Slik blir du sex-smart

Hvordan kan du bruke hele kroppen? Her er del 6 del i vår serie om sex-vett:

Seksualiteten er noe av det mest verdifulle vi har, den kan løfte oss opp, og den kan styrte oss ned. Mange opplever at seksualiteten blir frustrert, konfliktfylt eller smertefull.

Seksualiteten påvirker livene våre, men blir også påvirket av hvordan vi lever. Seksualiteten trenger kjøreregler for at vi skal kunne få det beste ut av den, og for å unngå de negative konsekvensene som seksualiteten kan få når den brukes med uvett.

Hver uke legger vi ut nye sex-vett regler. Forrige uke snakket vi om å snakke med partneren om tidligere forhold. Les hele saken her:

I dag presenterer vi regel nummer 6:

Bruk hele kroppen
I menneskehetens historie har seksualiteten i en relativt kort periode vært knyttet utelukkende til forplantning. Dette har medført en sterk fokusering på forplantningsorganer, og den stimulering som skal til for å komme frem til målet: sædcelle møter eggcelle! Dette har medført en altfor snever seksualopplysning, vi har rett og slett bare lært å formere oss.

Det er ikke mange undervisningsopplegg som lærer oss å fordele den seksuelle spenningen på hele kroppen, eller som forteller at bortsett fra det rent tekniske med forplantning er hvert menneske unikt. Vi reagerer forskjellig på kjærtegn, vi har ulik grad av kontroll og evne til å slippe kontroll, vi har ulike erfaringer med nærhet og intimitet, og det finnes mange ulike veier frem til seksuell tenning og orgasme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den beste måten å lære seg selv og sin partner å kjenne seksuelt, er å bruke god tid til å utforske kroppen og alle dens muligheter for nytelse og tilfredsstillelse. Det er viktig å fokusere på hva en kjenner her og nå, og sortere bort tidligere ubehagsopplevelser som en kan ha hatt ved ulike typer berøring. Vi kan utvikle evne til å få orgasme gjennom stimulering av mange områder på kroppen: rygg, armer, ører – det er et spørsmål om å fokusere oppmerksomhet og fordele spenning. Det er også viktig å kommunisere, det vil si være oppmerksom på både seg selv og sin partner.

Seksualiteten kan være så enkel som en skive brød ved kjøkkenbenken, eller en pølse i et gatekjøkken, men det kan også være et festmåltid som utfordrer alle sanser: syn, lukt, smak, hørsel, berøring og bevegelse. Når vi oppdager at sex er mer enn forplantning, oppdager vi kanskje også alle de muligheter som kroppen gir for sanselighet og nytelse?

Her er listen over sex-vett reglene:

1) Verdsett deg selv og din egen kropp

2) Skjeden må være våt før noe (penis, dildo eller fingre) føres inn i den

3) Vær oppmerksom på hygienen - vask deg

4) Beskytt deg og din partner mot seksuelt overførbare infeksjoner og uønskede svangerskap

5) Det er ikke lurt å fortelle om sex med tidligere partnere

6) Bruk hele kroppen

7) Pass på sex-lysten

8) Vær oppmerksom på at folk er forskjellige - omstill deg i forhold til en ny partner

9) Unngå sex når du er påvirket av rusmidler

10) Snakk om sex

Sex-vett reglene er laget av psykolog og spesialist i klinisk sexologi Elsa Almås.