Flere nordmenn har opplevd at kortet blir kopiert på ferie i utlandet.  Foto: Colourbox.com
Flere nordmenn har opplevd at kortet blir kopiert på ferie i utlandet. Foto: Colourbox.com Vis mer

Slik beskytter du deg

Nå kan du forhindre at noen bruker kortet ditt andre steder i verden. Flere banker er snart på banen.

Publisert
Sist oppdatert

Det har vært en rekke tilfeller av nye kortsvindelsaker de siste dagene, og sommerferien er høysesong fordi mange har brukt kortene i utlandet. Men også i Norge ser man et økt antall tilfeller av kortsvindelsaker. Senest i går skrev vi om tyver som gjemmer seg i norske kolonialer og monterer skimmingutstyr på nattestid.

Når kortet er kopiert, forsøker svindlerne ofte å bruke det andre steder i verden. Er du kunde for eksempel i Handelsbanken, kan kriminaliteten automatisk bli stoppet fordi kundene nå kan legge inn geografiske sperringer.

Unngikk svindel i helgen

- Det er eksempler fra helgen som var, med en del svindelforsøk fra Pakistan hvor vi og våre kunder slapp billigere unna, fordi forsøkene ble avvist.

Sigbjørn Hoff i Handelsbanken demonstrerer hvordan du selv kan sperre kortene dine for bruk i utlandet.
Sigbjørn Hoff i Handelsbanken demonstrerer hvordan du selv kan sperre kortene dine for bruk i utlandet. Vis mer


Sperretjenesten de tilbyr, fungerer slik at du selv går inn i nettbanken og velger i hvilke verdensdeler kortet skal kunne benyttes og for hvilke verdensdeler du vil at det skal være sperret. For eksempel kan du velge å sperre ett eller flere kort for alle verdensdeler utenfor Europa før du drar på ferie. Sperringen kan åpnes igjen når du ønsker det, og tjenesten Handelsbanken tilbyr, er gratis.

- Det er mange som benytter seg av dette tilbudet. Vi lanserte det i slutten av juni, og det er vel omtrent 30.000 kort som kunder har meldt inn i sperretjenesten, sier Sigbjørn Hoff, kortansvarlig i Handelsbanken.

Sperringen gjelder for både debet- og kredittkort. Hoff forteller at de fleste sperrer for fjernere verdensdeler. I fremtiden vurderer Handelsbanken å snu tjenesten på hodet, nemlig at du aktivt må åpne kortet for bruk i for eksempel Asia hvis du har behov for det.

Flere banker vurderer å innføre den samme tjenesten. Skandiabanken, Bank Norwegian, DnB NOR og Nordea sier alle at de er i dialog om en tilsvarende løsning.

DnB NOR advarer: Sjekk kontoutskriften din NÅ

Varsling koster penger

- Vi har prioritert å utvikle sms-tjenester hvor kunden kan velge å få en sms med info om beløp og brukersted hver gang kortet er i bruk. Sms-en kommer umiddelbart etter at kortet er brukt. På denne måten har kunden full kontroll på bruken av kortet hele tiden, sier Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DnB NOR.

Varlingstjenesten koster imidlertid penger, to kroner per varsling for programkunder og fire kroner per varsling for andre kunder.

Postbanken og Nordea tilbyr også varsling per sms. I Postbanken er varslingen foreløpig kun knyttet til MasterCard, mens i Nordea kan du bli varslet når det skjer endringer på kontoen din.

Er du redd for kortsvindel, så spør om banken har noen løsninger eller tjenester du ikke kjenner til.

Ble svindlet - måtte betale alt selv

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer