Slik blir du påskebrun

Vil du nyte solen uten å skade huden? Her er sol-tipsene for påskeferien:

Etter en lang og mørk vinter, blomstrer kroppen når den endelig får kontakt med solstrålene igjen. Men for mye sol kan føre til en av de farligste kreftsykdommene vi kjenner til.

Hvordan oppdager du føflekk-kreft? Her er faresignalene:

Føflekk-kreft, eller malignt melanom er svært farlig og har en klar sammenheng med for mye sol. Både solbrenthet og for mye sol over lang tid kan være med på å utløse kreftsykdommen. Betyr det at vi bør holde oss innendørs i påskeferien?

- Vår oppfordring er at du absolutt bør ut og nyte solen. Men ta hensyn til hudtypen og om du blir lett solbrent, sier rådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen til Mozon.no.

- Behovet for solbeskyttelse vil også avhenge av om du befinner deg langt nord eller i sør, og tidspunkt på dagen, forteller Stensrud.

Brent i snøen
Hun forklarer at solstrålene er sterkest midt på dagen, og at hvit snø kan reflektere så mye som 90 prosent av solstrålene. Da holder det ikke med vanlig fuktighetskrem - solbeskyttelse med faktor er viktig.

- Heldigvis kommer påsken relativt tidlig i år, slik at vi ikke har så sterk UV-stråling ennå. Vi anbefaler i utgangspunktet en solkrem med faktor 15 som vil gi god beskyttelse i solen, sier Stensrud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men valget av solfaktor er også et spørsmål om du har lys eller mørk hudtype, og om du lett blir solbrent.

- Lys vinterhud trenger gjerne en enda høyere faktor. De som har en mørkere hudtype, eller holder seg unna solen midt på dagen, kan bruke en solkrem med lavere solfaktor, ifølge Stensrud.

Er sola like farlig for alle? Finn din hudtype her:

Sol er sunt
Men risikoen for hudkreft er ikke det eneste argumentet for deg som er opptatt av helsa. Sol i moderate doser er nemlig også sunt for kroppen din og er viktig for at kroppen skal få nok vitamin D.

Dette vitaminet dannes hovedsakelig i kroppen når vi utsettes for sol, og kan blant annet være med på å forebygge flere typer kreft.

Les mer her: D-vitamin mot brystkreft

- Nettopp derfor er det viktig å finne den rette balansen. Sol er sunt i små doser, men for mye er ikke bra – og for lite er ikke så bra det heller, forteller Stensrud.

Kan du solvett-reglene? Les mer hos Kreftforeningen: