Slik ble Martines mailkonto misbrukt

Se hvordan du sikrer din mailkonto.

MISBRUK AV MAIL: Da noen hacket seg inn i Martine Jonsruds mail, ble det sendt ut svindelmail til alle hennes kontakter. Foto: PRIVAT
MISBRUK AV MAIL: Da noen hacket seg inn i Martine Jonsruds mail, ble det sendt ut svindelmail til alle hennes kontakter. Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svindelmailer er et velkjent problem, og alt fra lotterigevinster til mail fra "banken din" har vært utbredt de siste årene.

Den siste tiden er det imidlertid en ny svindelvariant som har dukket opp stadig oftere.

Fikk plutselig masse telefoner

Onsdag mottok DinSide selv én i rekken av flere slike, som ved første øyekast ser ut til å være fra en nordmann i utlandet. «Martine» skal angivelig ha blitt frastjålet blant annet penger og pass, og derfor trenger din hjelp i form av penger.

At det er en reell nordmann som fremstår som avsender av mailen, betyr ikke at man skal stole på disse svindelmailene. For det er absolutt ikke Martine Jonsrud (28) som i dette tilfellet har sendt deg e-posten.

- Plutselig fikk jeg en haug av telefoner fra venner og kjente om at de hadde fått svindelmail fra meg, forteller Jonsrud til DinSide.

Svindlerne som benytter seg av disse metodene blir ifølge Christian Meyer, seniorrådgiver i sikkerhetsselskapet NorSiS, stadig flinkere både til å finne og benytte informasjon om personen de misbruker navnet til, og til å bruke oversettelsestjenesten Google Translate.

Dermed kan mange av disse svindelmailene fremstå som troverdige. Her kan du sjekke hvordan du ser om mailen er ekte eller fra en svindler.

SVINDEL: Alle disse e-postene er eksempler på svindelmail. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SVINDEL: Alle disse e-postene er eksempler på svindelmail. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hacker mailkontoen din

I den ferske svindelmailen med teksten "jeg trenger din hjelp" i emnefeltet, står det følgende på en smule dårlig norsk:

"Beklager for ulemper, jeg er i York, United Kingdom. Jeg er her i en uke og jeg hadde bare vesken min stjålet på buss-stasjonen. Den inneholder alle mine vitale elementer, telefon, penger og pass. Jeg har vært prøver å sortere ut ting, jeg trenger litt hjelp fra deg. Å låne meg 1500 pounds å sortere meg ut av denne knipen, og summen vil være betales tilbake så snart jeg kommer tilbake fra Storbritannia. Hilsen fra Martine."

Tilfeldigvis bor Martine Jonsrud i Storbritannia for øyeblikket, hvor hun jobber som journalist. Hjelp trenger hun derimot ikke.

Hun er tvert i mot en av flere som har fått mailen sin hacket av svindlere den siste tiden. Ironisk nok var det en annen svindelmail som var bakgrunnen for hackingen av Martines konto.

- Jeg fikk sms fra en jeg kjenner om en reell e-post hun hadde sendt meg. I innboksen lå det derimot bare en e-post fra google om at jeg hadde to mail på vent. Jeg gikk inn i denne og klikket dessverre på lenken. Det var ikke lurt, sier Martine.

Bytt passord og velg to-trinnsbekreftelse

Da hun åpnet Gmail-kontoen sin dagen etter hadde de hacket den.

- Alt sto på urdu, og alle kontakter og gamle mailer var slettet, forteller hun.

I tillegg hadde de som nevnt sendt ut svindelmailer til alle på kontaktlista hennes.

For å få kontroll på mailkontoen sin fikk Martine hjelp av noen venner til å endre språket tilbake til engelsk, og fikk deretter byttet passord. Dessverre viser det seg at svindlerne også har opprettet en egen Yahoo-konto i hennes navn, og overført kontaktene hennes dit.

- Denne yahoo-kontoen har jeg ingen kontroll over, påpeker Jonsrud,som opplever det på få mailen sin hacket som en form for hærverk.

- Jeg bruker mailen i jobben som journalist, og har mistet både viktige mailer og hele kontaktlista. Det er ingen tvil om at man alltid bør backe opp mailkontoen sin, påpeker hun.

Les også hvordan nordmenn ble svindlet for 70 millioner på nettet i 2013.

Unngå mailmisbruk

Hvordan kan man så unngå å få mailkontoen hacket på denne måten? Christian Meyer i NorSIS sier at det viktigste man kan gjøre for å unngå å få mailen misbrukt, er å benytte to-trinnsbekreftelse ved innlogging.

Dette betyr at man ikke bare taster navn og passord, men også må bekrefte identiteten ved å taste en ekstra kode.

- For eksempel ved bruk av Gmail, kan man be om å få tilsendt tekstmelding for innlogging hver gang man benytter en ny nettleser eller ny datamaskin, sier Meyer.

Dette kan du enkelt sette opp ved å gå inn i innstillingene på din brukerkonto. Dersom din mail ikke har en mulighet for totrinnsbekreftelse, anbefaler Meyer å bytte til en annen mailkonto.

Skulle du oppleve å bli hacket, slik tilfellet er for Martine Jonsrud, er rådet fra Meyer å bytte til et nytt passord som ikke ligner på det du hadde før.

- Vi vet om flere som har blitt hacket på nytt fordi de har valgt et passord som ligner på det forrige de hadde. Derfor er det viktig å velge en helt ny passordkombinasjon, og samtidig skru på to-trinnsbekreftelsen, påpeker Meyer.

IKKE FRA APPLE: Er du i tvil om en e-post faktisk er fra Apple, som i dette tilfellet, bør du unngå å klikke på lenken. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE FRA APPLE: Er du i tvil om en e-post faktisk er fra Apple, som i dette tilfellet, bør du unngå å klikke på lenken. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Ikke stol på mailene

Opplever du å få slike eposter fra det som tilsynelatende er nordmenn med pengetrøbbel, og er usikker på om de er ekte eller ikke, er rådet å tenke gjennom hvor logisk det er at noen ber om hjelp på denne måten.

- Er du i tvil om det er en ekte mail, bør du tenke om det er logisk at noen kontakter deg på denne måten. Ved et snev av tvil bør du ringe først og dobbeltsjekke, sier Meyer, og minner om at svindlere gjerne spiller på frykt, vennskap eller begjær for å få folk til å gå på limpinnen.

Er du usikker på om du er utsatt for svindel, enten via e-post, på telefon eller ved kortbruk? Her er flere tips for å kjenne igjen de forskjellige svindelmetodene.

På NorSiS kan du lese mer om hvordan du setter språket tilbake til norsk, og hvordan du endrer innstillinger for din Gmail eller Facebook-konto.

Les mer om svindel på DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer