<B>YOUTUBE-CV:</B> Svenske Anna har opprettet en egen hjemmeside for å promotere seg selv. Her ser du et bilde fra hennes Youtube-cv. Foto: Youtube
YOUTUBE-CV: Svenske Anna har opprettet en egen hjemmeside for å promotere seg selv. Her ser du et bilde fra hennes Youtube-cv. Foto: YoutubeVis mer

Slik får du cv-en til å stikke seg ut i mengden

Lønner det seg å være original og kreativ?

Nye tall fra Arbeids- og velferdsetaten (Nav) viser at arbeidsledigheten har økt den siste måneden, og at 76.100 personer står uten arbeid.

Det betyr at det kan være hard kamp om beinet når de mest attraktive stillingene lyses ut. Da gjelder det å presentere seg på en måte som gjør at cv-en og jobbsøknaden skiller seg ut.

>>> Ti cv-myter
>>> Slik kupper du jobbintervjuet

Egen hjemmeside og Youtube-cv

Mange velger å være ekstra kreative når de former både cv og søknad. En av disse er svenske Anna, som står bak nettsiden Annatjobb.nu. I stedet for å søke jobb på tradisjonell måte, har Anna opprettet en hel kampanjeside om seg selv, der du finner lydklipp med arbeidsprøve, cv-en hennes i papirform, og en cv i Youtube-versjon. Alt dette under parolen «Gi Anna en annen jobb».


Det finnes en rekke andre utradisjonelle metoder jobbsøklere har begynt å bruke for å promotere seg selv. Facebook kan være et ypperlig sted å presentere cv-en sin, med mulighet til å bli eksponert for så og si alle landets arbeidsgivere.

En slik mulighet ville ikke Tom Meier fra Sortland la gå fra seg. Han opprettet en egen gruppe på Facebook under navnet "Tom trenger jobb" - en side som minner om en åpen søknad og cv, tilgjengelig for alle som har en Facebook-profil. Og det angrer han seg ikke på i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jobbtilbudene strømmet inn, og da Tom til slutt ble tilbudt en stilling som daglig leder for butikken Ark på Sortland, kunne han ikke annet enn å takke ja.

LES SAKEN: Tom jakter på drømmejobben

Fem tips til å skille seg ut

Bemanningsselskapet Manpower stiller seg i utgangspunktet positiv til å presentere deler av cv og søknad på en litt utradisjonell måte, dersom det skulle passe stillingen en søker. Og det finnes flere forskjellige måter å få cv-en sin til å skille seg ut i mengden.

Konserndirektør Thor Bendik Weider i Manpower sier at å presentere seg selv på video kan være lurt hvis man søker på en kreativ stilling eller service-stilling. Foto: Linda Cartridge
Konserndirektør Thor Bendik Weider i Manpower sier at å presentere seg selv på video kan være lurt hvis man søker på en kreativ stilling eller service-stilling. Foto: Linda Cartridge Vis mer


DinSide har fått konserndirektør Thor Bendik Weider i Manpower til å sette opp en liste med punkter over hva en kan gjøre for å få cv-en til å stikke seg positivt ut. Her er Weiders fem punkter:

1. Noen velger å presentere seg selv på video. Dette kan være lurt hvis man søker på en kreativ stilling eller service-stilling.

2. Link til Youtube eller nettside – kan fungere hvis du har en bra presentasjon av deg selv der.

3. Har du vunnet noen sportslige konkurranser, kulturelle prestasjoner, verv eller andre tiltak – så fortell om de på en måte som beskriver deg som person. Bruk gjerne handlinger til å beskrive deg som person. Fortell om hvorfor disse hendelsene har preget deg som person, hva du har lært, eller hvordan du kan bruke dine erfaringer i jobbsammenheng.

4. Ha en positiv, offensiv tone. Gi inntrykk av at du er fremoverlent.

5. Bilde av deg selv kan gjerne være med i cv-en.

Ikke uproblematisk å være kreativ

Selv om det er viktig å skille seg ut i mengden, er det viktig ikke å være så finurlig at arbeidsgiveren skremmes vekk. Ta for eksempel en titt på denne nettsiden, som lister opp noen utrolig kreative cv-er. De er fantastisk flotte å se på, men hvor funksjonelle er de? Du skal ikke se bort fra at enkelte arbeidsgivere vil ta en slik presentasjon av deg selv ganske useriøst.

Adecco har gått ut og advart jobbsøkere om å være alt for kreativ i sine cv-er og jobbsøknader. I et intervju om hvordan en cv bør utformes, sier direktør Guri Larsen i Adecco Select at man som hovedregel bør unngå altfor originale cv-er.

- Jeg vil anbefale å ha en ryddig cv som er lett å lese. Jeg har sett så mange rare cv-er, der jobbsøkerne på død og liv skal være superkreative. Folk laster opp i rare filformater, noen har powerpoint-presentasjoner med videoklipp og bevegelser. Én jobbsøker hadde laget cv-en sin som en tegneserie. Alt dette blir too much, sier Larsen til DinSide.

TIPS OSS! Har du oppskriften på den perfekte cv-en? Tips DinSides økonomiredaksjon på okonomi@dinside.no eller send en e-post til journalisten.