Slik får du barnehageplass

FAMILIE: Vanskelig å få barnehageplass når ventelistene er lange som år? Fortvil ikke: Kjenner du triksene kan du nemlig snike i køen - helt lovlig.

Slik får du barnehageplass
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Barn uten barnehage


  I år har det for første gang vært samordnet opptak mellom de private og offentlige barnehagene. Dessverre gjør de lange ventelistene sitt til at mange småbarnsforeldre fortsatt diskuterer om den ene parten skal være hjemme, eller om de skal skaffe seg en privat dagmamma. Slik trenger det ikke å være.

  Vårt råd er at du ikke lar deg skremme av at barnet ditt står på plass nummer 120 på ventelisten. Legger du inn et ekstra høygir har du nemlig sjansen til å rykke rett inn i en barnehage. Poenget er at du må sette inn fokuset på rett sted.

  Forskjellen mellom de offentlige og private

  Mens de offentlige barnehagene er nødt til konsekvent å følge ventelistenes rangering, er situasjonen en annen i de private barnehagene. I praksis prioriteres ofte ressurssterke foreldre med snakketøyet i orden. Og det er dette smutthullet dere som småbarnsforeldre må utnytte.

  Men hvordan skal du selge inn poden og deg selv?

  Her er triksene DinSide-ansatte har brukt for å få plass til sine poder.

  Bruk dem hemningsløst — og del gjerne dine erfaringer med oss i diskusjonsgruppen nederst i denne artikkelen.

  Når bør du søke - og sett inn støtet?

  Søkte du på barnehageplass i mars vil du få beskjed om eventuell plass, eller få tilsendt avslagsbrev nå i begynnelsen av juni. I Oslo kommune avsluttes for eksempel hovedopptaket 1. juni, og innen denne datoen sendes avslagsbrev til alle søkere som ikke får plass i denne omgang. Disse søkerne vil fortsatt stå på søkerliste til eventuelt nye ledige plasser i såkalt "løpende opptak" utover sommeren og høsten.

  De smarteste har regnet med at de vil få avslag, og har derfor allerede begynt å bearbeide de private alternativene. Her er det altså bare å sette igang.

  August


  Mange anbefaler også å sette inn støtet i august. Da er de fleste administratorene i barnehagene tilbake fra ferie, og et visst frafall gjør ofte at det er "restplasser" i barnehagene.

  I denne perioden er det altså lurt å troppe opp i de aktuelle barnehagene. Ta gjerne med poden, og ha alltid med deg en skriftlig søknad og et par utvalgte bilder.

  Prisen

  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Stortinget har vedtatt en maksimalpris på 2.750 kroner i måneden, og Oslo kommune er blant dem som innførte dette fra 1. mai 2004. Maksimalprisen gjelder både for kommunale og private barnehager - likevel er det ikke alle private barnehager som har klart å innføre dette ennå. Den statlige minstenormen for søskenmoderasjon er satt til 30 prosent for barn nummer to og 50 prosent for tredje barn.