Slik får du mange barn

Slik får du mange barn

Drømmer du om en skokk med unger? Da er dette noe av det viktigste du må vite om partneren din.

Publisert
Sist oppdatert

Alderen spiller ingen rolle i kjærligheten, sies det. Men skal vi tro østerrikske forskere, spiller aldersforskjellen mellom deg og partneren definitivt en rolle.

Etter å ha studert materiale fra det nasjonale fødselsregisteret i Sverige, har forskerne trylleformelen klar for at vi skal få flest mulig barn: Menn bør finne seg en seks år yngre kvinne, mens kvinner bør satse på en fire år eldre mann.

Her produseres det flest barn i Norge:

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Bevist for første gang
Det er ingen overraskelse at menn velger seg yngre kvinner for å øke sin egen evne til reproduksjon, mens kvinner velger eldre menn på grunn av tryggheten. Men studien er den første som ser på hvordan aldersforskjell kan resulterer i flest barn, ifølge Martin Fieder som har ledet studien.

- Ingen har tidligere vist at dette har betydning for antall avkom. Vi har for første gang vist at dette er tilfelle, sier han i et telefonintervju med Reuters Health.

Les også: Myter og fakta om å lage barn:

Ved hjelp av fødselsregistrene har forskerne fra universitet i Wien i Østerrike registrert antall fødsler og alderen på foreldrene 55 år tilbake i tid. Mennene og kvinnene i studien hadde ikke byttet partner mellom fødselen av det første og siste barnet.

- Kvinnens alder viktigst
Deretter regnet forskerne ut aldersforskjellen hos parene som produserte flest barn. Det viste seg da at par med en optimal aldersforskjell i gjennomsnitt fikk 2,2 barn, mens par som var like gamle, fikk 2,1 barn.

Det kan imidlertid bli vanskelig å få puslespillet til å gå opp. Ikke alle kvinner kan finne en mann som er fire år eldre, og ikke alle menn kan få en kvinne som er fire år yngre, understreker forskerne.

Professor Rolv Skjærven ved Medisinsk fødselsregister mener aldersforskjellen er mye mindre viktig enn den enkeltes absolutte alder. Og kvinnens alder er aller viktigst:

- I nesten alt som dreier seg om svangerskapsutfall er det først og fremst kvinnens alder som spiller en rolle. Den er avgjørende både for misdannelser, dødfødsler, svangerskapsforgiftning og krybbedød. Fars alder har lite å si utover mors alder, sier han til DinSide Helse.

Velger yngre kjærester
Her i landet er det vanlig at mor er to-tre år yngre enn far i et parforhold, ifølge Skjærven. Og det vanlige er også ofte det sunneste, legger han til. I bare fem prosent av parforhold er alderen seks år mellom partnerne, og i ti prosent er far mer enn seks år eldre enn mor.

Ifølge de østerrikske forskerne ser både menn og kvinner seg om etter en yngre partner enn den forrige når et forhold er over. Det er ikke noe nytt for mennenes del, men Fieder er overrasket over at dette også gjelder kvinner. Han tror forklaringen kan være at kvinner ønsker en yngre, mer fertil mann, fordi de selv også har blitt eldre.

Planlegger du å bli gravid? Her får du gode råd:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer