Slik bruker du Facebook på mobilen

Enkle tips for å unngå rådyr datatrafikk.

Landets to store teleselskaper, Telenor og Netcom, melder at nordmenns appetitt på mobil datatrafikk er økende.

En undersøkelse gjort av Norstat, viser at hver tredje norske mobilbruker har tilgang til e-post på mobilen. Menn svarer i større grad enn kvinner at de har e-post på mobilen. Men kanskje en enda større trend, er å koble seg til sosiale nettverk. Hver tiende Facebook-bruker i Norge oppdaterer status og sjekker profilen sin via mobilen, viser en annen, fersk undersøkelse fra Norstat.

- Facebook er populært på mobilen og gir brukerne en enda mer aktiv og umiddelbar tilstedeværelse på sosiale nettsteder, sier kommunikasjonsrådgiver, Ingrid Kristensen i NetCom, i en pressemelding.

Hvilket mobilabonnement skal du velge?

Her finner du svaret!

Frykt for dyr surfing

Samtidig er det flere som er skeptiske til å bruke nettjenester på mobilen, i frykt for sjokkregninger i etterkant. Undersøkelsen fra Norstat viser at halvparten av Facebook-brukerne som ikke besøker siden sin via mobilen, sier at de lar være i frykt for at det skal være dyrt.

En av DinSides journalister opplevde å komme hjem til en svært sur regning etter det kan beskriver som forsiktig mobilbruk i utlandet. Her er noen tips til hvordan du skal slippe å oppleve noe liknende:

Bruk spesialtilpassede mobilsider.De fleste store nettsider har spesialtilpassede utgaver for mobiltelefoner. Disse er gjerne strippet for elementer som gjør siden tung og dyr å laste. For eksempel vil det kreve betydelig mer datatrafikk å logge på www.dinside.no i stedet for mobil.dinside.no. Facebook og en rekke andre nettsider har spesialtilpassede applikasjoner til for eksempel iPhone, som kan bidra til å redusere datatrafikken.

Begrens e-postbruken. Telenor anbefaler at du bestemmer selv når du vil motta e-post. Sett innstillingen på telefonen slik at du manuelt henter e-post (om du må), ikke la e-posten laste seg ned selv flere ganger om dagen. Du bør også bare laste ned emnefeltet. Vil du ha økt kontroll over kostnadene, kan det være smart å unngå at tunge vedlegg lastes ned til mobilen.

Velg abonnement med makspris. Sjekker du Facebook eller andre tjenester ofte på mobilen, bør du velge et abonnement med makspris. For eksempel: Abonnementet FreeText fra Netcom koster 289 kroner i måneden, men da slipper du unna med å betale maksimalt 20 kroner per dag for mobilsurfing. Dataprisene vi referer til forutsetter bruk i Norge. Telenor tilbyr makspris på ti kroner per dag for all mobilsurfing innenfor landets grenser.

Unngå kontantkort. Mobilsurf og kontantkort går sjelden bra sammen. Enkelte kontantkort har ingen maksimalbegrensing på bruk av datatrafikk, i tillegg til at pris per MB er betydelig høyere sammenliknet med kontantkort. - Den viktigste grunnen er at vi prioriterte abonnementene der datatrafikken er høyest. De kundene som bruker mest data, har lavest priser, har Netcoms kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus uttalt til DinSide.
Pristest: Rådyr datatrafikk med kontantkort

Klar deg uten i utlandet. Fullversjonen til landets største avis kan koste deg 250 kroner å åpne i Storbritannia. Det viser en prisundersøkelse utført av DinSide tidligere i år. Derfor bør du tenke deg godt om før du begynner å surfe vilt i utlandet. Det beste tipset er å skru av datatrafikken, slik at du unngår fristelser. Er det ikke litt mer spennende å stikke innom en lokal internettkafé på feriestedet? Mer for pengene får du uansett!

Har du flere gode tips? Del dem i kommentarfeltet under!