Slik avslører du svindlerne

Om du synes det er greit å gi penger til noen som trenger (eller har lyst på) det, og ikke lar deg irritere om det viser seg at de seiler under falskt flagg, trenger du ikke lese videre. Dersom du ikke har lyst til å gå i fella: Slik unngår du å bli lurt trill rundt.

Er du lettlurt?

 1. Slik avslører du svindlerne


 • Vær skeptisk.

  Er det grunn til å tvile - tvil. Føler du for å hjelpe noen finnes det nok av andre kanaler og måter du kan gjøre det på.
 • Still spørsmål
  Er det noe som lukter muggent? Still spørsmål. Mange, og flere ganger. Løgnere røper seg ofte ved å motsi seg selv.
 • Stol på magefølelsen din
  Igjen - har du en følelse av at noe ikke stemmer, er sjansen stor for at det ikke gjør det. Det finnes nok av mennesker du kan hjelpe som virkelig trenger det.
 • Ikke la deg lure av kjente merker
  Logoer kan kopieres. "Godkjente" eller sikkerhetsklarerte betalingsløsninger kan forfalskes. Det er ikke noen vanskelig jobb for en luring å fiske opp logoer og bruke dem på egne nettsider eller i e-poster (såkalt phishing).

  Tips: PayPal er en betalingsløsning som sikrer at kontoen eller kortet ditt ikke blir tappet for mer enn det du bestemmer. Ikke at du blir lurt til å gi penger til noen som ikke trenger dem. Verified by Visahar en liste over alle som er godkjente samarbeidspartnere.

 • Ikke gi fra deg kort- eller kontoopplysninger
  Hva du enn gjør: Gi aldri fra deg kort- eller kontoopplysninger. Dersom noen hevder de trenger disse opplysningene, lurer de deg. Det finnes andre måter å overføre penger på.
 • Kontaktmuligheter
  Kontaktmuligheter er generelt en god pekepinn. Har vedkommende som trenger hjelp kun en yahoo eller hotmailadresse (eller lignende) bør varselbjellene ringe høyt. Lange svar på e-poster er vanlig. Krev å få snakke med dem på telefon. Har de muligheter til å komme seg på nett, har de mulighet til å komme seg til en telefon. Og husk: En telefonlinje garanterer ikke nødvendigvis at du snakker med noen som har rent mel i posen.
 • Nært og kjært
  Still deg selv det kanskje litt pinlige spørsmålet: Er grunnen til at du vurderer å hjelpe disse menneskene at de, på en eller annen måte, likner litt på deg? Enten det er nasjonalitet, alder, yrke eller etnisitet - det viser seg dessverre at vi lettere åpner lommeboken for svindlere vi kan identifisere oss litt med - enn for dem som virkelig trenger det, men som er i en situasjon som er så fjern fra vår hverdag at vi ikke kan forestille oss hva de går igjennom.
 • Kan du leve med det?
  Treffer apellen om hjelp deg så hardt at du ikke vil kunne leve med å ikke ha hjulpet menneskene, skulle det vise seg at de virkelig trengte hjelpen din? Om det betyr at du får sove bedre om natten: Gi litt. Ikke alt du eier og har. Men gi litt. Sørg bare for at du ikke gir fra deg opplysninger som gjør at du ufrivillig gir fra deg alt, som kort- eller kontopplysninger.