Slik blir du supersmart

Slik blir du supersmart

Vil du bli smart som Einstein, eller bare gå til topps i pub-quiz’en? Her er 10 triks som gir deg superhjerne:

Publisert
Sist oppdatert

Hadde det ikke vært deilig for en gangs skyld å slå nerdene på nabobordet som alltid vinner tirsdags-quiz’en? Og tenk på den flotte jobben du kunne fått hvis du bare hadde kommet deg gjennom det helgekurset…

Har du teflonhjerne? Du husker mer enn du tror:

- Motivasjon er en av de viktigste forutsetningene for å lære. Har du lyst, engasjement og interesse, blir det lettere å yte noe og å holde ut, mener Einar Skaalvik, professor i pedagogikk ved NTNU.

Kortsiktige mål
Det er som regel ganske så egoistiske verdier som sparker i gang lysten til å lære.

- Nytteverdien sier oss at ”dette vil jeg få nytte av senere”. En annen verdi er interesse. Når jeg lærer å spille golf, er det ikke fordi det har en nytteverdi, men fordi jeg har glede av selve aktiviteten, forklarer Skaalvik.

Planlegging er også viktig hvis du skal klare å få prentet inn Ibsens fødselsdato eller formelen for nitrogenperoksid.

- Sett deg kortsiktige mål og legg strategier for hvordan du skal nå målene. Da vil du underveis se om du har framgang, og når du føler at du mester å lære, vil du lære enda mer, ifølge pedagogen.

Visste du at musikk kan gjøre barnet ditt smartere i matematikk?

Slik får du klisterhjerne:
Forskere mener at vi bare bruker ti prosent av hjernen. Her er tipsene til hvordan hjernen din kan bli en hypereffektiv læringsmaskin:

1) Rist løs: Mangel på blodsirkulasjonen er en vanlig grunn til mangel på konsentrasjon. Hvis du har sittet på samme sted en stund, sprett på foten i et minutt eller to. Det får i gang blodsirkulasjonen og skjerper både konsentrasjonen og hukommelsen.

2) Hjernemat: Mange hopper over frokosten, men kreativiteten er ofte best tidlig på morgenen. Da hjelper det å få i seg litt proteiner for å mate hjernen. Mangel på protein kan faktisk skape hodepine. Og det er ikke spesielt taktisk å satse på å banke inn ny kunnskap like etter lunsj:

3) Ta en pause: Skift fysisk eller mentalt perspektiv for å lette på det usynlige stresset som noen ganger kan dukke opp når du sitter på et sted for lenge mens du fokuserer på å lære. Ta en 5-15 minutters pause hver time når du studerer. Det gir hjernen din tid til å slappe av og ta opp informasjon.

4) Ta en dusj: En dusj eller et bad vil gjøre deg mer avslappet og gjør hjernen mer mottakelig til å kjenne igjen de briljante ideene.

5) Lytt på musikk: Forskere har lenge vist at visse typer musikk er en viktig ”nøkkel” til å hente fram minner. Informasjon som læres mens man hører på en bestemt sang, kan ofte dukke opp igjen bare ved å ”spille” sangen mentalt.

6) Dykk ned i boka: Fokuser på det du leser. Ikke prøv å se på tv samtidig, eller bekymre deg for andre ting. Bekymringer gjør det vanskeligere å ta til seg informasjon.

7) Lag huskeregler: Ta første bokstav i hvert ord du vil huske, og prøv og sett dem sammen til kjente forkortelser eller andre ord. Hvis du skal handle for eksempel Oppvaskbørste, Skinke, Laks og Ost – tenkt OSLO.

8) Visualiser målet: Tegn eller skisser det du prøver å oppnå. Når du har et konkret mål i tankene, blir veien til målet lettere å gå.

9) Skriv for hånd: Dropp tastaturet. Når du skriver for hånd, setter du i gang kreativiteten. Noe så enkelt som å holde og bruke en penn eller blyant, masserer akupunkturpunkter i hånden, som i sin tur stimulerer ideer.

10) Hold ut!: Ikke gi opp læringen når du møter skremmende utfordringer. Alt ett menneske kan lære, kan de fleste andre også lære.

Les mer her: Dataen gjør deg dum:

Kilde: Online Education Database

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer