Slik er tollreglene

Vår artikkel om 630 nye tollfrie varer resulterte i utallige spørsmål. I samarbeid med Toll- og avgiftsdirektoratet veileder vi deg derfor gjennom byråkratiets irrganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å forstå reglene for innførsel av varer, må du ha en ting klart for deg: Det er to ting som avgjør hvordan du skal te deg overfor tollmyndighetene når du innfører varer:

1. Varens verdi:

Tollverdien er i utgangspunktet innkjøpsprisen i utlandet.

Men husk: Dersom varene sendes deg, skal også frakt-/portokostnadene legges til innkjøpsprisen.

2. Måten varene innføres til landet på:

Du kan innføre varer på to mulige måter:

 • som reisende, hvor du selv fysisk bringer varen inn i landet, eller
 • som importør, hvor du for eksempel bestiller varene over nettet eller via postordre.

Varer verdt 200 kroner og mindre

Her er du på trygg grunn uansett hvordan du innfører varene. Har varen en verdi under 200 kroner, betaler du verken toll eller moms.

NB: Vær imidlertid oppmerksom på at 200-kroners grensen ikke gjelder for alkohol og tobakk.

Varer verdt mellom 200 og 5.000 kroner

Her betaler du ulike beløp til statskassen, avhengig av hvilken måte du innfører varene til landet.

 • Som reisende:

  Hvis du har vært ute av landet i over 24 timer kan du toll- og avgiftsfritt ta med deg varer kjøpt der til en total verdi av 5000 kroner. Har du vært ute av landet i under 24 timer, er grensen 2000 kroner.

  Husk at enkelte varer er kvoteregulerte (f. eks. alkohol og tobakk). Avgiftene du skal betale for bl.a. vin, sprit og tobakksvarer ut over den tollfrie kvoten, leser du mer om her.

 • Som importør:
  Får du tilsendt varer for mer enn 200 kroner fra utlandet, for eksempel fra en nettbutikk, må varene fortolles. Posten krever et gebyr for å opptre som en slags speditør for småpakker.

  Du må betale norsk moms på varer du får tilsendt, men momsen fra det landet du har kjøpt varen skal i prinsippet trekkes fra. Det er imidlertid opp til deg og butikken i utlandet å sørge for at dette skjer. Ved import fra for eksempel Danmark, skal du først få løftet av den danske momsen på 25 prosent. Deretter skal den norske momsen på 24 prosent beregnes.

  Men dersom utenlandsk moms er inkludert i kjøpesummen, vil norsk moms også beregnes av denne. Tollvesenet i Norge har ikke adgang til å trekke ut utenlandske avgifter av beregningsgrunnlaget.

Varer verdt over 5000 kroner