<strong>DAMPING I NORGE:</strong> Det er fullt mulig å bruke e-sigaretter i Norge i dag, men vil du dampe med nikotin, må du handle i utlandet eller på nett. Men i år trer trolig de nye reglene i kraft som åpner for salg av slikt utstyr også i Norge. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DAMPING I NORGE: Det er fullt mulig å bruke e-sigaretter i Norge i dag, men vil du dampe med nikotin, må du handle i utlandet eller på nett. Men i år trer trolig de nye reglene i kraft som åpner for salg av slikt utstyr også i Norge. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

E-sigaretter med nikotin blir trolig lovlig i Norge i 2018

Slik blir det norske salget av e-sigaretter

Strenge krav kan gjøre det både enklere og vanskeligere å dampe i Norge.

Publisert

Utstyr til det som kalles damping kan selges i Norge, med ett viktig unntak: Alt som inneholder nikotin.

Nordmenn må derfor reise over grensa eller gå på nettet om de vil handle nikotinholdig dampevæske som slukker røykesuget.

Dette skal endres: EU sitt nye tobakksdirektiv trer i kraft også for EØS-land, og salg av damp med nikotin blir dermed lovlig også fra norske butikker.

- Prosessen med slik innlemmelse er påbegynt, men ikke ferdigstilt. Vi håper at det vil skje i 2018, sier statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet til Dinside.

Direktivet bestemmer noe, norske forskrifter bestemmer resten. Ikke alt er klart ennå, men her er det viktigste du må vite om reglene som kan gjøre det både lettere og vanskeligere å være damper i Norge.

Er ikke e-sigaretter lovlig i Norge i dag?

Både ja og nei. E-sigaretter med nikotin anses i dag kun som et legemiddel for røykeslutt. Det betyr at du kan kjøpe dem fra utlandet om du lover å bruke dem til nettopp dette – hvis noen mot formodning spør. Det er lovlig å selge utstyret til damping og nikotinfri væske i Norge, men ikke e-sigaretter og dampevæske med nikotin.

Hvorfor skal e-sigaretter bli lovlig å selge i Norge?

EUs nye tobakksdirektiv skal inn i EØS-avtalen, og det er her det åpnes for salg av e-sigaretter. Direktivets mål er å samkjøre kravene til dampeprodukter i Europa, men fører i praksis til en legalisering i land som Norge. Regjeringen kunne i teorien bedt om at Norge ble unntatt fra reglene, men de har vært positive til tobakksalternativet.

Når blir e-sigaretter lovlig i Norge?

Myndighetene venter nå på at direktivet skal bli en del av EØS-avtalen. Hvor lang tid dette tar vites ikke. Slike endringer pleier å innføres hvert halvår; enten 1. januar eller 1. juli. Det er derfor urealistisk at det skal komme noe før 1. juli, men det virker også lite trolig at vi må vente helt til 1. januar 2019.

Hvordan fungerer egentlig e-sigaretter? Se vår raske gjennomgang:

Vis mer Vis mer Vis mer

Hva slags e-sigaretter blir lovlige?

E-sigaretter kommer i alle størrelser og fasonger; alt fra «cigalikes» som ser ut som vanlige sigaretter til digre «mods» du ikke engang får plass til i lomma. Direktivet setter ikke noen begrensning på hva slags brukerutstyr som blir lovlig, men alt som selges må registreres og møte kravene i direktivet. I Norge kreves det også at utstyret leveres med norsk bruksanvisning, som kan begrense det enorme mangfoldet vi ser i dag.

Hva slags dampevæske blir lovlig?

Væsken som gjøres om til damp kan kun selges i beholdere på maks 10 milliliter, som er mindre enn mye som selges på nett i dag. For engangssigaretter og -beholdere kan innholdet være maks 2 milliliter. Væsken kan inneholde maks 20 milligram nikotin per milliliter, som igjen er mindre enn mye som selges i dag. Tanker og flasker må dessuten være barnesikre. Smakstilsetninger blir lov, men ikke ingredienser som koffein og vitaminer.

Hvordan blir helseadvarslene på e-sigaretter?

På langt nær så dramatiske som på tobakk. I Norge skal merkingen trolig bli: «Dette produktet inneholder nikotin som er et svært avhengighetsskapende stoff». De omfattes heller ikke av de standardiserte røyk- og snuspakkene. Men alle produktene må leveres med informasjon om sikker bruk og potensielle helsefarer.

Hvordan skal man kunne kjøpe e-sigaretter?

Det vil trolig bli lov å ha produktene synlig i butikk, men hvordan nettsalget skal reguleres i Norge er fortsatt usikkert. Da det blir reklameforbud mot e-sigaretter kan det også bli forbud mot å «reklamere» for dem i en nettbutikk. Det blir trolig fortsatt lov å handle dampevarer fra utenlandske nettbutikker i og utenfor Europa, vel og merke om produktene registreres og følger kravene i direktivet. Dermed kan det bli vanskeligere å handle direkte fra for eksempel Kina og USA.

Blir det høye avgifter på e-sigaretter?

Foreløpig er det ikke vedtatt noen egne avgifter på dem, nei. Men dette kan Finansdepartementet vurdere når dampen kommer på det norske markedet for fullt, slik de har gjort i Sverige.

Hva blir aldersgrensen på e-sigaretter?

18 år, for alt utstyr, både med og uten nikotin. I prinsippet blir det derfor også 18-årsgrense på dampeutstyr som ulldotter og metallspiraler, da direktivet sier at det inkluderes.

(Kilder: Helse- og omsorgsdepartementet, Regjeringen.no, eur-lex.europa.eu)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer