Slik bytter du julegavene du ikke likte

Du kan stort sett levere den tilbake, men da trenger du kvittering.

Var det ingen smarttelefon under juletreet i år? Sjekk om du kan få byttet bort gavene du ikke likte. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/All Over Press/PR
Var det ingen smarttelefon under juletreet i år? Sjekk om du kan få byttet bort gavene du ikke likte. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/All Over Press/PR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du misfornøyd med noen av årets julegaver, kan du være heldig å få byttet dem mot det du egentlig har lyst på. Men det avhenger av hvor de er kjøpt, og butikkens godvilje.

Og i en del tilfeller vil du måtte be om kvittering fra den som ga deg gaven.

Ingen bytterett i butikkene

Har du lyst til å levere tilbake en av årets julegaver, er det ingen lov som sikrer deg denne retten. Derimot kan butikkene gi kundene dette som en ekstra service. Dermed er det også butikken selv som bestemmer hvor lang bytterett de gir på sine varer.

I tillegg opererer svært mange kjeder med åpent kjøp i et varierende antall dager. DinSide har tidligere fortalt at både Elkjøp og Siba forlenger fristen for å levere tilbake en vare i forbindelse med julen.

For å kunne benytte seg av disse returordningene må du i de fleste tilfeller vise kvittering for å få byttet varen, mens enkelte butikker klistrer en byttelapp på varen.

Er derimot varen bestilt på nett og ikke kjøpt i butikk, gir angrerettloven deg 14 dagers angrerett. Også her vil du måtte krype til korset og be den som ga deg gaven om kvittering for å kunne angre kjøpet.

Vær obs på at svært mange nordmenn gjerne handler gaver på nett fra utlandet - som ikke gir den samme angrefristen. I Europa må nettbutikkene gi en angrefrist på minimum sju dager, som blant annet blir brukt i Storbritannia.

Virker ikke julegaven?

Skulle det være noe galt med en gave du har fått i julegave, trenger du ikke å stresse med dette i julen: Forbrukerkjøpsloven sier nemlig at man kan reklamere på en vare i to år. Er produktet ment å vare vesentlig lengre, er fristen fem år.

Men det kan likevel være smart å klage innen seks måneder, siden det da er selgers ansvar å bevise at feilen skyldes kundens eventuelle brukerfeil.

På lik linje med angreretten gjelder ikke norsk reklamasjonsrett i utlandet.

– Det er i utgangspunktet loven i det aktuelle landet du kjøper fra som regulerer kjøpet, har Ragnar Wiik, leder i Forbruker Europa, uttalt til DinSide tidligere.

Her finner du oversikt over hvor lang reklamasjonstid man har i de forskjellige europeiske landene.

Les også: Gikk duppedingsen i stykker? Sjekk om du kan reklamere på den

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!