Slik blir foreldrene ansvarlige

Hvis handlingen er utført forsettlig eller uaktsomt, og foreldrene er å bebreide, vil de være ansvarlig for et ubegrenset beløp. Det er imidlertid vanskelig å bevise.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Betingelsen er at foreldrene har latt det mangle på tilbørlig tilsyn, eller ikke har gjort det som etter forholdene er rimelig å kreve av dem. Foreldrene må altså være å bebreide.

Det sier seg selv at det vil være svært vanskelig å bevise at foreldrene ikke har gjort sitt for å passe på barna. Og hvor går egentlig grensen for når foreldre er å klandre?

I de aller fleste situasjoner vil derfor den praktiske løsningen bli at man krever foreldrene for 5.000 kroner etter den objektive ansvarsregelen.

Hva må du gjøre for å kreve foreldrene for 5.000 kroner?

Du må påvise at det er sammenheng mellom barnets forsettlige/uaktsomme handling, skaden, og det økonomiske tapet du har blitt påført.

Objektivt ansvar på 5.000 kroner

Uansett egen skyld svarer nemlig foreldrene for skade barna har påført andre med forsett eller ved uaktsom adferd.

Den eneste betingelsen er at de må bo sammen med barnet, eller ha omsorgen for dem.

Ansvaret er imidlertid begrenset oppad til 5.000 kroner per skadevoldende handling. Skal du ha erstattet et høyere beløp må du altså dokumentere at foreldrene også er å bebreide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer