DEL OPP BETALINGEN: Da er studielånet mer overkommelig å betale tilbake. Foto: Colourbox.com
DEL OPP BETALINGEN: Da er studielånet mer overkommelig å betale tilbake. Foto: Colourbox.comVis mer

Slik deler du opp studiegjelda

Innbetaling hver måned gjør nedbetalingen mer overkommelig.

Noen måneder kan det være lite å rutte med, noe studielånet bidrar ekstra med de fire månedene man betaler ned på lånet. Er dette tilfellet for deg, kan du velge å betale oftere enn hvert kvartal - for å gjøre nedbetalingen mer overkommelig.

Disse regningene bør du betale først

Betal hver måned

Forfall på studielånet er den 15. i februar, mai, august og november. Det enkleste for å slippe en økonomisk nedtur hver tredje måned, er å dele opp terminbeløpet i tre like deler, og betale på lånet hver måned.

Det eneste du må passe på, er at hele summen er betalt innen den opprinnelige fristen, og at du bruker KID-nummer på alle innbetalingene. KID-nummeret ditt hos Lånekassen består forøvrig alltid av det samme sifferet.

Selv om man totalt sparer minimalt ved å betale på denne måten, kan det være enklere å håndtere et lite beløp hver måned, framfor et stort beløp hver tredje måned.

Velger du derimot å betale hver måned, og slenger på 100 ekstra kroner hver gang, vil du både spare noen tusen kroner totalt, og kutte nedbetalingstida med noen år. Har du 200.000 i studiegjeld, og betaler 100 kroner ekstra hver måned, bruker du 17 år og 11 måneder på nedbetalinga, framfor 20 år og 2 måneder, som ved betaling hvert kvartal. Dessuten sparer du totalt 10.289 kroner. Dette er med utgangspunkt i en rente på 3,6 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

303.000 purringer på veg. Har du husket å betale denne regningen?

Utsett betalingen

Skulle ikke pengene strekke til en måned når lånekasseregningen står for tur, kan du søke Lånekassen om betalingsutsettelse. Man kan søke om tolv slike utsettelser, eller 24 utsettelser av halve terminbeløpet - og Lånekassen spør ikke om begrunnelse for utsettelsen.

Du betaler ikke mer ved neste terminbeløp om du velger å utsette en betaling, men nedbetalingtiden forlenges. Likevel er dette langt gunstigere enn å ta opp forbrukslån.

Du bør også sjekke om du kan ha krav på rentefritak.

Slik fortoller du varen du kjøpte på nett