Slik får du ekstra studiestøtte

Rekordmange norske studenter tar utdanning i utlandet. Da er det fint med mer penger.Av: Maria Engebakken

Studenter kan få penger fra andre kilder enn Lånekassen. Foto: Alloverpress
Studenter kan få penger fra andre kilder enn Lånekassen. Foto: Alloverpress Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– I tillegg til stipend og lån fra Lånekassen, søkte jeg om utdanningslegat fra legater.nu, siden jeg tar et semester i Hawaii, sier Arne Hong, student ved Høgskolen i Lillehammer.

Han var en av få i klassen sin som søkte om ekstra penger, da de skulle ut for å studere utenlands.

– Det var nok ikke så mange i klassen min som visste at de kunne henvende seg til kommunen for å få ekstra penger i studietiden, da tror jeg det hadde blitt mindre penger på meg, sier Hong lurt.

10.000 kroner ekstra

Han forteller videre at det i tillegg var noen som synes det var flaut å søke om ekstra penger. Men Hong synes det var alt annet enn flaut den dagen han fikk innvilget legatet sitt:

– Jeg fikk rundt 10.000 kroner ekstra. I tillegg fikk jeg stipendet fra Lånekassen, og hjelp hjemmefra. Legatpengene bestemte jeg meg for å spare, for å bruke på opplevelser, sier han.

Han forteller at noe ble brukt til å hoppe i fallskjerm, noe han antageligvis ikke hadde hatt råd til om han ikke hadde fått de ekstra pengene.

Lånet du ikke trenger stresse med å betale ned

Søk i god tid

Hongs beste tips når man skal søke om utdanningslegat er å starte i god tid med søkeprosessen:

Hawaii er ikke spesielt billig, så ekstra støtte kommer godt med. Foto: Alloverpress
Hawaii er ikke spesielt billig, så ekstra støtte kommer godt med. Foto: Alloverpress Vis mer

– Jeg startet rett etter sommerferien, og reiste i januar. I tillegg bør man skrive en søknad som appellerer, skriv litt om hva utdanningen betyr for deg, det smelter jo hjertet til alle og enhver, tror Hong.

Hong anbefaler andre å benytte seg av søknadstjenesten til legater.nu, eller henvende seg direkte til kommunen man bor i. Han synes ingen skal være flaue over om å be om ekstra penger.

– Det kommer veldig godt med at man har ekstra cash, selv om det kanskje bare er en tusenlapp ekstra i måneden, sier han.

Lei av studiegjeld? Da bør du flytte hit

Student til høsten? Husk å sjekke dagspressen

– Det vil hvert år bli utdelt avkastning av legater, men hvor stor summen blir fra år til år avhenger av renten og hva legatstyret bestemmer, sier May-Irene Hansen, førstesekretær i overmynderiet i Oslo Kommune.

Bare i Oslo Kommune er det tre typer legater som gjelder for utdanning: Utdanningslegat, Oluf C Johanssens legat og Westye Egeberg stiftelse. Hansen forteller at i år blir legatene annonsert 15. august i dagpressen, og presiserer at søknadsfristen er 19. september.

– Den må overholdes om man ønsker ekstra penger i studietiden, sier hun.

Det er forskjell fra kommune til kommune om hvor mye, og om de gir penger til utdanning. Det lønner seg altså å ringe kommunen din, å spørre hva som skal til for at nettopp du får mer penger å bruke i studietiden.

I tillegg står det mye nyttig info på disse nettstedene:

Les også mer om de rareste legatene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer