Slik betaler du i sommer

- Sjekk ut mulighetene før du drar på ferie, er rådet fra forbrukerøkonom.

Kortvett handler ikke bare om å unngå svindel. Betaler du med kort i butikken, slipper du dyre gebyrer. Foto: Per Ervland
Kortvett handler ikke bare om å unngå svindel. Betaler du med kort i butikken, slipper du dyre gebyrer. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bankenes tilgjengelighet er bedre enn noengang, gjennom nye applikasjoner og tjenester, men hvor dyrt blir det å sjekke saldo i ferien? Og bør du betale i butikken eller ta ut i minibanken når du er på utenlandsferie?

Det er fort gjort å tenke at jo færre transaksjoner du bruker kredittkortet til, jo lavere blir utgiftene til gebyrer i løpet av ferien, men dette stemmer ikke, ifølge undersøkelser gjort av Finansportalen.

Prisene i dag er slik at du sannsynligvis betaler mindre ved å bruke kredittkortet i butikk så mye som mulig, og forsøke å unngå utenlandske minibanker.

>>> Ikke betal i norske kroner

Kan handle ti ganger så mye i butikk

Finansportalen har sammenlignet fem minibankuttakk i utlandet på 2.000,- per gang med 50 varekjøp i utlandet á 200 kroner. Begge deler utgjør 10.000 kroner i ferieutgifter, men etter at gebyrer og andre påslag er tatt med, blir sluttsummen langt fra lik.

Daglig leder i Finansportalen Elisabeth Realfsen råder deg til å betale i utenlandsk valuta. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
Daglig leder i Finansportalen Elisabeth Realfsen råder deg til å betale i utenlandsk valuta. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no Vis mer


Det viser seg at kontantuttakene kan bli omtrent 500 kroner dyrere enn ti ganger så mange små varekjøp i butikk.

>>> Sjekk at kortet ditt virker i ferien

Dyrt å ty til kundeservice

Selv om mye kan forberedes før du reiser på ferie, hender det vi trenger ekstra penger på stedet. Har du ikke gratis tilgang til internett og nettbanken din, så finnes det andre muligheter for overføring på stedet.

– Å ringe kundeservice for overførsel vil ta et sted mellom tre og fire minutter. Prisen på å ringe femsifret nummer fra for eksempel Hellas vil komme på rundt 12 kroner for denne samtalelengden med et Telenor-abonnement. Det er omtrent seks ganger så dyrt som å benytte SMS-bank til å gjøre den samme tjenesten, sier forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe.

Forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe mener SMS-bank holder orden på utgiftene i ferien. Foto: Nordea
Forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe mener SMS-bank holder orden på utgiftene i ferien. Foto: Nordea Vis mer


Oversikt med SMS-bank

Har du tilgang til trådløst nettverk, kan du selvsagt gå inn i nettbanken slik du ville gjort hjemmefra.

Bruker du i stedet mobilen til datatrafikk løper kostnadene fort, spesielt utenfor Europa.

– For å ha kontroll på kostnadene og hindre at ikke kostnadene løper løpsk hvis du for eksempel glemmer å skru av dataroaming, så er SMS-bank å anbefale. Kostnadene for bruk av SMS er rett og slett enklere å fastslå enn bruk av datatrafikk. For den som vet at ferien ikke er fri for saldosjekk, overføring og regningsbetalinger, så kan det være penger å spare på å sette seg inn i hvordan de nye bankløsningene fungerer, sier Warloe.

Forbered deg før du drar

Er det regninger eller faste utgifter som forfaller mens du er på ferie, så sørg for å ha dette i orden før du drar. Men skal du være borte lenge, kan det også være greit å legge til rette for kjappe og billige billige bankløsninger:

– Mens mobilbank kun krever at du besøker internettsiden for mobilbanken eller laster ned en applikasjon (Iphone, Android), så krever SMS-bank litt mer forarbeid. Bankene kan ha noe forskjellige løsninger og muligheter, men i korte trekk må du gjøre følgende, sier Warloe:

  • Aktivere tjenesten og bekrefte ditt mobiltelefonnummer.
  • Navngi kontoene dine (navnene brukes i SMS-ene du sender).
  • Sette opp hvilke mottakere du skal kunne overføre/betale til. Disse må også gis "SMS"-navn.
  • Lag gjerne en huskelapp med SMS-navnene som du kan ta med på ferie.
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer