Slik får du håret tilbake

Når håret forsvinner i sluket følger ofte en del av selvtilliten den samme veien. Men det er ingen grunn til å fortvile – slik kan du få hårveksten tilbake:

Omtrent 500.000 nordmenn sliter med uønsket hårtap. Ved 35 års alder vil to av fem norske menn ha en grad av redusert hårmanke.

Problemet rammer mest menn, men også kvinner kan oppleve hårtap i relativt ung alder.

Hormoner og medisiner
Den vanligste årsaken til hårtap er en hormonell prosess som skjer i kroppen omtrent når vi tar steget ut av tjueårene. Og det er det mannlige kjønnshormonet testosteron som er syndebukken.

Testosteronet omdannes i kroppen til et nytt hormon, dihydrotestosteron (DHT), som lagres i hodebunnen. Dette fører til forkalkninger, og vil igjen resultere i redusert blodtilførsel, samtidig som det gjør at hårsekkene reduseres. Hvert enkelt hår blir tynnere, vokser mindre, og mister farge. Dersom dette ikke blir behandlet, vil prosessen fortsette helt til hårstrået ikke lenger eksisterer.

P-piller med østrogen kan motvirke skadene av testosteronet hos kvinner. Det finnes også midler som er utviklet for menn i kampen mot prostatakreft som kan ha denne effekten. Midlene forstyrrer et enzym som omdanner testosteronet til et stoff som kalles DHT, og som er årsaken til at hårene faller av.

- Det er potensielt mulig til en viss grad å påvirke et hårtap gjennom behandling, sier hudlege Ole Fyrand ved Rikshospitalet til Mozon. Han trekker frem medikamenter som finasterid og minoxidil som har vitenskaplig bevist effekt mot hårtap.

Effektiv hårkur
For deg som vil hjelpe litt på den naturlige hårveksten, kan forskjellige hårkurer være til nytte. Hårkurene er som regel bygget opp av forskjellige piller, kremer eller sprayer som skal hjelpe kroppens naturlige evne til å produsere hår.

Et eksempel på slike hårkurer er produktet Arcon-Tisane som selges i helsekostforretninger og hos noen frisører.

- Kapslene med Arcon-Tisane inneholder ekstrakt av bukkehornsfrø som gir en veldig god effekt på hårveksten, forteller Johnny Hamre hos produsenten Arcon Norway. Han har solgt hårkuren i Norge siden 1996 og mener at mange frisører og leger fortsatt har et gammeldags syn på hårtap.

- Det virker som om mange tror at et tapt hår er borte for alltid. Men der det engang har grodd et hår kan det gjerne gro på nytt, om man får den rette behandlingen, mener Hamre.

Personlig pleie
Hårklinikken startet med forskning og behandling av hår- og hodebunnsproblemer i Danmark for over 30 år siden. Den norske klinikken i Oslo drives av Merete Skjørten som legger vekt på individuell behandling mot hårtap.

- Vår behandling består av en individuelt tilpasset ekstrakt og en spesialshampoo som skal påføres jevnlig. Vi gir også råd om bedre kosthold og livsstil som skal hjelpe kunden til et sunnere hår, forteller Skjørten.

To av tre kunder på Hårklinikken er kvinner som ofte opplever at hårtapet er en sterk belastning. Klinikken gir også råd om andre behandlingsformer og presiserer at de ikke alltid kan love bedring ved den vanskeligste formen for hårtap - gentisk betinget hårtap hos menn.

Kjøp nytt hår
Hårtransplantasjon kan gjøres med relativt godt resultat. Dette er et alternativ for deg med velholdt lommebok og som er villig til å legge litt innsats i å få håret tilbake. Ved transplantasjon vil man sette inn hår fra et annet sted på hodet med god hårvekst. Resultatene kan bli gode, men dette krever altså både en del penger og må ofte gjennomføres som flere forskjellige operasjoner.

En tupé er et annet alternativ for å få tilbake en frodig hårmanke. Omkring 20.000 norske menn bruker tupé, med varierende grad av hell. En moderne herreparykk kan nok i mange tilfelle passere som ekte hår. Men du bør også vurdere i hvilken grad du er komfortabel med at andre når som helst kan avsløre at du har jukset litt med topplokket.

Jernmangel
Den franske kosmetikk-giganten L'Oreal har i mange år forsket på årsakene til hårtap. Og de mener det nå er sikre bevis for at hårtap henger sammen med lave jernverdier i kroppen.

Den siste undersøkelsen har gått over åtte år og tatt for seg 13.000 friske mennesker. Over 60 prosent av deltakerne var kvinner.

Ved å måle jernverdiene i blodet kunne forskerne konstatere at halvparten av kvinnene før overgangsalder led av for lave jernverdier. Blant kvinnene etter overgangsalderen gjaldt dette bare en av fire kvinner. Det kan forklares med at menstruasjon og graviditeter tapper kvinner for store mengder jern.

Les mer her: Når hun mister håret

 

Mozon.no, 23.08.2006