Slik blir du sex-smart

Bør du fortelle om sex med tidligere partnere? Her er femte del i vår serie om sex-vett:

Seksualiteten er noe av det mest verdifulle vi har, den kan løfte oss opp, og den kan styrte oss ned. Mange opplever at seksualiteten blir frustrert, konfliktfylt eller smertefull.

Seksualiteten påvirker livene våre, men blir også påvirket av hvordan vi lever. Seksualiteten trenger kjøreregler for at vi skal kunne få det beste ut av den, og for å unngå de negative konsekvensene som seksualiteten kan få når den brukes med uvett.

Hver uke legger vi ut nye sex-vett regler. Forrige uke snakket vi om beskyttelse mot overførbare infeksjoner og uønsket svangerskap. Les hele saken her:

I dag presenterer vi regel nummer 5:

Det er ikke lurt å fortelle om sex med tidligere partnere!
Kroppen er et lager for følelser og opplevelser. Disse ligger i mange lag, noen kan være avstengt og kommer sjelden eller aldri til overflaten, andre er tilgjengelige som en levende del av din personlighet! Når du blir overrasket over egne følelser, er det gjerne fordi det kommer frem reaksjoner fra lag som du ikke har kontakt med til daglig.

For noen er sjalusi og mistenksomhet følelser som en helst ikke ville ha, men som er en del av dypere lag, der en ikke har like stor kontroll. Slike følelser kan bli aktivert dersom du tenker på at din kjære har sex med en annen. De fleste kjenner igjen følelsen av utilstrekkelighet, og redselen for å bli forlatt. Dette er følelser som hører til i oss selv, og som kan provoseres av ubehagelige historier. Det er derfor risikabelt å fortelle om tidligere seksuelle opplevelser, selv om disse representerer noe som er tilbakelagt for din del.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke først og fremst det som har skjedd, eller fortellingen om hva som har skjedd som skaper problemer, men fantasiene til den som hører historien, som vekker sjalusien. Vi klarer ikke alltid analysere våre reaksjoner like godt, og vi handler ofte på impulser, uten å vite hva de er forankret i. Din historie tilhører deg. Ingen har rett til å kreve at du deler intime opplevelser fra din fortid. Det er rett og slett lurt å la det være!

Her er listen over sex-vett reglene:

1) Verdsett deg selv og din egen kropp

2) Skjeden må være våt før noe (penis, dildo eller fingre) føres inn i den.

3) Vær oppmerksom på hygienen - vask deg.

4) Beskytt deg og din partner mot seksuelt overførbare infeksjoner og uønskede svangerskap.

5) Det er ikke lurt å fortelle om sex med tidligere partnere.

6) Bruk hele kroppen.

7) Pass på sex-lysten.

8) Vær oppmerksom på at folk er forskjellige - omstill deg i forhold til en ny partner.

9) Unngå sex når du er påvirket av rusmidler.

10) Snakk om sex.

Sex-vett reglene er laget av psykolog og spesialist i klinisk sexologi Elsa Almås.