Slik får du hvitere tenner

Det er mange veier til et hvitere smil. Bare se her!

 Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har tennene dine mistet den perlehvite fargen de en gang hadde?

Tennene våre misfarges naturlig når vi blir eldre. Men det er også visse matvarer, drikker og til og med tannpleieprodukter som kan gjøre at tennene blir misfarget.

Du trenger ikke gå til tannlegen og betale dyre dommer for å gjøre tennene dine hvitere. Det finnes en rekker forskjellige ting du kan ta i bruk på egenhånd, ifølge WebMD.

Hvor vidt disse produktene virkelig har en effekt, får være opp til den enkelte å vurdere.

Høy pris for blendahvitt smil
Bleking kan gi etsteskader
Slik får du Hollywood-smilet

Bleking med tannblekestrips

Tannblekestrips eller ”whitening strips” er tynne plaststrimler som er påført blekegele.
En normal behandling med blekestrips går over 14 dager, og man skal normalt benytte produktet 2 x 30 minutter daglig. Resultatet varierer fra person til person som med all tannbleking, men bleking med strips gir normalt 2-3 nyanser hvitere tenner, ifølge Nytt Smil.

Hjemme bleke-kit

Du kan kjøpe hjemme-bleke-kit både fra tannlegen og på internett.

Bleker du tennene hjemme tar det som regel 1 time om dagen, i 5 til 14 dager, avhengig av merke, ifølge Tannbleking.info. Du plasserer de tilpassede tannskinnene over tennene, som formes etter tennene.

Etter du har formet tannskinnene fyller du de med medfølgende blekegelè og du skal få hvite og vakre tenner om noen dager.

Ekspertene advarer: Unngå tannbleking hjemme

Bleketannkrem

Det finnes mange forskjellige varianter av bleketannkrem i butikken og på nettet. Og prisen varierer gjerne fra kr. 30 til kr. 150. Denne type tannkrem er enkel å bruke og er lett tilgjengelig, men resultatene er som oftest ikke av de aller beste.

Ut i fra undersøkelser, ser vi at resultatet sjelden er bedre enn 1 nyanse hvitere tenner, ifølge Nytt Smil.

Les også: DinSide tester blekende tannkrem. Vinneren er…..

Kjerringråd

Noen mennesker går for en gammeldags metode, hvor bakepulver legges på tennene med en tannbørste.

Et søk på diverse debattforum på internett, viser at dette er en kjent metode blant mange:

- Jeg har bleket mine tenner med bakepulver, og det funker fett. Jeg tar først bakepulver og så vanlig tannkrem etter jeg er ferdig med bakepulveret, skriver en person på debattforumet til Sol.no.

Andre bruker forskjellige matvarer til å bleke tennene, som sellerirot, eple, pære og gulrot, som setter i gang spyttproduksjonen. Det bidrar til at flekker på tenner blir vasket bort.

Sukkerfri tyggegummi får også fart på spyttet, og kan fjerne misfarging. Og et annet bonus med økt spyttproduksjon er at den nøytraliserer PH-verdien i munnen, som beskytter emaljen.

Vær imidlertid obs på bleking av tenner hvis munnene din allerede er full av hull, kroner og broer.

Les mer om munn- og tannhelse her

Kunstige tenner

Blekemidler klarer ikke å bleke kunstige oppbygde tenner. Så husk at hvis du bleker tennene dine, og har munnen full av andre ting, vil de kunstige tennene være ekstra synlige blant ditt blendahvite smil.

Snakk med tannlegen din om hvordan du kan bleke tennene dine.

Unngå misfarging

Den enkleste måten å unngå misfarging av tenner, er å holde seg unna typiske matvarer og produkter som kan gjøre tennene gulere. Dette gjelder også hvis du har bleket tennene dine, for da vil det nye hvite smilet ditt vare enda lenger.

Her er det du bør kutte ut:

  • Røyken: Den er dårlig for helsa, og en av de verste kildene til misfargede tenner. Nikotin gjør tennene brune, og legger seg i alle kriker og kroker i munnen, der det er vanskelig å komme til med tannbørsten. Jo lenger du røyker, jo mer vanskelig er det å bli kvitt flekkene. Og ikke bare det, røyking gir også dårlig ånde og øker risiko for tann- og tannkjøttsykdom og kreft i munnhulen.
  • Lager flekker på hvitt tøy: En tommelfingerregel er at alt som kan lage flekker på en hvit T-skjorte, kan også misfarge tennene. Her snakker vi om kaffe, te, mørk brus (som cola), juice og ikke minst vin. Når du drikker juice eller vin, husk å pusse tennene dine etter du har drukket.
  • Bær: Det er ikke bare drikkevarer som misfarger tennene. Frukt og grønnsaker med dype farger, som blåbær, solbær og rødbeter setter farge på tennene. Husk å pusse tennene dine etter du har spist og rens munnen med vann etter et måltid.
  • Sportsdrikke: Vi vet at all søt drikke er dårlig for tennene. Men en studie viser at visse sportsdrikker kan være enda verre. De kan bryte ned tannemaljen hvis drikken inntas over lenger tid. For å unngå dette bør du ikke sitte og drikke sportsdrikke over lang tid, og du bør skylle munnen med vann når du er ferdig. Les også: Sportsdrikke stopper fettforbrenningen
  • Medisiner: Medisin som tetracyclin kan gi tennene til små barn en gråaktig farge. Ifølge eksperter kan antibakterielt munnvann og antihistaminer også misfarge tennene.
En enkel måte å sørge for god tannehelse, er å være nøye med tannpleien hver dag. Puss tennene minst to ganger om dagen, og bruk tanntråd hver dag.

Enda bedre er det å pusse tennene etter hvert måltid. Både vanlige og elektroniske tannbørster er fine å bruke. Husk også å gå til tannlegen for regelmessige undersøkelser og for en skikkelig tannvask.

Denne artikkelen ble publisert første gang på DinSide.no 28. mai.