Slik blir du kvitt flått

Unngå flåttbåren sykdom.

Hvis det lille beistet har satt seg, fjernes den best ved å trekke den ut med en pinsett eller finger.  Foto: Richard Bartz
Hvis det lille beistet har satt seg, fjernes den best ved å trekke den ut med en pinsett eller finger. Foto: Richard Bartz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har vel fått med deg at flåtten har gjort årets inntog for lengst. Allerede i april ble det gjort flere observasjoner av flått. For ifølge ekspertene har den milde vinteren gitt gode betingelser for det lille krypet.

Og nå som sommeren er i full sving, er risikoen for å møte på en flått og bli smittet av flåttbåren sykdom enda større.

Folkehelseinstituttet er i disse dager ute med nok en melding om hvordan man kan unngå flåttbitt.

Føre var mot farlige flått

God beskyttelse

Her er rådene de gir:

  • Det viktigste forebyggende tiltaket mot sykdom er å bruke lange bukser og være godt tildekket ved anklene når man ferdes på områder med mye flått.
  • Gå på stier i stedet for på steder med høyt gress, lyng og kratt.
  • Bruk av insektmidler med dietyltoluamid på hud og klær reduserer antall flått som fester seg. Eller er flåttmiddel en flopp?
  • For å redusere forekomsten av flått kan det hjelpe noe hvis man fjerner høyt gress, busker og kratt.
Folkehelseinstituttet minner også om at det er viktig å undersøke huden etter man har gått i områder med mye flått, spesielt hos barn - og glem ikke hunden. Let også etter flått på tøyet. For å fjerne flått som ikke har festet seg anbefales det å dusje.

Hvis det lille beistet har satt seg, fjernes den best ved å trekke den ut med en pinsett eller finger.

Førstehjelptips mot flått

- Om en ikke får symptomer på infeksjon, er det ikke nødvendig å søke lege for prøvetaking eller behandling etter flåttbitt, melder Folkehelseinstituttet på nettsidene sine.

Hvis flåtten skulle overføre sykdom, er det hovedsakelig to ulike sykdommer det dreier seg om.

Lyme borreliose

Den vanligste sykdommen, og den de fleste har hørt om, er Lyme borreliose – som kommer av en bakterie.

Hvert år får Folkehelseinstituttet melding om i overkant av 300 tilfeller av denne sykdommen. De smittede har utviklet sykdommen i ulik alvorlighetsgrad. Lyme borreliose behandles med antibiotika.

Personer som innen en måned utvikler et ringformet utslett rundt stikkstedet bør søke lege for å få antibiotikabehandling.

Andre symptomer som du bør være oppmerksom på hvis du har blitt bitt av flått er: Feber, influensaliknende plager, hodepine, leddsmerter og ansiktslammelse.

Symptomene kan komme en stund etter at du har blitt bitt. Oppsøk lege for videre utredning.

Angst for flått? Du er neppe den eneste

Skogflåttencefalitt

Den andre sykdommen flåtten kan bære med seg er skogflåttencefalitt, som skyldes det såkalte TBE-viruset. Dette viruset kan gi alvorlig sykdom som hjernebetennelse. Forekomsten er imidlertid lav i Norge.

Det kan gis vaksine mot skogflåttencefalitt, som har en beskyttelseseffekt på om lag 95 prosent. Men siden forekomsten av sykdommen i Norge er såpass lav, gis den hovedsakelig til personer som skal reise til utlandet hvor sykdommen er mer utbredt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer