NORSK ØKONOMI I 2012: Lønnsvekst og en stabilt lav rente er noen av DNBs spådommer for 2012. Foto: Per Ervland
NORSK ØKONOMI I 2012: Lønnsvekst og en stabilt lav rente er noen av DNBs spådommer for 2012. Foto: Per ErvlandVis mer

Slik blir din økonomi i 2012

Og dette er lønnsvinnerne.

En usikker verdensøkonomi legger en demper på utviklingen i norsk økonomi, skriver DNB i rapporten "Økonomiske utsikter", som ble lagt ut på bankens nettsider i går.

Likevel har storbanken tro på lønnsvekst for nordmenn flest, og en stabilt lav rente i 2012.

Disse vil få den høyeste lønnsveksten

Det er ikke minst takket være oljesektoren at norsk økonomi vil holde seg relativt stabil. Og det er også her man vil se den største lønnsveksten i 2012.

– De som gjør det sterkest for tiden er bedrifter tilknyttet oljenæringen. Arbeiderne i disse bransjene vil derfor trolig få en sterkere lønnsvekst enn gjennomsnittet. Innen eksportindustrien og varehandelen kan det bli noe lavere lønnsoppgjør, forteller Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB til DinSide.

DNB spår en lønnsvekst for norsk økonomi samlet på fire prosent i år, det er noe lavere enn anslaget banken gjorde i august.

– Deler av norsk økonomi, og særlig eksportindustrien, er påvirket av statsgjeldskrisen i Europa, som har utviklet seg mer dramatisk enn det vi la til grunn i analysen i august.
Det har gitt lavere og mer usikre utsikter for den økonomiske veksten, også for Norge, noe som vil bidra til et mer moderat lønnsoppgjør i år, sier Haugland, som likevel tror på en like sterk reallønnvekst som i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Reallønnsveksten, som er lønnsvekst fratrukket prisvekst, tror vi blir på tre prosent, og dermed like sterk som i fjor, sier Haugland.

Les også: Dette lånet bør ikke ha førsteprioritet

Renten skal ned

Ved forrige rentemøte 14. desember i fjor besluttet Norges Bank å sette ned styringsrenten med hele 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent. Dette er det første rentekuttet Norges Bank har gjort siden juni 2009.

Nå tror DNB tror styringsrenten vil bli satt ytterligere ned ved rentemøtet 14. mars, for å gardere seg mot et tilbakeslag i økonomien.

– Vi tror Norges Bank vil senke styringsrenten til 1,5 prosent i mars. Usikkerheten rundt utfallet av statsgjeldskrisen vil fortsatt være stor på det tidspunktet, og finansmarkedene vil fortsatt være urolige. Dermed vil man velge å være på den forsiktige siden, sier Haugland.

Hun legger til at styringsrenten antakelig blir liggende på det nivået ut året, før den gradvis vil bli satt opp til 2,5 prosent i løpet av 2013.

Ikke lavere boliglånsrente?

Likevel kan ikke bankkunder med boliglån regne med at boliglånsrenten vil gå ned i takt med styringsrenten i 2012.

– Dette avhenger av finansmarkedene. På grunn av finansuroen er det dyrt for norske banker å finansiere seg i utlandet. Det er derfor ikke gitt at lånerentene følger styringsrenten ned, om ikke det også blir billigere for bankene selv å låne penger, sier Haugland.

I løpet av første halvår i år tror likevel DNB at det kan bli en avklaring rundt Europas problemer. Bedre økonomiske utsikter i Europa vil dermed kunne roe finansmarkedene noe.

– Det kan føre med seg at prisene på finansiering går ned, men dette er langt fra sikkert, understreker Haugland.

Les også: Finansuro redder nordmenn fra å bli gjeldsofre