Er du spent på hva sentralbanksjef Øystein Olsen gjør med renten i morgen? Foto: PER ERVLAND
Er du spent på hva sentralbanksjef Øystein Olsen gjør med renten i morgen? Foto: PER ERVLAND Vis mer

Slik får du beste rente

Du kan kutte renten før morgendagens rentemøte.

Publisert
Sist oppdatert

Økonomisk uro i Europa og USA skaper større usikkerhet rundt den norske renten, som igjen skal vurderes av Norges Bank i morgen kl 14.00.

Det er imidlertid så stor konkurranse i det norske bankmarkedet, at du kan utnytte den til din fordel.

Nye kunder får gjerne de beste tilbudene. Deretter setter bankene sakte men sikkert opp rentene dine mer enn det de tar av nye kunder.

Vi har samlet tipsene du kan bruke for at banken skal vurdere deg som en bedre lånekunde. Resultatet kan være flere tusen kroner spart i løpet av et år.

Bedre rente til store lån

Merk deg først noen av bankenes prinsipper som fører til forskjellsbehandling av kunder: Som oftest tilbyr bankene deg en bedre avtale dersom du binder deg til flere produkter og tjenester. Du bør undersøke om det lønner seg for deg å bli såkalt totalkunde. Men tidligere i sommer fikk DnB NOR en advarsel av Finansportalen for å ha dyttet kunder inn i produktpakker.

De fleste bankene gir også en lavere rente jo mer du låner, men husk at dette gjelder selve beløpet og ikke belåningsgraden. For da er det motsatt: du får som regel høyere rente jo høyere belåningsgraden er, det vil si hvor stor andel av boligens markedsverdi du trenger å låne. Dette fordi banken da regner deg som en mindre sikker betaler og de anser sin egen risiko som større ved å låne deg pengene.

Men også her finnes det unntak: Hvis du kvalifiserer til førstehjemslån, kan du låne opptil 100 prosent av boligens verdi til en svært gunstig rente. Som regel har nemlig førstehjemslånene de aller beste rentebetingelsene.

PRISLISTE: De beste førstehjemslånene nå

Dette kan du gjøre

Disse punktene kan påvirke bankens oppfatning av deg som kunde:

 • Lønnsbevis: Når banken vurderer deg som låntaker, er inntekten din en viktig faktor, men mange glemmer at de kan informere banken underveis når de stiger i lønn. Bare et lite lønnshopp kan påvirke bankens beregning av din betjeningsevne. Din siste lønnsslipp, eller et lønnsbevis fra arbeidsgiver er som regel alt som skal til av dokumentasjon.
 • Refinansiering: Har verdien på boligen din steget de siste månedene? Ettersom boligmarkedet fikk en kraftig trøkk under finanskrisen, bør du først undersøke hvordan det ligger an, kontakt banken. Undersøk boligens verdi ved hjelp av en eiendomsmegler, takstmann eller vår boligkalkulator. Er verdien på boligen høyere enn verdivurderingen som ligger til grunn for bankens beregning, kan det være aktuelt med en refinansiering. Høyere verdi gir banken bedre sikkerhet, som igjen gir grunnlag for bedre rente.
 • Hva er boligen din verdt nå? Prøv vår boligkalkulator

 • Be om et nytt tilbud: I perioder er det store forskjeller mellom dyreste og billigste bank, men bankene lever av sine kunder, og et godt tilbud fra en annen bank kan være et effektivt hjelpemiddel til bedre rente. Det blir stadig enklere å undersøke hva de andre bankene kan tilby deg. Bruk Finansportalen eller vår boliglånskalkulator. Og vil ikke banken din matche tilbudet, er det jo bare å bytte bank.
 • Bedre rente før? Noen kunder opplever at de fikk bankens beste rente da de tok opp lånet, men at de etter hvert har en annen rentesats på lånet enn det nye kunder får. Hadde du beste rente tidligere, og du ikke har endret lånet ditt, da er det ingen grunn til at du ikke fortsatt skal ha beste rente. Dette i seg selv er et argument du kan bruke overfor banken din.
 • Er du fortsatt "ung"?
 • Som nevnt ovenfor, så opererer bankene med førstehjemslån med gunstige rentebetingelser. Det er imidlertid ikke alle banker som er like nøye på om lånet er til ditt første hjem, det kan hende det er nok at du er mellom 18 og 34 år.

  Sjekk hvilken bank som tilbyr best boliglånsrente nå:
  Beste boliglånsrente 1 million
  Beste boliglånsrente 2 millioner
  Ditt lån? Boliglånskalkulatoren gir deg nøyaktig svar

  Lave boliglånsrenter

  Selv om det kan føles urettferdig å betale høyere renter enn naboen, så er ikke det norske rentenivået avskrekkende i forhold til andre land vi liker å sammenligne oss med.

  – Andre land er ikke i nærheten av å ha så lave renter ut til publikum. Norske banker har veldig lave marginer på boliglån, har makroøkonomi i First Bjørn Roger Wilhelmsen tidligere uttalt til DinSide

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer