Økonomene spår blant annet en stadig sterkere krone, som gir billige ferieopphold i utlandet. Foto: COLOURBOX.COM/OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Økonomene spår blant annet en stadig sterkere krone, som gir billige ferieopphold i utlandet. Foto: COLOURBOX.COM/OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Slik blir din økonomi

Norges Banks forventningsundersøkelse spår gode tider.

Misnøye med årets lønnsforhandlinger gjør at stadig flere arbeidstakere blir tatt ut i streik. Men skal vi tro Norges Banks forventningsundersøkelse som ble publisert onsdag, blir det uansett mer å rutte med for nordmenn flest i løpet av året.

Lønnsoppgang større enn prisvekst

Forventningsundersøkelsen blir gjennomført hvert kvartal, denne gangen i tidsrommet 10. til 24. mai. Den viser at det er lavere forventninger til prisstigningen enn til lønnsveksten.

Økonomene som har deltatt i undersøkelsen, tror på en prisstigning om 12 måneder på 1,9 prosent. Dette er en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Samtidig har de høyere forventninger til lønnsvekst enn da forrige undersøkelse ble gjennomført. De tror på en årslønnsvekst for 2012 på 4,0 prosent. I forrige undersøkelse trodde de på en noe lavere stigning på 3,6 prosent.

Dersom disse spådommene oppfylles, vil økonomiprofessor Steinar Holden få rett i at de aller fleste vil få økt kjøpekraft etter årets lønnsoppgjør, slik han altså uttalte til DinSide.


Sterkere krone

Tidligere i vår kunne DinSide fortelle at det blir billig å tilbringe sommerferien i Danmark eller Sverige, på grunn av den sterke kronekursen.

Får økonomene rett i sine forventninger, vil dette også kunne gjelde i flere andre land.

Samlet sett tror 58,2 prosent av de spurte økonomene at kronekursen vil stige i løpet av de neste 12 månedene. I forrige kvartal mente 50,7 prosent det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennomsnittlig forventet stigning i kronekursen om 12 måneder er 3,1 prosent, som er opp fra 1,6 prosent i forrige kvartal.

Her kan du sjekke kursen i landet du skal reise til i sommer.