Frister dette? Kanskje er det mulig selv om ferien er oppbrukt.
Frister dette? Kanskje er det mulig selv om ferien er oppbrukt.Vis mer

Slik får du lengre ferie

Føler du at du så vidt fikk smaken på det gode liv før ferien brått var over? Vi viser deg veien til en lang jobb-siesta.

De fleste nordmenn har drøye fire ukers ferie å glede seg over. Men er det nok? I disse dager kommer mange tilbake fra tre eller fire ukers ferie. Du er nok ikke den eneste som ønsket at ferien hadde vart litt lenger.

I de fleste tilfeller er det faktisk mulig å få til en skikkelig lang ferie. Vi viser deg her noen av alternativene.

Fire eller fem uker?

I utgangspunktet har norske arbeidstakere rett på 24 dagers ferie. Lørdagen regnes som virkedag, så det vil si at ferien strekker seg over fire uker. Alle LO-ansatte vil i løpet av neste år få en ekstra ferieuke. Her leser du mer om hvor mange feriedager du har rett på. Husk at du kan forhandle med sjefen om mer ferie, i stedet for mer lønn.

Overføring av ferie

Har du tenkt deg ut på en skikkelig langtur, kan det hende at du synes fire eller fem uker ferie blir i korteste laget. Et alternativ er da å overføre ferie til neste år. Ifølge ferieloven har du rett til å overføre 12 feriedager fra et år til et annet. Det betyr at du kan se frem til hele seks eller syv ukers ferie det året du har overført ferie til. Ulempen er selvsagt at du kun får to eller tre uker ferie (etter om du har fire eller fem uker i utgangspunktet) det ene året. Men det er kanskje lettere å leve med når du kan glede deg til en skikkelig langtur?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også mulig å inngå avtale med arbeidsgiver om forskuttering av hele neste års ferie. Kombinerer du det med overføring av ferie, kan du få en riktig så lang ferie. (Maks 12 uker.)

Klikk her for å lese mer om overføring av ferie.

Ferie mellom to jobber

Et annet alternativ er å benytte et jobbskifte til å få skikkelig lang ferie. Det samme gjelder ved endte studier (hvis du har råd.) I de fleste tilfeller er din nye arbeidsgiver ivrig på at du skal begynne med en gang, mens din gamle arbeidsgiver vil at du skal jobbe ut oppsigelsestiden slik at de får ansatt en ny.

Det er nå du må benytte deg av markedsverdien din. Hvis din nye arbeidsgiver virkelig vil ha deg i jobben, kan han også trolig vente en måned ekstra på deg. Når bedriften har gått gjennom hele ansettelsesprosessen, og havnet på deg, er det lite trolig at de vil gå gjennom det hele på nytt for å finne en annen som kan begynne en måned før deg.

Undertegnende har selv benyttet seg av dette trikset, og det ga en måned fri på Cuba. Et lurt tips er å ikke nevne planene om ekstra ferie på jobbintervjuet, men si at du kan bestemme når du kan begynne først etter å ha sagt opp stillingen din.

Fri uten lønn

Har du ingen planer om å skifte jobb, må du snakke med din nåværende sjef. Er vedkommende fleksibel nok, kan det likevel ordne seg.

Du kan spørre/søke om både en kortere ulønnet ferie, eller en lengre permisjon. Du har ikke rett til å få det, men det er fullt lovlig for arbeidsgiver å gi deg det.

Har du vært ansatt i firmaet lenge, jobbet mye overtid og stått på, er det argumenter du kan bruke for å få ulønnet ferie eller permisjon. Hva svaret blir, vil ofte avhenge av praksis i bedriften og hvor avhengig den er av deg. I en stor bedrift er det nok lettere å gi de ansatte permisjon enn i en liten.

Her leser du mer om permisjoner og ulønnet ferie

Hvordan betale gildet?

Så kommer det fatale spørsmålet: Har du råd? Har du råd til å la være? Tenk gjennom mulighetene nedenfor før du slår fra deg tanken.

Skal du være lenge borte, kan du vurdere å leie ut boligen din (hvis du her en). Leieinntekter kan være skattefrie i inntil et år. Samtidig kan du, om økonomien tillater det, få betalingsutsettelse på lånene dine. Det finnes muligheter for det både for studielånet og for boliglånet.

Klikk her for å lese hvordan du går frem for å få råd til et sabbatsår.

Skal du bare være borte en uke eller to lengre enn en vanlig ferie, kan kreditt være et alternativ hvis bankkontoen er slunken. Men vær varsom: Har du dårlig økonomi, eller liten selvdisiplin, bør du ikke dra på tur på kreditt. Og du bør velge dine kreditorer med omhu.
Klikk her for å lese mer om ferie på kreditt. Og
her leser du mer om hvordan du lever godt på kreditt.