Kan sjefen sjekke din private e-post?

Slik er reglene om du bruker en privat e-postkonto i jobben

Sjekk hvilke regler som gjelder.

PRIVAT E-POST? Da bør arbeidsgiveren din holde seg unna. Foto: Pål Joakim Pollen
PRIVAT E-POST? Da bør arbeidsgiveren din holde seg unna. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som kjent kan arbeidsgiveren din i noen tilfeller sjekke jobb-e-posten din, når reglene for denne typen innsyn blir fulgt. Samtidig er det en del arbeidsgivere som etter alt å dømme bryter disse reglene.

Men hva med din private e-postkonto, hvis du bruker den i jobbsammenheng? Kan arbeidsgiveren din kreve å sjekke denne, om det for eksempel er mistanke om at du som arbeidstaker har gjort noe som ikke er helt innafor?

Stor teknisk forskjell

Tobias Judin, som er juridisk rådgiver i Datatilsynet, sier til Dinside at det er en vesentlig forskjell på en e-postkonto du har gjennom jobben, og en privat konto, som eksempelvis en g-mail-konto du har opprettet selv.

Ikke minst på det tekniske plan:

- Hvis du jobber i en virksomhet hvor du får en e-postkonto fra jobben, er det fysisk mulig for arbeidsgiver med innsyn. Med en privat e-postkonto er det derimot teknisk umulig for arbeidsgiveren å gjøre innsyn, påpeker han.

Personvernreglene som Datatilsynet håndhever, gjelder altså der det er en teknisk mulighet for arbeidsgiveren å sjekke kontoen.

Ikke krav om innsyn i privat e-post

Skal arbeidsgiver kunne kreve å sjekke din private e-postkonto når den er brukt i jobbsammenheng, må det eksempelvis bli bestemt i retten eller lignende.

- Hvis arbeidsgiver likevel finner en måte å uberettiget få tilgang til din private e-post, kan dette være straffbart etter straffelovens paragraf 205, sier Judin.

Altså har arbeidsgiver vanligvis ikke lov til å sjekke en privat e-postkonto - selv om den skulle være brukt i jobbens øyemed.

Dette slår også advokatfirmaet Grette fast, på Ledernetts nettsider: «... arbeidsgiver kan ikke under noen omstendigheter få innsyn i arbeidstakers private e-postkasse», skriver de, og legger til at heller ikke bruk av privat telefon eller datamaskin gir rett til innsyn.

Heller ikke i en e-postkonto man har fått gjennom jobben, er det fritt frem for arbeidsgiver å sjekke det han måtte ønske, selv ved et innsyn som følger reglene. Eksempelvis gjelder dette mapper som er merket som private inne på e-postkontoen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!