Slik får du billigere lån

En kort telefonsamtale kan spare deg for tusenlapper på boliglånet.

En av de mer behagelige rutsjeturene - ikke sant?
En av de mer behagelige rutsjeturene - ikke sant?Vis mer

Det kan være flere grunner til å be banken om billigere boliglån. Er du misfornøyd, kan det nemlig i mange tilfeller være lurt å presse banken for å få en bedre rente.

Men en mer sikker metode er å dokumentere overfor banken at du har bedret sikkerhetsforholdene i lånet ditt. Det vil ofte gi deg en besparelse på rundt et halvt prosentpoeng.

Spar tusenlapper

Et lite regneeksempel illustrerer at det lønner seg å be om endrede låneforhold når sikkerheten i din bolig har blitt bedre.

Har du eksempelvis et 80-prosents lån i OBOS, betaler du en effektiv rente på 7,98 prosent. Klarer du å komme ned på 60-prosents grensen, betaler du bare 7,42 prosent.

For et lån på 1,5 millioner kroner betyr det en årlig rentebesparelse etter skatt på over 4.000 kroner.

Det smarte med å få redusert lånerenten i din egen bank - fremfor å bytte bank - er at du slipper et nytt etableringsgebyr. Etableringsgebyret for lån i en ny bank er ofte mellom 500 og 1.500 kroner.

Ofte lettvint

Men hvordan kan du dokumentere at boligen din er blitt mer verdt?

- I utgangspunktet må vi ha en ny verditakst som er foretatt av en takstmann eller en markedsvurdering fra en eiendomsmegler, sier informasjonsleder i Gjensidige Nor Sparebank, Ole Harald R. Gilbo.

Han påpeker likevel at banken ofte er mer fleksibel enn det.

- Vi har en del lokale kontorer som har mulighet til å utøve skjønn, og da trenger man verken takst eller markedsvurdering, sier Gilbo.

Undertegnede har selv opplevd at en enkelt telefonsamtale til bankkontakten gjorde boliglånet noen tusenlapper billigere.

Bankrådgiveren aksepterte nemlig umiddelbart at vår leilighet nå var verdt det samme som salgssummen for en tilsvarende leilighet i samme bygning.

DnB avviker ikke mye fra holdningen til Gjensidige Nor.

- Som regel vil vi kreve en ny verditakst. Men er det helt åpenbart at boligen befinner seg med god margin innen 60 prosents grensen, vil vi kunne foreta en skjønnsmessig vurdering, sier informasjonssjef i DnB, Tore Dyrdahl.

Kan du få reduksjon?

- Kunden må selv følge med på om boligen hans har steget i verdi. Vi har ikke mulighet til å kontrollere om alle låntakere har korrekt finansiering, sier Gilbo.

Poenget er altså at du selv må ta initiativ dersom du tror at boligen din kan ha steget i verdi.

I første omgang kan du teste hvor mye boligen din er verdt i DinSides splitternye kalkulator.

Ser boligen ut til å ha steget i verdi? Ja, da kan det være lurt å ta en telefon til banken din. Kanskje det kan gjøre godt på bankkontoen din en kald januardag.