som sist), rødkål, paprika, persille, rosenkål og spinat. Men her teller også mengdene. Vi spiser gjerne mer kål enn persille!

Frukt til dessert. På frukttoppen ligger granateple, men bra ut kommer også sitrusfrukter, druer, plommer, ananas, dadler og kiwi.

Tør vi anbefale en neve solsikkefrø før du går til sengs?

Her er noen tall, tallene angir antioksidantinnholdet målt i millimol per 100 gram:

Ville nyper: 39

Valnøtter: 20

Solsikkefrø: 5,4

Ville bær: 5-9.

Hagebær: mellom 1 og 5.

Frukt: Bortsett fra granateple (11), 0,8 til 1,4 for mange
frukter. Eple og pære lavere på 0,3 og 0,2.

Grønnsaker: 1-2,7 for de grønnkål, rødkål, paprika, rosenkål,
spinat. Tomat 0,3. Gulrøtter skårer lavt, men har andre kvaliteter, ikke minst
smak!

Korn: Havrekli 0,6, sammalt hvete 0,3, fint hvetemel
0,1.

Redigert av Silje Stavik

Sist oppdatert 04.04.02