Slik blir restskatten rentefri

Betaler du inn før 31. mai slipper du unna ekstra renter på restskatten.

Har forskuddstrekket på inntekten din vært for lavt, blir det i praksis et rentefritt lån hvis du betaler inn beløpet innen 31. mai.  Foto: Per Ervland
Har forskuddstrekket på inntekten din vært for lavt, blir det i praksis et rentefritt lån hvis du betaler inn beløpet innen 31. mai. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange nordmenn gleder seg i disse dager over penger igjen på skatten. Selv om det er penger man selv har betalt inn, føles det nærmest som en lottogevinst hvis oppgjøret viser en god slump penger til gode.

Men hva er egentlig mest økonomisk? Restskatt eller penger til gode?

Fikk du baksmell? Slik takler du regningen

Rentefritt lån

Restskatt som betales inn til Skatteetaten innen 31. mai slipper du å betale renter på. Restskatt kan dermed betraktes som et rentefritt lån.

Rent økonomisk vil det altså være mer lønnsomt å betale så lite som mulig i skatt gjennom inntektsåret, og heller betale inn beregnet restskatt før fristen påfølgende år. Det forutsetter selvfølgelig at du har tilstrekkelig penger stående på en buffer/høyrentekonto.

Les også: Lettere å redusere skatten med ny fradragsveileder

Slipper unna et år med renter

Dersom du ønsker å betale inn såkalt tilleggsforskudd, finner du kontonummer og KID-nummer oppgitt i selvangivelsen din. Du ordner det altså enkelt i nettbanken, det er ikke nødvendig å vente på innbetalingskravet fra Skatteetaten.

Skatteetaten oppgir på sine nettsider at renter på tilgodebeløp beregnes fra 1. juli i inntektsåret og frem til datoen skatteoppgjøret blir sendt skattyter. Hva gjelder restskatt, beregnes rentene fra 1. juli i inntektsåret og frem til forfall første termin restskatt. Det er samme sats for rentegodtgjørelse og for rentetillegg.

Det betyr at du slipper unna over et år med renter dersom du betaler inn restskatten før 31. mai. Renten er imidlertid svært lav. Rentene beregnes med utgangspunkt i Norges Banks styringsrente per 1. januar i likningsåret, men med en reduksjon på 28 prosent.

Les også: Lånekunder bør ikke ha for mye penger på sparekonto

Hva foretrekker du? Restskatt med lav/ingen rente – eller penger til gode? Si gjerne din mening i debatten under artikkelen

Flere artikler om selvangivelsen 2012 finner du du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer