Slik behandler du solbrenthet

Skjedde det i år også? Slik leger du huden raskt.

Sjekk hvorfor du blir solbrent og hvordan du kan lindre smerten. Foto: Colourbox
Sjekk hvorfor du blir solbrent og hvordan du kan lindre smerten. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke godt å vite hvor lenge sommeren vil være her. Regnet pleier som oftest å lure rett rundt hjørnet, så nordmenn kaster klærne ved første mulighet og lar seg grille i solveggen.

Men det er vel ingen hemmelighet at nordmenn generelt ikke har den mest robuste hudtypen. Allikevel lar vi solkremen ligge og lar solen gjøre sitt, hvilket ofte fører til at vi blir solbrente.

Les også: Solkremene du bør ligge unna

Viktig å beskytte seg

Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen uttaler til VG Nett at det er viktig å vise solvett når man skal være ute i det fine været.

- Nyt solen, men ikke glem å vise solvett. La huden gradvis bli vant til solen. Den er sterkere enn man tror, sier han.

Solen er sterkest mellom tolv og tre, og det er som oftest da vi er mye ute. Opdalshei gjør det klart at det er viktig å bruke solkrem.

- Det er veldig fristende å bråsole seg når varmen og solen kommer. Det er viktig å være klar over at UV-strålene kan være sterke selv om det ikke kjennes slik ut. Vi er opptatte av å forhindre hudkreft. Å bli solbrent vil øke sannsynligheten for å få hudkreft, sier han.

Les også: Slik velger du riktig solkrem

Men hva skjer?

Også britene lar solkremen ligge, og derfor har MailOnline rådført seg med hudlege Nick Lowe og seniorrådgiver og sykepleier Julie Nash, som forteller alt du trenger å vite om solbrenthet.

Hva er egentlig solbrenthet?
Solen produserer to typer lys. Det ene er ultrafiolett stråling A (UVA) og det andre er ultrafiolett stråling B (UVB). Forskjellen ligger i hvordan lyset påvirker huden.

UVB er stråler kan på kort sikt gjøre oss solbrente. Skjer det gjentatte ganger kan det føre til hudkreft. Strålene fører også til en økt produksjon av pigmenter og gjør huden vår tykkere. Dette beskytter oss mot solen.

UVA er stråler som går dypere ned i huden, og kan føre til at vi aldres tidligere. De er også en medvirkende årsak til hudkreft, og kan ødelegge arvestoffet i cellene våre.

Les også: En god grunn til å bruke solkrem

Hvorfor kommer rødligheten først etter du har vært i solen?
Hvis du blir rød med en gang skyldes dette som oftest ikke selve solbrentheten, men det kan komme av den intense varmen fra solen.

Selve solbrentheten kommer som regel ikke før omkring seks-åtte timer senere. Eksperter er usikre på hvorfor, men de tror det kan ha noe med å gjøre at genene bruker så lang tid på frigi kjemikaliene som gjør huden rød.

Hva kan du gjøre for å minimere skaden?
Har du ligget i solen hele dagen, og føler du har blitt litt solbrent, kan du ta Ibux, Aspirin eller Paracet før rødheten oppstår. Disse vil blokkere dannelsen av kjemikaliene i huden som fører til rødhet og hevelse, og kan minimere solbrentheten noe.

Hva er det første du bør gjøre?
Når du merker tegn til at du begynner å bli brent, bør du komme deg ut av solen med en gang, og bli i skyggen. Det viktigste du ellers kan gjøre er å tilføre huden fuktighet - uten å irritere den ytterligere.

Hva er best, en varm dusj eller et kaldt bad?
Mange mener at en varm dusj gjør at svien på huden går over. Grunnen til at huden din er så varm er fordi du får økt blodtilførsel i huden. Varmt vann vil ikke gjøre dette bedre, men et kaldt bad kan muligens gjøre at blodårene trekker seg sammen, og du vil i alle fall føle deg litt mer komfortabel.

Les også: Dette bør du ha med i reiseapoteket

Hva er det beste å smøre på?
Sinksalve kan hjelpe for å kjøle ned huden din. Ellers bør du se etter produkter som kan tilføre huden din fuktighet. Gjerne noe som inneholder aloe vera og vitamin E, som raskt gir huden mye fuktighet.

Vil allergikremer eller tabletter fungere?
Antihistaminer stopper frigjøringen av histaminer som hindrer deg i å få en allergisk reaksjon, men dette motvirker ikke solbrenthet, selv om reaksjonene kan se noe like ut.

Når slipper smertene taket?
Smertene etter du har blitt solbrent er på det mest intense rundt 12 timer etter du har blitt brent, men kan fortsette å utvikle seg gjennom de neste 24 timene.

Hvis smerten er så ille at du har behov for smertestillende bør du oppsøke en lege.

Kan kjerringråd som eddik hjelpe?
Kjerringråd er basert på å få kjølt ned huden så raskt som mulig. Eddik er ikke å anbefale til dette, ettersom eddik er ganske surt og vil tørke ut huden som egentlig trenger den fuktigheten den kan få.

Er varmeutslett relatert til å være solbrent?
Varmeutslett er en uvanlig reaksjon på UVA-lyset. Skulle det likevel skje er det best å gradvis utsette huden for solen, istedenfor å bråsole seg i flere timer.

Les også: Dette bør du vite om føflekker

Kan du forhindre flassing?
Hvis huden allerede har begynt å flasse vil det ytterste laget uansett falle av, ettersom det ødelagt. Huden under er veldig sart, den bør behandles veldig forsiktig, fuktes godt og beskyttes mot sollys i en periode.

Er noen mer utsatt for solen enn andre?
De som har lysere hud eller som ikke har vært like mye i solen tidligere blir ofte raskere solbrent enn andre. Årsaken til dette er at de har lite melanin i huden, som gir oss beskyttelse mot å bli brent. Spesielt rødhåret personer har lett for å bli solbrent ettersom de har en annen type melanin, som er mindre effektiv mot solen.

Langsiktige konsekvenser?
Solbrenthet kan leges på en forholdsvis kort periode. Men det kan være fare for at det oppstår en usynlig langsiktig fare. Det kommer av at hudens DNA kan bli skadet om du bedriver uvettig soling gjennom mange år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer