Slik avslører du «salgsprisene»

Det er ikke alltid store bokstaver viser til et kjempetilbud.

<b>ER DET VIRKELIG SÅ BILLIG?</b> Det finnes en enkel måte å undersøke det på. Foto: KRISTIN SØRDAL
ER DET VIRKELIG SÅ BILLIG? Det finnes en enkel måte å undersøke det på. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er januarsalg og som vanlig overøses vi med reklameaviser i postkassen, og salgsannonser på internett. Men selv om røde og gule priser vil ha oss til å tro at dette er et tilbud vi ikke kan gå glipp av, er det ikke sikkert at det er sannheten.

Én ting er selvsagt om du faktisk har bruk for det - men en annen sak er om det virkelig er et så fantastisk godt tilbud som butikkene prøver å innbille deg.

Den gode nyheten er at det er enkelt å sjekke, og her viser vi deg hvordan.

Les også: Pass deg på januarsalg

Prisjakt avslører lurepriser

For siden de færreste av oss hva produktene har blitt solgt for tidligere, er det praktisk å bruke en tjeneste som husker det for deg. En av dem er Prisjakt.no

I tillegg til å være et smart sted å sjekke priser på varen du vurderer å kjøpe, kan du nemlig også finne ut hva denne varen er solgt for tidligere.

Her er framgangsmåten og noen eksempler.

Hvem er billigst?

Lefdal annonserer på førstesiden i ett av sine seneste annonsebilag et nettbrett fra Lenovo til 995 kroner - toppet med tittelen «Billig!»

BILLIGST: Søk opp produktet du er interessert i, og du får priser fra flere salgssteder. Foto: KRISTIN SØRDAL
BILLIGST: Søk opp produktet du er interessert i, og du får priser fra flere salgssteder. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Et søk på Prisjakt gir oss dette resultatet, det er altså flere som selger det samme nettbrettet - men Lefdal er riktignok desidert billigst akkurat nå, i dette eksemplet:

Les også: Nettbutikk gir deg lavere pris om du først har søkt etter billigste butikk på Prisjakt.no

Men stopp en halv!

Vi har altså konstatert hvilken aktør som selger dette produktet billigst akkurat nå. Men er dette et tilbud nesten for godt til å være sant? Har det aldri vært så billig før - og kommer det sannsynligvis aldri til å bli så billig igjen?

Med andre ord: Er dette et tilbud du bare må løpe og kjøpe - eller kan du vente litt til kontoen er i pluss og du har hatt tid til å tenke deg om?

STOPP EN HALV: Ovenfor listen med priser, finner du denne: Statistikk. Der bør du klikke deg inn for svar på om dette virkelig er et godt tilbud. Foto: KRISTIN SØRDAL
STOPP EN HALV: Ovenfor listen med priser, finner du denne: Statistikk. Der bør du klikke deg inn for svar på om dette virkelig er et godt tilbud. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Da bør du følge med her: Klikker du deg inn på statistikk øverst i søkefeltet, vil du få svar på mange av disse spørsmålene.

OOps! Det har vært så billig også før!

Klikker du deg inn på statistikken, kan du se hvordan prisutviklingen har vært på produktet. I dette tilfellet kan du se priser tilbake til mai 2014. Vi kan se av grafen at prisen har endret seg ganske mye siden den gang, og at den har gått nedover i rykk og napp.

For dette er ganske beskrivende for de fleste elektronikkprodukter: De er høyt priset når de kommer inn å markedet, men så synker prisen jevnt etterhvert som det kommer ferskere varer på markedet.

Det som er interessant å se her, er at produktet også tidligere har vært like billig som kampanjeprisen nå, både i slutten av november og i romjula:

DET HAR VÆRT LIKE BILLIG OGSÅ FØR: Prisstatistikken forteller at joda, produktet har vært like billig, også tidligere. Foto: KRISTIN SØRDAL
DET HAR VÆRT LIKE BILLIG OGSÅ FØR: Prisstatistikken forteller at joda, produktet har vært like billig, også tidligere. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Den ene setter prisen opp når den andre setter ned ...

Litt lenger ned på siden kan du også få svar på når de ulike forretningene justerte prisen. I dette tilfellet ser vi at Lefdal satte ned prisen på dette nettbrettet fra 1.490 til 995 kroner 5. januar.

Det som også er interessant å se, er at Elkjøp, som altså har samme eiere som Lefdal, satte opp prisen fra 990 kroner til 1.795 kroner 2. januar.

I dette tilfellet har altså den ene satt prisen opp rett før den andre satte prisen ned - eller de veksler på kampanjeperiodene. Dette så vi også da vi sjekket mange av salgsproduktene i januar 2014.

OPP OG NED: Her kan du se de siste prisendringene som alle butikkene har gjort på dette produktet. Elkjøp satte prisen mye opp rett før Lefdal satte prisen ned. Foto: KRISTIN SØRDAL
OPP OG NED: Her kan du se de siste prisendringene som alle butikkene har gjort på dette produktet. Elkjøp satte prisen mye opp rett før Lefdal satte prisen ned. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Dette bør du gjøre

Sjekk alltid pris hos flere - ikke ta et «supertilbud» for «god fisk.»

Mange av kjedene har også prisgarantier - og dette bør du benytte, enten til å prute på prisen i den butikken du er, eller ved å gå tilbake til butikken du har handlet og kreve prisforskjellen tilbake.

Og ja, de fleste kampanjepriser kommer alltid tilbake - om du bare gir det litt tid - det kan prishistorikken hos Prisjakt vitne om.