Slik blir du kvitt svetten

Rådene som hjelper.

Foto: stock.xchng
Foto: stock.xchng Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svette hjelper oss med å regulere kroppstemperaturen, og vi mennesker har derfor svettekjertler fordelt over hele kroppen.

Svetting er vanlig når kroppen har behov for å avgi mye varme, som under hardt fysisk arbeid eller feber.

Les også: De pinligste plagene

Hormonell ubalanse kan også føre til økt svetteproduksjon, som for eksempel ved pubertet, svangerskap eller overgangsalder.

I tillegg er det noen av oss som svetter når vi blir nervøse eller stresset. Dette er nok den mest plagsomme formen for svette, med klamme hender, stor ringer under armene og sjenerende lukt.

Svetten avslører deg
Vi snuser opp passende partner
Mannesvette øker kvinners humør

Generelle råd

  • Bruk tøy som puster godt, som bomull, unngå syntetiske tekstiler
  • Ikke gå med for stramme klær
  • La kroppen kjøle seg ned før du hopper i dusjen etter trening - du fortsetter nemlig å svette en god stund etter at aktiviteten har sluttet)
  • Vær nøye med hygiene, vask deg regelmessig med vann og eventuelt mild såpe, bruk deodorant
Synes du vanlige deodoranter virker dårlig, har apoteket mange gode midler. Blant annet et produkt som heter «Stop 24». Du kan også forsøke transpirasjonsvann eller aluminiumklorid med heksahydrat i alkohol. Sistnevnte er det mange som har god erfaring med.

Les også: Bruk deodorant!

Medikamenter

Betablokkere, en legemiddelgruppe som vanligvis brukes ved høyt blodtrykk og hjerterytmeforstyrrelser, kan tilbys pasienter som svetter så mye at det går ut over dagliglivet. Medisinen gjør at impulsen til nerven som setter i gang svetting blir redusert og du føler deg roligere.

Botulinumtoksin er en nervegift, gjerne mer kjent under merkevarenavnet Botox, som kan sprøytes like under huden der du har svetteplager. Medikamentet blokkerer nervesignalene i nervene som stimulerer svetteproduksjonen. Injeksjonen har virkning i 4 til 13 måneder. På private medisinske sentre/sjukehus koster det mellom 3000 til 4000 kroner per behandling.

Les også: Botox - en dyr vane

Operasjon

For personer som lider av svært plagsom svetting kan det å operere bort svettekjertlene under armene være et alternativ. Inngrepet, kalt sympatektomi, kan fjerne svetteproblemer i håndflatene og under armhulene, dessuten blir du kvitt eventuelle plager med rødming.

Les mer på Lommelegen.no: Kirurgi mot svetting

Alternativ behandling

Enkelte mener akupunktur har en virkning mot svetteproblemer. For eksempel opplever en del kvinner i overgangsalderen at akupunktur har en positiv effekt på en rekke symptomer, inkludert hetetokter og nattesvette.

Les også: Den alternative jungelen

Annet

Laserbehandling mot svette introduseres nå på den britiske kirurgen Mark Whitelys klinikk i Surrey, meldte The Telegraph nylig. Selve operasjonen vil ta omtrent 60 minutter og sette en effektiv stopper for overdreven svette i armhulene – for godt, ifølge Whitely. Pris på behandlingen: 33 000 norske kroner.

Anti-svettelaseren kan kun benyttes under armhulene, hvor huden er løs – og kan ikke brukes mot svette i håndflatene, føttene eller i ansiktet.

Les også: Trygt med laser?

DinSide.no gjør leserne oppmerksomme på at svetting også kan være et symptom på en rekke helsetilstander. Plutselig markant endring i svette (uten noen opplagt årsak) kan være grunn til å kontakte lege.

Kilder: Helsenett.no, Lommelegen.no, The Telegraph

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer