Slik blir du smittet

Kjenn til de verste smittekildene. Så slipper du å bli syk.

Lær barna dine å holde seg for munnen og snu seg når de hoster og nyser.  Foto: Colourbox.com
Lær barna dine å holde seg for munnen og snu seg når de hoster og nyser. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har nok kommet oss gjennom forkjølelsessesongen for denne gang, men det er aldri for sent å bli kjent med og oppmerksom på de verste smittekildene.

Da er sannynligheten større for at du holder deg frisk og rask gjennom sommer og vinter.

Håndvask redder liv!

Det er hendene dine som er den absolutt verste smittekilden. Hendene har en tendens til å samle opp all virus den kommer over, enten gjennom berøring av andre menneskers hender eller fra andre ting som dørhåndtak, telefoner eller heisknapper, skriver danske Jyllands-Posten.

Når du litt senere på dagen gnir deg i ansiktet med hendene, fører du virus inn i øyne og nese, og vips så blir du smittet! Så her er det én forholdsregel som må til:

Les mer om god håndhygiene på Lommelegen
Unngå snufsete barn
Dette er det skitneste yrket
Hold deg frisk på reisen

Vask hender!

Vask hender med vann og såpe så ofte som mulig. Vask gjerne hendene med sprit dersom det er behov for det. Les også: Sprit bra for barnehagebarn

Flere undersøkelser har vist at god håndhygiene kan forebygge mer enn halvparten av alle forkjølelser, skriver den danske avisen.

I tillegg kan det være lurt å være oppmerksom på disse smittekildene:

Håndklær og håndsåpe i fast form. Begge deler er ordentlige virusbomber. Har du dette på jobben kan det være lurt å bytte det ut med papirtørkler og flytende såpe.

Når det er mange syke i samme rom. Når flere syke samles i et rom blir det en skikkelig virusutveksling. Sørg for å lufte rommet, ha mange pauser hvis alle skal oppholde seg i rommet lenge, gå ut når du må pusse nesen og vask hendene når du forlater rommet.

Visste du at vesken din er en bakteriebombe?

Lommetørkler av stoff. Det er kanskje litt gammeldags å bruke tøylommetørkler, men noen gjør det fremdeles. Vit at disse også fylles opp med bakterier. Det er bedre å få hele familien til å bruke papirtørkler, og kast tørklene så snart de er brukt.

Når du hoster og nyser. Ved nysing og hosting sprøytes virus ut i hele rommet. Lær barna dine å holde seg for munnen og snu seg når de hoster eller nyser. Og lær dem å vaske hendene sine etterpå.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!