<b>Unngå sykdom:</b> Man bør vaske seg godt på hendene, spesielt før man spiser og etter at man har vært på toalettet.  Foto: COLOURBOX
Unngå sykdom: Man bør vaske seg godt på hendene, spesielt før man spiser og etter at man har vært på toalettet. Foto: COLOURBOXVis mer

Slik beskytter du deg mot mageviruset

Det finnes ingen kur mot det varslede viruset. Her er forholdsreglene du bør ta.

Folkehelseinstituttet varsler at flere tusen nordmenn vil rammes av magevirus de nærmeste månedene.

I løpet av bare noen få dager har et diaré- og oppkastvirus skylt inn over Norge. I går ble hele fire sengeposter ved Stavanger universitetssykehus stengt på grunn av omgangssyken.

- Håndvask redder liv

- Årsaken til omgangssyken er et virus som kalles norovirus, opplyser lege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet.

Norovirus er en samling med ulike virus som kan gi diaré og oppkast. I vår del av verden er det den mest vanlige årsaken til disse symptomene. Viruset er veldig smittsomt og det skal lite virus til for å forårsake sykdom.

Men det går heldigvis an å beskytte seg mot viruset.

Hva betyr egentlig avføringen din?

HER ER RÅDENE DU BØR FØLGE

Vær nøye med hender

- Man beskytter seg best ved å være nøye med håndhygienen og kjøkkenhygienen. Man bør vaske seg godt på hendene, spesielt før man spiser og etter at man har vært på toalettet. Og de som er syke må holde seg hjemme slik at de ikke smitter andre, opplyser Bruun til DinSide Helse.

Og husk, Cola hjelper ikke mot kvalme og diaré

Norovirus kan ramme alle, både barn og voksne.

- Viruset sprer seg spesielt lett i omgivelser der folk er i nær kontakt med hverandre, slik som i barnehager og på helseinstitusjoner – så der bør man være ekstra nøye med hygienen, avslutter Bruun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen behandling

Det finnes ingen behandling eller vaksine. Dersom du er syk bør du drikke vann for ikke å bli uttørket. Når du er syk bør du også unngå å lage mat til andre enn deg selv, for å unngå å føre smitten videre, ifølge Lommelegen.

Det tar mellom 12-48 timer fra man blir smittet til symptomene viser seg. Prognosen er utmerket - sykdommen går som regel over etter et par døgn.