Slik blir du gullgraver

Det er ikke veldig lett å finne noen som vil selge deg gull på norsk jord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
En ekte gullbarre. Bilde: Danmarks Nationalbank.
En ekte gullbarre. Bilde: Danmarks Nationalbank. Vis mer

Slik blir du gullgraver

  1. Enklere i Danmark?


To ganger tidligere har vi skrevet om at eksperter mener at det kan være en lukrativ investering å kjøpe gull - fordi det er ventet at gullprisen skal stige ytterligere.

Problemet er bare - ut over at du selvsagt ikke er garantert en sikker gevinst - at det er vanskelig å finne steder i Norge der du kan handle gull.

De tidligere artiklene finner du her:
Gullfeber
Kjøp gull nå!

En ting er likevel sikkert: Investerer du i gull, foregår det reelt sett i "papirpenger". Du får med andre ord aldri noen gullbarre du kan ta eller føle på ... dessverre.

Lite gull i Norge

- Vi tilbyr per i dag ingen produkter der man kan investere i gull, sier informasjonssjef i Fokus Bank, Bjørn Langli.

Svenske Handelsbanken vurderer markedet for tiden.

- Vi har ikke begynt å gå inn i råvaremarkedet, men vurderer det for tiden. Jeg kan imidlertid ikke si noe konkret om når et eventuelt produkt ville være klart, sier områdesjef i Handelsbanken, Jørgen Oldensand.

Heller ikke i Nordea er det mye hjelp å hente.

- Vi har ingen produkter der det er mulig å investere i gull, sier sjeføkonom Steinar Juel.

(Her må vi innrømme at vi ble litt forvirret, for en leser skrev i siste uke følgende til oss: Selv kjøpte jeg andeler i Merrill Lynch World Gold gjennom Nordea i september. Betyr det kanskje at også Nordea i noen tilfeller formidler produkter fra andre banker?)

Er du gullgraver?

Ser du på gull som en god investeringsmulighet? (Avsluttet)
Ja(60%) 275
Nei(26%) 119
Vet ikke(14%) 64
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Uansett om det er mulig - eller ikke mulig - å kjøpe gull gjennom Nordea: I Norges største bank, DnBNOR, er det en mulighet.

- Ja, vi kan handle gull for kunder, men vi gjør det ikke direkte i markedet. Vi har en avtale med en London-basert investeringsbank, Merrill Lynch, og via dem utføres ordren. Kunden har altså avtalen med oss, men det er den utenlandske banken som foretar selve handelen, sier derivatmegler Marius Berg i DnBNOR Markets.

Gjør-det-selv er billigere

Den eneste måten å handle gull via DnBNOR, er ved å inngå en future-kontrakt. Når man inngår en future-kontrakt, avtaler man oppgjør på en spesifikk dato i fremtiden. Det betyr at man ikke trenger kontanter for å investere i gull, men at man får et oppgjør den dagen hvor kontrakten utløper. Er kursen høyere enn da du inngikk future-kontakten, tjener du penger. Men er kursen lavere, vil du selvsagt tape penger.

- Jeg vet at det er mange ulike måter hvorpå man kan kjøpe gull som råvare, men dette er altså den eneste måten vi leverer gull på, forklarer Berg.

- Å gå gjennom flere ledd, koster selvsagt penger. Derfor er det faktisk billigere for den kunden som ønsker å kjøpe gull å ta kontakt med eksempelvis en London-basert investeringsbank selv, avslutter Marius Berg.

Ifølge Berg er det altså mulig (og billigere) for nordmenn å ta direkte kontakt med en av følgende store investeringsbanker i London. I tillegg vil disse bankene sannsynligvis også kunne levere andre gull-produkter ut over som future-kontrakt:

www.merrilllynch.com
www.goldmansachs.com
www.morganstanley.com

På nett

Via norske Netfonds er det ifølge daglig leder, Rolf Dammann, mulig å handle hele 13.000 ulike aksjer og fonds via nettet.

- Jeg vet at det er ganske populært å kjøpe gullgruveaksjer, og vi har også gullfutures som kan handles via netfonds.no, sier han.

Smutthull i Danmark?

I Danmark har investeringsmulighetene i gull kommet litt lenger. Har du gullfeber er det kanskje napp å få i sør.

Trykk her for å lese mer om danskehjelpen.